Economic

5 avantaje pe care ți le oferă kinetoterapia

Viața cotidiană a secolului 21 este dominată de stres și multiple sarcini desfășurate în spații care afectează postura și mobilitatea corpului nostru. Mare parte din populație își desfășoară activitatea profesională stând toată ziua la birou sau, la polul opus, stând toată ziua în picioare. Pe termen lung, aceste lucruri au un impact negativ asupra aparatului osteomuscular conducând la apariția unor simptome neplăcute. Citește în continuare și află cum te poate ajuta kinetoterapia să combați aceste efecte negative.

Creșterea forței musculare

Kinetoterapia sau terapia prin mișcare este o formă de terapie fizică asistată care te poate ajuta să îți îmbunătățești forța musculară. Exercițiile folosite în cadrul programelor de kinetoterapie sunt adaptate individual pentru fiecare persoană și sunt utile în special în recuperarea după traumatisme sau în cadrul unor patologii, având ca efect creșterea treptată a forței musculare. De exemplu, kinetoterapia contribuie la ameliorarea funcției motorii în cazul pacienților cu boală Parkinson.

Creșterea rezistenței la efort

Kinetoterapia este o îmbinare între exercițiile fizice de rezistență și exercițiile fizice de anduranță, iar creșterea treptată a intensității acestora contribuie la îmbunătățirea rezistenței la efort. Această caracteristică a terapiei prin mișcare este utilă în special persoanelor care au trecut printr-un traumatism sau care vin după o perioadă de convalescență sau imobilizare ce a condus la scăderea rezistenței la efort. De asemenea, kinetoterapia aduce beneficii pacienților cu patologii cardiovasculare și respiratorii, crescând capacitatea de efort a acestora.

Îmbunătățirea posturii

Forța și tonusul muscular dobândite prin exerciții de kinetoterapie, precum și asistarea de către personal specializat te ajută să conștientizezi o postură defectuoasă și să o corectezi treptat atât în timpul ședințelor, cât și în cadrul activităților de zi cu zi. Exercițiile de kinetoterapie sunt utile nu numai pentru corectarea posturii pe scaun, ci și pentru cea pe care o adopți în timpul mersului.

Îmbunătățirea mobilității

Tehnicile folosite de kinetoterapeut vizează în special îmbunătățirea sau chiar restabilirea mobilității articulațiilor. În cazul pacienților care au suferit traumatisme, este important ca mobilizarea articulațiilor să fie făcută într-un mediu controlat, sub supravegherea unei persoane calificate în acest sens. Astfel, terapia prin mișcare te poate ajuta să îți recapeți mobilitatea și controlul.

Îmbunătățirea echilibrului

Echilibrul este influențat atât de mobilitate și flexibilitate, cât și de forța musculară. Prin executarea unor exerciții care impun coordonarea activității motorii, kinetoterapia îți poate fi utilă în vederea îmbunătățirii echilibrului. În acest sens, kinetoterapia este utilizată în tratamentul pacienților cu afecțiuni neurologice (hemipareze, status postaccident vascular cerebral, boală Parkinson), în procesul cunoscut sub numele de neuroreabilitare.

În concluzie, kinetoterapia reprezintă o modalitate eficientă de îmbunătățire a sănătății aparatului locomotor. Fie că ai trecut printr-un traumatism, te confrunți cu o patologie neurologică sau îți dorești să îți îmbunătățești postura și mobilitatea, poți apela cu încredere la serviciile unui kinetoterapeut care să te ajute să îți atingi obiectivele.

Surse informative

Tanovic, Edina, et al. “Effects of Kinesiotherapy on Muscle Strengthening in Patients with Parkinson Disease.” Med Glas (Zenica), vol. 16, no. 1, Feb. 2019, pp. 71–76., doi:10.17392/970-18.

Sebag, Joel. “Therapeutic Exercises.” Pain Procedures in Clinical Practice, 3rd ed., 2011. 

Vasileva, Danche, et al. “Influence of Kinesitherapy on Balance Reactions in Patients with Ischemic Stroke in the Chronic Period.” Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences, vol. 3, no. 4, 2015, pp. 601–606., doi:10.3889/oamjms.2015.105. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker