Economic

4 motive pentru care nu ai un buget personal bine pus la punct  

Echilibrarea veniturilor cu cheltuielile lunare reprezintă un proces strict pentru care trebuie să găsești în permanență soluții eficiente. Cu toate că nu este deloc ușor să creezi un plan funcțional, cel mai dificil e să te ții de el. Planificarea și estimarea corectă te ajută să îți gestionezi banii pentru o anumită perioadă de timp și îți oferă o imagine obiectivă asupra finanțelor tale personale. De obicei, oamenii își stabilesc un buget personal, însă pe parcurs se abat de la reguli iar activitățile financiare nu mai coincid cu proiectul inițial. Mulți nu-și dau seama că cheltuiesc mai mult decât câștigă și se scufundă adânc în datorii cu fiecare lună ce trece. Iată patru motive pentru care eșuezi în administrarea propriului buget:

1. Obiectivele bugetului personal nu sunt deloc realiste

Bugetul personal este un plan pe care îl faci la început de lună și pe care trebuie să-l respecți fără excepții. Acesta trebuie să aloce veniturile pe care le obții către diferite categorii precum cheltuieli pentru nevoile zilnice, economii, rambursarea datoriilor sau dorințe și capricii. Pe măsură ce îți setezi anumite obiective, te vei asigura întotdeauna că ai suficienți bani pentru lucrurile importante din viața ta. Stabilirea anumitor țeluri te va ajuta să găsești motivația necesară pentru a atinge scopul bugetului personal. Desigur, în timp ce „îmbogățirea” este cu siguranță un obiectiv admirabil, poate fi prea vast pentru a te menține cu adevărat pe drumul cel bun atunci când gestionarea banilor se dovedește a fi prea dificilă. Soluția e să îți stabilești ținte pe termen scurt și să le transformi în obiective realizabile.

2. Nu te identifici cu modelul respectiv de buget personal

Unul dintre motivele pentru care nu reușești să îți administrezi eficient finanțele personale este că nu ai un plan care să funcționeze pentru tine. Dacă utilizezi un soft de buget și asta nu te încântă deloc, explorează alte metode de gestionare a banilor fără foi de calcul și coloane cu cifre interminabile. Caută ceva care să rezoneze cu stilul tău de viață. De exemplu, folosește o aplicație pe telefon dacă obișnuiești să utilizezi dispozitivul foarte des. În cazul în care vrei să pui deoparte ceva bani, încearcă să economisești automat un anumit procent din salariu, fără să aștepți să vezi dacă îți rămâne ceva bani de salvat la final de lună. Prioritizează cheltuielile în funcție de importanța lor și renunță la lucrurile costisitoare care nu îți aduc nici un beneficiu. De asemenea, nu este indicat nici un buget prea restrictiv deoarece s-ar putea să renunți la el foarte ușor și să depășești limitele de cheltuieli mult mai repede decât în mod obișnuit.

3. Omiți să treci pe listă “Cheltuielile cu Distracția”

În setarea unui plan financiar ești tentat să planifici absolut toate cheltuielile, mai puțin cele care țin de distracția personală. Cu siguranță te gândești că nu vei ieși în oraș sau la film în luna respectivă. Realitatea este însă diferită și vei găsi suficiente motive să cheltui bani pe care nu i-ai inclus în buget. Poate că ai diferite hobby-uri, ești o persoană foarte sociabilă, îți place să te distrezi cu prietenii sau să mergi la shopping chiar și atunci când nu ai nevoie de ceva anume. Toate dorințele și capriciile pe care ți le îndeplinești lună de lună ar trebui să beneficieze de o sumă de bani planificată. Va fi cu atât mai bine dacă a trecut timpul și nu te-ai folosit de banii respectivi pentru a te distra!

4. Omiți să treci pe lista “Cheltuielile Neprevăzute”

Un buget personal este eficient până în momentul în care ai nevoie de reparații la mașină sau ți s-a stricat frigiderul când afară temperaturile sunt foarte mari. Cheltuielile urgente pot deraia întregul parcurs al unui buget atent planificat dacă nu ții cont de ele. Oricând se poate întâmpla ceva neprevăzut care să îți afecteze situația financiară. În astfel de cazuri, este recomandat să apelezi la un credit rapid pe https://vivacredit.ro/ . Poți contracta online sume de până la 2.000 de lei, fără giranți, garanții sau adeverințe de venit. Un astfel de împrumut te va ajuta în caz de urgență, fără să îți afecteze planificarea financiară. Oricum, ai nevoie de câteva luni de zile pentru a constitui un fond pentru cheltuieli neprevăzute, așa că în această perioadă creditul rapid este cea mai simplă soluție pentru rezolvarea tuturor problemelor pe care nu ai fi avut cum să le iei în calcul.

 Dacă reușești să îl construiești atent și să îl urmezi, orice un buget personal va funcționa. Acesta te va ajuta să faci alegeri financiare mai inteligente și îți va oferi control asupra veniturilor și cheltuielilor lunare. Planificarea banilor nu este o știință exactă, de aceea ai nevoie de experiență, autodisciplină și multe erori care să conducă la atingerea unui scop realist.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker