Cultură

152 de ani de la adevărata unire a Munteniei cu Moldova

Astăzi se împlinesc 152 de ani de când s-a înfăptuit adevărata unire între București și Iași. Pe 5 aprilie 1869 a avut loc adevărata unire a Munteniei cu Moldova, prin inaugurarea de către Principele Carol „a podului de fer” de peste râul Buzău de la Mărăcineni și asigurarea comunicațiilor permanente dintre cele două provincii. Cunoscut sub numele de „Podul Mărăcineni”, acesta reprezintă cea mai importantă conexiune între București și orașele din Moldova.

Până atunci, poștalioanele și caruțele comercianților treceau prin vadul Buzăului (primăvara și toamna, în funcție de capriciile și debitele râului Buzău, comunicarea era întreruptă uneori zile întregi). Înaintea poștalioanelor ce plecau de la Buzău (biroul de poștă de la Episcopie) către orașul moldav de frontieră Focșani, via Râmnic, traversau apa Buzăului prin vadul din apropierea satului Focșănei (com.Vadu Pașii, j.Buzău) și urmau traseul drumului istoric, cunoscut local în prezent ca ”Drumul Hoților” a scris buzoianul Bogdan Suditu într-o postare pe Facebook.

În anul 2005 a avut loc cel mai important dezastru produs infrastructurii din țara noastră. Atunci, o viitură puternică a rupt un picior al Podului de la Mărăcineni ducând la prăbușirea acestuia și, implicit, ruperea legăturii rutiere între Muntenia și Moldova, timp de aproape o jumătate de an. Traficul rutier între Capitală și județele din Moldova s-a făcut, pe durata lucrărilor la pod, pe o rută ocolitoare, prin Berca, de aproape 30 de kilometri. Pe 29 octombrie podul a fost redeschis circulației.

Sursa imagini: Monitorul Oficial 1869 și Enciclopedia României, 1938, vol.IV, p.145

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker