sâmbătă, 24 octombrie 2020

Cătălin Predoiu: „Raportul MCV și Rezoluția Parlamentului European spun clar că România a încălcat cooperarea loială cu instituțiile și statele europene”

„Mecanismul de Cooperare și Verificare și-a atins niște limite! Văd și ei că nu pot să o scoată la capăt cu un guvern de reacredință. Acest guvern e primul responsabil pentru că Ro­mânia e obligata să suporte un Raport MCV pe un asemenea ton”, afirmă fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu, deputat PNL. Într-un interviu pentru Ziare.com, buzoianul Cătălin Predoiu îl acuză pe minis­trul Toader că nu a făcut nimic pentru a preîntâmpina tonul acestui raport, deși știa ce va conține: „Iese prost dacă fie ești absent, fie ești prezent, dar total incorect, induci în eroare, te speli pe mâini, una spui la televizor, alta partenerilor și probabil alta în birourile prin care umbli prin Parlament (…) Domnul ministru știa că nu are ce să spună. Ce sa conteste?”.

Cătălin Predoiu respin­ge teza politizării Raportului și pe aceea a încălcării suveranității României: „În ograda noastră, cu spatele la lume, robotim tot felul de trăsnăi ca să scape unii și alții <loviți de soartă> după ce au furat o viață. și apoi ne plângem de nedreptate, că e România călcată în picioare. Dar România înseamnă cei care se duc în fiecare dimineață la muncă cinstită și cu ei nu are nimeni nimic”.

Reporter:  Este o opinie unanimă că Raportul MCV este cel mai dur din câte a primit până acum România. De ce?

Cătălin Predoiu: Da, este cel mai dur din câte am citit, și prin tonul folosit, și în substanța lui. Motivele sunt mai multe și apar în raport într-o manieră destul de transparentă. În primul rând, a devenit clar pentru Comisia Europeană și pentru statele Uniunii Europene că în spatele modificărilor legislative stă agenda personală a unor lideri marcanți ai PSD-ALDE de a evita confruntarea cu justiția.

Apoi, este modalitatea total incoerentă și lipsită de transparență în care au fost adoptate modificările. Alt motiv este incorectitudinea guvernului față de Comisia Europeană și de Comisia de la Veneția, cu care au fost convenite anumite lucruri și apoi au fost încălcate. Adică o încălcare a cooperării loiale dintre guvern și forurile europene, minciună care nu e admisibilă.

Culmea e că și între minis­trul Justiției și unii dintre parlamentarii PSD-ALDE există nemulțumiri privind prestația ministrului.

Rep: Nemulțumiri pentru că nu a acceptat amnistia?

C.P.:  Acesta este un refuz pe care doar îl presupunem, pentru că nu a avut o poziție clară. În general, eu nu am văzut vreo poziție clară a ministrului Toader în spațiul public. Eu mă refeream însă la lipsa proactivității pe care era normal să o manifeste cu forurile europene și în relația cu Parlamentul.

Rep: Dl. Toader ar trebui sa demisioneze după acest MCV?

 C.P.: Cred ca trebuia sa demisioneze demult. Domnia-sa s-a spălat pe mâini de modificările legislative contestate de Comisia de la Veneția și MCV. Daca domnul ministru ne spune că nu are treabă cu ce se întâmplă în Parlament pe zona domniei-sale, înseamnă că nu avem nevoie de ministru.

Rep: La precedentul MCV remarcați o critică voalată la adresa Curții Constitu­ționale a României. De această dată Raportul nu contestă aproape explicit decizii ale CCR, cât timp cere reversarea unor măsuri validate de Curte?

C.P.: Se face chiar și referire explicită la modalitatea de a transforma CCR într-un mecanism de legife­ra­re. PSD-ALDE a reușit “performanța” să transforme CCR într-un fel de miniparlament, tocmai ei, cei obsedați de supremația Parlamentului, pe care o înțeleg însă în mod greșit și o clamează ipocrit.

Rep: Putem considera că CCR este decredibilizată și în fața Comisiei Europene?

C.P.: În orice caz este o Curte atipică, pentru că a intrat în zona de legiferare, ceea ce nu știu dacă e foarte bine. S-a produs un dezechilibru între rolul Parlamentului și rolul CCR, prin bombardarea Curții cu tot felul de sesizări. Parlamentul este doar scena pe care trec proiectele de lege care sunt definitivate în jocul dintre ministrul Justiției și CCR.

Rep:  A fost încălcată suveranitatea României prin acest raport?

C.P.: În tratatele pe care România le-a semnat ca stat suveran și-a asumat obli­gații. Una dintre ele este cea a cooperării loiale, un principiu de bază care presupune o acțiune coerentă între guvernul național și autoritățile europene, precum și restul statelor membre. Raportul MCV și Rezoluția PE spun clar că această cooperare loială a fost încălcată. și această încălcare a generat substanța raportului. Cei care se plâng de tonul raportului trebuie să fie conștienți că ei l-au generat. Nu e nimic neobișnuit în acest ton, el a mai fost folosit, de-a lungul timpului, și față de alte state care și-au încălcat obligațiile. Înainte să te plângi că ai fost tratat cu severitate, e bine să te gândești dacă nu cumva tu ești responsabil. Acest guvern e primul responsabil pentru că România e obligată să suporte un raport pe un asemenea ton.

