sâmbătă, 30 mai 2020

11.000 de şomeri buzoieni din 12.000 nu au fost angajaţi vreodată

Rata şomajului în judeţul Buzău, cel puţin aşa cum o indică datele statistice ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, este în scădere la început de toamnă, fapt îmbucurător pentru că se menţine trendul descrescător început chiar pe finalul anului 2017. Mai exact, la 31 august 2018, rata şomajului în judeţul Buzău a fost de 17,7 %. În aceste procente sunt incluse persoane  care au avut un loc de muncă şi care au fost disponibilizate şi persoane care nu au lucrat vreodată şi beneficiază de prevederile Legii 416 a venitului minim garantat. Această din urmă categorie formează în mod covârşitor baza şomerilor din evidenţele instituţiei buzoiene de ocupare. Astfel, din cei peste 12.000 de şomeri aflaţi în evidenţele AJOFM, doar 1.000 au deţinut anterior o slujbă şi au fost disponibilizaţi, iar în prezent beneficiază de ajutor de şomaj, restul de 11.000 fiind asistaţi sociali. Şi asta în coniţiile în care, în acest an, numărul asistaţilor social a mai scăzut după ce unii au refuzat locurile de muncă sau au refuzat să se înscrie la cursurile de calificare.

Doar 1.000 de şomeri au mai avut un loc de muncă

„În plată efectiv sunt în jur de 1.000 de persoane. Restul de 11.500 persoane sunt beneficiarii Legii 416, venitul minim garantat, care, conform legislaţiei în vigoare suntem obligaţi să-l luăm în evidenţă şi să întreprindem măsuri active pentru a-i angaja”, a spus directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Rata şomajului este în scădere cu peste două procente faţă de perioada ­si­milară a anului trecut. La acest lucru au contribuit cele peste 700 de angajări care au fost efectuate în cursul lunii august, mare parte oferta de joburi venind dinspre angajatorii din zona industrială a municipiului Buzău. Cei mai puţini şomeri se află în bazinul de ocupare re­prezentat de municipiul Buzău. „Aici ponderea şomerilor în totalul populaţiei ocupate este sub 1,7%”, precizează directorul AJOFM, Ionel Tociu.

loading...
error: Content is protected !!