Consiliul Local Municipal, care se întruneşte, joi, în şedinţă extraordinară, va avea de dezbătut şi de votat proiectul de hotărâre privind modificarea coeficientului de scurgere din formula de calcul a cantităţii de apă meteorică, preluată de reţeaua de canalizare, în sensul reducerii acestuia cu 30% pentru persoane juridice – agenţi economici, instituţii publice etc. – şi eliminarea pentru persoane fizice, inclusiv pentru asociaţiile de proprietari din municipiul Buzău, de către Societatea Comercială ,,Compania de Apă” S.A Buzău. În termeni mai puţin tehnici, este vorba despre mult disputata problemă a eli­minării taxei pe apa meteorică din facturile pe care operatorul local de apă şi canalizare le percepe de la buzoieni şi a reducerii cu 30 de procente a sumelor pe care Compania de Apă le facturează agenţilor economici.

Problema nu se închide prin votul de joi

   Despre votul de joi a vorbit primarul Constantin Toma în raportul către buzoieni pe care îl postează, săptămânal, pe pa­gina sa oficială de Facebook, ocazie cu care a anunţat că problema apei meteorice nu va fi închisă odată cu punerea în aplicare a hotărârii respective, care va fi votată, cel mai ­pro­babil, cu unanimitate, măcar din raţiuni electorale. El a spus că municipalitatea va acţiona şi în sensul obligării Companiei de Apă să se ocupe în mod aplicat de întreţinerea reţelei de canalizare, pe calea unui act adiţional la contractul de delegare a gestiunii pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare, pe care Primăria îl are cu operatorul respectiv: ,,În această săptămână, cea mai importantă acţiune este votarea hotărârii de consiliu local, în data de 12 octombrie, privind anularea plăţii apei meteorice pentru cetăţenii buzoieni, şi reducerea cu 30 la sută pentru firme şi instituţii. Bineînţeles, problema nu este închisă, vom merge mai departe, în sensul că vom acţiona pentru ca aceste reţele de canalizare de pe majoritatea străzilor din Buzău – avem circa 400 de străzi, iar anul acesta s-a intervenit doar pe 16 -, înfundate, necurăţate, să constituie obiectul unui contract cu Compania de Apă şi cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară; aceasta pentru că în contractul de delegare a gestiunii pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare trebuia să fie o prevedere privind întreţinerea permanentă, anuală, a fiecărei reţele de canalizare. Din păcate, acum nu se întâmplă acest lucru”, a spus Toma.

Vot după decizia Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008“

   Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” a aprobat, pe 25 august, modificarea regulamentului de funcţionare a operatorului judeţean de apă şi canalizare, SC Compania de Apă SA, în sensul statuării unor noi indici care vor fi aplicaţi la calculul facturilor pentru apa meteorică plătită de persoanele fizice şi juridice din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, aşa cum a cerut, în mod imperativ, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, vicepremierul Marcel Ciolacu, după ce, timp de mai bine de un an, primarul Constantin Toma a încercat, fără succes, să obţină acest lucru. A fost necesară, aşadar, o intervenţie fermă de natură politică pentru ca preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, Petre Emanoil Neagu, să consimtă includerea pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor ai acestei structuri asociative un asemenea punct, după ce, până acum, l-a susţinut necondiţionat pe directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, în păstrarea ­une­ia dintre sursele de venit ale companiei, în fapt un adevărat jaf asupra buzunarelor locuitorilor celor două municipii din judeţ.  

   Aşadar, Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” a adoptat cu unanimitate de voturi modificarea în cauză, care, în fapt, se traduce prin aceea că persoanelor fizice din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat – incluzând aici şi asociaţiile de proprietari – nu li se va mai factura acest serviciu, iar persoanele juridice din aceleaşi unităţi administrativ-teritoriale vor plăti facturi mai mici cu 30 la sută. Pentru ca această decizie să devină operaţională, consiliile municipale din Buzău şi Râmnic trebuie să adopte hotărâri în acest sens. La Buzău acest lucru se întâmplă joi, dat fiind că primarul Constantin Toma, pentru a evita orice complicaţie juridică ulterioară, a dispus ca proiectul de hotărâre să stea în dezbatere publică, iar abia la expirarea termenului să fie supus votului Consiliului Local.

   Directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, a avut o reacţie dură imediat după şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” din 25 august – pe parcursul căreia a tăcut mâlc -, reacţie provocată de ideea pierderii unor sume imense pe care operatorul judeţean de apă şi canalizare le încasa în mod nemeritat. 

   „Noi putem să renunţăm pentru tot oraşul la apă meteorică. Nu mai cheltuim şi lăsăm apa. Nu mai măturăm şi lăsăm gunoiul. Se pot face economii pe diverse căi, nu e o problemă asta. Să hotărască comunitatea şi aşa vom face. E clar că partea de persoane fizice, personalul sau echipamentele cu care lucrăm şi la persoane fizice, nu o să mai putem face, pentru că nu mai prestăm serviciul pentru persoana fizică. De exemplu nu mai evacuăm apa, cu toate că legea spune că este obligatoriu, dar dacă hotărăşte autoritatea locală că nu mai trebuie prestat serviciul de evacuare a apei meteo, nici nu mai cheltuim pe curăţări de guri de scurgere, nici noi nu mai facem toate serviciile aferente”, a spus Tescaru, lăsând, astfel, să se înţeleagă că SC ,,Compania de Apă” ar putea să nu mai presteze serviciul de curăţire a gurilor de canal şi să lase oraşul să se inunde la o ploaie mai serioasă. 