Ministrul Justiției ar fi trebuit să facă toate demersurile politico-diplomatice pentru a obține un alt ton. Dar iese prost dacă fie ești absent, fie ești prezent, dar total incorect, induci în eroare, te speli pe mâini, una spui la televizor, alta partenerilor și probabil alta în birourile prin care umbli prin Parlament. E ușor să te simți revoltat, să faci pe patriotul și să inciți cetățenii împotriva raportului și a Comisiei Europene, dar fără să spui ca acesta este efectul acțiunilor și inacțiunilor guvernului.

Rep:  Oficialii de la București păreau cu totul năuciți de acest raport, de parcă i-ar fi lovit un meteorit apărut de nu se știe unde. Dumneavoastră ați avut de-a face în timpul mandatului cu multe Rapoarte MCV. Cu cât timp înainte ați aflat ce vor conține ele?

C.P.: Mai întâi vin comisiile de evaluare, unde se discută toate chestiunile punct cu punct și detaliu cu detaliu, cu experții ministerului, ai Consiliului Superior al Magistraturii, cu reprezentanții Parlamentului. Deci toate chestiunile discutate sunt demult cunoscute guvernului, premierului, ministerului Justiției.

Toate informațiile vin cu mult timp înainte, structurat, vin drafturi succesive care sunt distribuite, discutate, partea română poate avea obiecții argumentate. Dar dacă nu ai o realitate pe care să poți structura un demers diplomatic, el nu poate avea succes.

Dar nici măcar nu am văzut acest efort. N-am văzut semnalele ministrului privind raportul. Ar fi trebuit să vină în fața Parlamentului să spună că la nivelul Comisiei Europene modificarea legilor nu e înțeleasă și să propună un demers diplomatic care să facă CE să înțeleagă. Dar domnul ministru știa că nu are ce să spună. Ce să conteste?

2 COMENTARII

  1. Nu de extrema dreaptă mă tem eu ci de prostia ce a proliferat în fruntea bucatelor de sus și până jos. Peste tot, nu numai în PSD care e cel mai bine reprezentat din acest punct de vedere. Decât cu un prost la câștig, mai bine cu un deștept la pagubă. Care e acel deștept în accepțiunea vremurilor actuale? Cum să-i faci pe cei din mediul rural sau din mahalalele orașelor să înțeleagă că singura cale de urmat e liberalismul, câtă vreme cei care spun că-s în opoziție nu înțeleg acest lucru?. A fost o vreme când chiar PSD-ul o luase pe calea aceasta. Acum aparatul de stat este greoi, rutinat, birocratic și ineficient. Însăși domeniul de bază–învățământul–este birocratizat, plin de dosare și dosărele de prisos, impregnat de incompetență managerială, lipsit de sclipirea unei gândiri libere. Eram într-un mijloc de transport în comun și traversam Bucureștiul și mi-a fost dat să aud următoarea conversție între trei adulți ce se retrăgeau, probabil, spre casă, de la muncă: „Măi Nae, suntem mulți proști”-zise unul. „De ce mă? De ce mă faci pe mine prost?” Celălalt reluă: „ Pentru că așa e: Te vaiți de cei de la conducere că sunt retardați. Nu , nu sunt retardați. Ce mă Ceaușescu și poama lui erau nisca-i deștepți? Au avut în jurul lor oameni. Spune și tu, în 25 de ani pe timpu lui Ceașcă ce s-a făcut și ce au făcut Iliescu și ai lui în aproape 30 de ani? De ce n-au făcut? Pentru că primul lor gând a fost să prăduiască țara, nu i-a interesat și nu-i interesează poporul! Iar noi tăcem, trăim cu trecutul în minte și nu gândim nimic pentru că suntem proști!!” Am coborît la gara de Nord cu un gust amar lăsându-i pe cei aprinși în discuța lor să-și vânture gândurile și ofurile fără nici o finalitate. Spusele lui Cătălin trebuie să ajungă la urechile tuturor românilor!!!

  2. Corecta analiza facuta de dl Predoiu. Problema este ca si maine romanii s-ar debarasa de politica falimentara a acestui guvern si a acestei aliante, din ce in ce mai subreda, ca orice alianta dealtfel, insa cand te uiti ce pui in loc constati divergente, lipsa de coeziune politica, fragmentarea opozitiei, propuneri care mai de care mai nastrusnice (gen, motiune de cenzura, apoi guvern cu premier tot de la faliti, sau mai stiu eu ce inventii). Toate acestea duc electoratul in zona bulversarii totale, dezbinarii, dezorientarii si lipsei de decizii corecte, utile Romaniei.
    Aratati dle Predoiu, ca reprezentant al opozitiei, ca va pasa de tara asta, initiati la vedere, nu pe la colturi, ce vrea sa faca dreapta si apoi veti vedea ca vor aparea si sustinatorii.
    Cand am intrat in UE, clasa politica in frunte cu PSD, vota cu doua maini admiterea; au facut tot felul de concesii numai sa stea la masa mare a lumii moderne. Cand li s-a spus clar ca trebuie sa-si faca ordine in propria tara, au devenit tifnosi, acuza ca este ingerinta nationala iar acum nu le mai ramane decat sa izoleze tara. Halal gandire politica a acestor netrebnici care nu vad decat sfidarea poporului, amagirea lui cu tot felul de promisiuni desarte, nu se gandesc decat sa lase copiilor lor toate furaciunile facute cu nesimtire, iar acum, culmea, spun ca trebuie relaxate legile justitiei, sa scoata institutiile statului din jocul protectiei acestei natiuni.
    Pe acest fond vor aparea in scurt timp miscari politice de extrema dreapta, ca o reactie de conservare a poporului, cu tot felul de manifestari populiste si rezonanta imediata in randul oamenilor de rand.
    Atunci sa-i vad eu pe asa-numitii oameni politici!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!