Economic

40 la sută dintre români nu au canalizare. La Buzău situația este gravă

Peste 1.300 de proiecte de extindere, modernizare și reabilitare a rețelei de apă și canalizare se aflau în derulare anul trecut, arată o analiză a platformei Victa.ro, dezvoltată de consultanții de la IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. În 2022, doar 60 la sută dintre români erau conectați la sistemele de canalizare, conform datelor statistice publicate la jumătatea anului trecut.

O oportunitate în acest sector ar fi banii care vin în România prin Planul Național de Redresare și Reziliență –
PNRR include o serie de proiecte, printre care și cele legate de infrastructura apei și canalizării, notează analiza InstalFocus, platformă cu informații, dezvoltată tot de IBC Focus.

Potrivit informațiilor furnizate de Victa.ro cu privire la proiectele de extindere, modernizare și reabilitare rețelei de apă și canalizare în anul 2023, se aflau în desfășurare 1356 de proiecte în diverse stadii de construcție, „reprezentând un efort semnificativ în ceea ce privește infrastructura apei și canalizării în România”.

Dintre aceste proiecte, 1.347 au beneficiat de finanțare din surse publice, cu o valoare totală de 32.32 miliarde de lei.

Suprafața totală acoperită de aceste lucrări depășește 46.300 de metri pătrați, „ilustrând amploarea și importanța acestor proiecte în extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare”, conform analizei.

În ceea ce privește distribuția proiectelor la nivel teritorial, județul Călărași se situează în frunte, cu 61 de proiecte de infrastructură. Urmează Prahova, cu 58 de proiecte, și Iași, cu 55 de proiecte, Cluj cu 54 și Bacău, cu 47.

La Buzău, numărul proiectelor de extindere, modernizarea și reabilitarea rețelei cu apă și canalizare a ajuns anul trecut la 43, iar multe dintre acestea vor continua și în acest an. Buzăul se află printre județele care au un procent ridicat al persoanelor care nu sunt conectate la sistemele de canalizare, mai ales cei din mediul rural.

INS: Doar 60 la sută dintre români sunt conectați la sistemele de canalizare. Mediul rural, rămas mult în urmă

Populaţia conectată la sistemele de canalizare în anul 2022 a reprezentat 59,2 la sută din populaţia rezidentă a României, arată datele publicate la jumătatea anului trecut de Institutul Național de Statistică. Populaţia conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare a reprezentat 58,1 la sută din populaţia rezidentă a României.

În anul 2022, un număr de 11.276.660 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, reprezentând 59,2 la sută din populaţia rezidentă a României, cu 264.473 persoane mai mult decât în anul 2021.

În ceea ce priveşte epurarea apelor uzate, populaţia conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare a fost de 11.062.432 persoane, reprezentând 58,1 la sută din populaţia rezidentă a ţării, cu 269.782 persoane mai mult decât în anul 2021. Creșterile au fost determinate de racordarea populației la rețelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea în funcțiune a unor noi stații de epurare a apelor uzate.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populației conectată la sistemele de canalizare, în total populație rezidentă, s-a înregistrat în regiunea București-Ilfov (99,0 la sută), urmată de regiunea Centru (70,7 la sută) și Vest (68,4 la sută). Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (37,9 la sută), Sud-Muntenia (41,1 la sută) și Sud-Vest Oltenia (47,9 la sută).

În anul 2022, în mediul urban populația conectată la canalizare a fost de 9.845.613 persoane, reprezentând 98,9 la sută din populația rezidentă urbană a României, iar în mediul rural un număr de 1.431.047 persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentând 15,8 la sută din populația rezidentă rurală a României.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker