miercuri, 27 mai 2020

30 de porci dintr-o gospodărie de lângă Cilibia, uciși din cauza pestei porcine africane

S-a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie particulară situată în extravilanul satului Cilibia, izolată la aproximativ 3 km de sat.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. A fost executată uciderea suinelor, (30 exemplare) precum și ecarisarea cadavrelor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău  se va întruni în vederea adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea bolii și a zonelor cu restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală„, se precizează într-o informare a Direcției Sanitar -Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor Buzău.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 13 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de tip A, declarate în 9 localități respectiv satul Cilibia – comuna Cilibia, satul Mărgăriți – comuna Beceni, satul Gura Dimienii – comuna Beceni, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Pașii – comuna Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – comuna Vadu Pașii, satul Scurtești – comuna Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – comuna Cochirleanca (3 focare) și satul Zilișteanca – comuna Poșta Câlnău precum și șase cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 27 Berca (2 cazuri), 41 Beceni (2 cazuri) și 42 Aldeni (2 cazuri).

loading...
error: Content is protected !!