O istorie veche de cinci ani

   Istoria contestării sumelor mari pe care Compania de Apă Buzău le facturează pentru apa meteorică începe în urmă cu aproximativ cinci ani, de când consilierii judeţeni din legislatura 2012-2016 ai fostului Partid Democrat Liberal s-au opus, atât prin vocea liderului de grup Raul Florescu, cât şi prin vot, ori de câte ori se cerea deliberativului judeţului să aprobe noi majorări de preţuri cerute de operatorul de apă şi canal. Ulterior, după fuziunea fostului Partid Democrat Liberal cu vechiul Partid Naţional Libe­ral, aleşii acestei din urmă formaţiuni s-au raliat poziţiei colegilor din PDL.

   Abia după alegerea noului primar al municipiului Buzău, acţiunile menite să stopeze jaful pe care Compania de Apă îl face asupra buzunarelor persoanelor fizice şi juridice din judeţ, dar şi asupra bugetelor locale din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, s-au intensificat, o primă tentativă de reducere a facturilor la apa meteorică înregistrându-se şi la începutul acestui an. Degeaba însă, dat fiind că directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, a dat cu flit unei hotărâri similare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, refuzând punerea ei în aplicare.

   Important este de rea­mintit că, până acum, Tescaru a fost sprijinit necondiţionat, pe faţă sau din umbră, de preşe­dintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, aflat în opoziţie atât cu primarul Constantin Toma, cât şi cu şeful său de partid, deputatul Marcel Ciolacu. Dovadă a stat faptul că, în ultimul an, Neagu – prin primarii unităţilor administrativ-teritoriale membre în ADI şi prin angajaţi ai Consiliului Judeţean – a determinat, indirect, blocarea tuturor iniţiativelor municipiului Buzău, atât la nivelul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008”, cât şi la nivelul Adunării Generale a Acţionarilor SC Compania de Apă SA, ignorând cererile repetate ale lui Ciolacu.

   Aşadar, la finele lunii ia­nuarie, primarul Constantin Toma şi preşedintele Consiliului Jude­ţean, Petre Emanoil Neagu, anunţau public, că timp de trei luni, locuitorilor municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat nu li se va mai factura apa meteorică, plata urmând a fi suspendată până la stabilirea unei noi modalităţi de calcul. Bineînţeles că această decizie a fost ignorată complet de conducerea Companiei de Apă, care a găsit o portiţă de a scăpa de punerea în aplicare a deciziei Adunării Generale a ADI ,,Buzău 2008”.

Primarul Cârjan se simte bine când râmnicenii plătesc apa de ploaie

   Bineînţeles că măsura luată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008” nu este valabilă doar pentru municipiul Buzău, ci şi pentru Râmnicu Sărat. Cu o condiţie: aceea ca executivul din Palatul Administrativ să binevoiască a promova o hotărâre a deliberativului local în acest sens. Parcă în bătaie de joc faţă de cei care l-au ales, primarul Sorin Cârjan a convocat o şedinţă extraordinară de Consiliu Local pentru marţi, şedinţă care nu a avut, însă, proiectul respectiv pe ordinea de zi. Situaţia nu ne miră deloc, dat fiind că primarul Cârjan s-a situat, de cele mai multe ori, pe poziţii diametral opuse faţă de edilul buzoian Constantin Toma în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Compania de Apă, votând de mai multe ori împotriva unor măsuri care ar fi fost favorabile şi râmnicenilor.

   Consilierul local liberal Ionuţ Iuga, prim-vicepreşe­dinte al organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, ne-a declarat că aleşii locali PNL Rm. Sărat vor face demersurile necesare ca un asemenea proiect de hotărâre să fie inclus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local. ,,De altfel, la şedinţa ordinară din luna ianuarie, am promovat un proiect de hotărâre exact pe această temă, care a fost votat în unanimitate. Este vorba ­des­pre hotărârea privind mandatarea reprezentantului Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Sărat în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară «Buzău 2008> şi în Consiliul Director al Asociaţiei, în ­ve­derea reanalizării Regulamentului Consolidat şi Armonizat al Serviciului de alimentare cu apă şi canalizare şi, implicit, a contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare, încheiat la data de 22 ianuarie 2009, între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Buzău 2008> în numele şi pe seama unităţilor administrativ-teritoriale membre, şi SC Compania de Apă SA, în sensul eliminării facturării apei meteorice preluată în reţeaua publică de canalizare, atât de persoanele fizice, cât şi de cele juridice. Cum spuneam, hotărârea a fost votată în unanimitate şi nu s-a întâmplat nimic”, a spus Ionuţ Iuga.

DISTRIBUIȚI