Dosarul „Maternitatea“ s-ar putea finaliza astăzi. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, ex-senatorul Victor Mocanu, dar şi ceilalţi inculpaţi, îşi pot afla sentinţa finală, completul de cinci jude­cători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţând pronunţarea pentru data de 5 noiembrie. Nu este însă exclus ca soluţia să întârzie. De altfel, Victor Mocanu ar fi unul dintre foştii politicieni buzoieni aflaţi în aşteptarea mult discutatei ordonanţe de amnistie şi graţiere pe care Dragnea o vrea pentru a scăpa de problemele penale.

Judecarea apelului în dosarul în care este judecat fostul senator şi preşe­dinte al Consiliului Judeţean Buzău Victor Mocanu a ajuns la completul de cinci judecători al ÎCCJ în luna martie a acestui an şi a primit patru amânări.

La instanţa de fond, cea mai mare sentinţă în acest dosar a primit-o Victor Mocanu, fost senator PSD (2012-2016) şi fost preşe­dinte al CJ Buzău (2004-2012). La 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare a fost condamnat acesta, fiind găsit vinovat de abuz în serviciu. Procesul priveşte modul în care fostul politician a inaugurat în scop electoral noua maternitate, pe 1 iunie 2012, cu câteva zile înainte de scrutinul pentru alegerea autorităţilor locale, scrutin la care Victor Mocanu a candidat independent pentru un nou mandat de preşe­dinte al CJ Buzău.

Maternitatea a fost inaugurată cu o ceremonie fastuoasă, urmată de o zi a porţilor deschise. Buzoienii au avut acces la primele două etaje ale unităţii spitaliceşti, mobilate şi utilate cu aparatură închiriată de la firma Medical Finance Projects pe sume importante de bani, 50.000 de euro/lună.

Inaugurarea a fost doar un spectacol, unitatea me­dicală nefiind funcţională, deşi i-a  costat pe buzoieni aproape 16 milioane de euro. Anchetatorii spuneau că, la momentul finalizării lucrărilor, Maternitatea Buzău avea probleme la reţeaua  electrică, lipsind totodată automatizarea la pompele de incendiu. Conform procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, din 11 iunie 2012, lucrările nu erau finalizate la data respectivă, susţin procurorii. Ulterior, prin procesul verbal din 5 septembrie 2012, comisia de recepţie a constatat „neremedierea deficien­ţelor stabilite anterior, inclusiv a deficienţelor constate privitoare la alimentarea cu energie electrică şi lipsa automatizarilor la pompele de incendiu“.

Procurorii mai arătau că „numeroasele deficienţe constatate în documente relevă, fără doar şi poate, faptul că echipamentele medicale au fost închiriate fără intenţia de a fi efectiv folosite în activitatea ­me­dicală în perioada imediat următoare, ci exclusiv în scopul publicităţii (creării unei aparenţe de inaugurare a maternităţii), iar cele care apar ca fiind cumpărate direct nu au intrat în gestiunea Consiliului Judeţean Buzău, deşi au fost plătite“.

Spitalul a devenit funcţional abia în primă­vara anului 2016, la patru ani de la  inaugurarea formală realizată de Mocanu. Pentru deschi­derea ei s-a făcut un credit de 4 ­mi­lioane de euro, dar a dat şi Guvernul o sumă mai mică. Dosarul „Maternitatea“ a fost trimis în instanţă de DNA în luna decembrie 2013.

Pe parcursul termene­lor de judecată, Mocanu a contestat trimiterea sa în instanţă de către DNA, iar apoi a cerut noi probe, inclusiv administrarea probei testimoniale, constând în ascultarea martorilor Dorel Nicolescu (manager ­ge­neral al Spitalului Judeţean Buzău la acea dată, acum decedat) şi Victor Vasilescu (patronul SC INTEGRAL SA, firma care a realizat lucrările la noua maternitate).

DISTRIBUIȚI
loading...