27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:18 AM

Politic

Zi neagră pentru Compania de Apă / Aleşii locali votează eliminarea plăţii apei meteorice pentru buzoieni. Râmnicenii mai aşteaptă

de Călin BOSTAN
Politic  |
12.10.2017, 00:00
752

    Consiliul Local Municipal, care se întruneşte, joi, în şedinţă extraordinară, va avea de dezbătut şi de votat proiectul de hotărâre privind modificarea coeficientului de scurgere din formula de calcul a cantităţii de apă meteorică, preluată de reţeaua de canalizare, în sensul reducerii acestuia cu 30% pentru persoane juridice - agenţi economici, instituţii publice etc. - şi eliminarea pentru persoane fizice, inclusiv pentru asociaţiile de proprietari din municipiul Buzău, de către Societatea Comercială ,,Compania de Apă” S.A Buzău. În termeni mai puţin tehnici, este vorba despre mult disputata problemă a eli­minării taxei pe apa meteorică din facturile pe care operatorul local de apă şi canalizare le percepe de la buzoieni şi a reducerii cu 30 de procente a sumelor pe care Compania de Apă le facturează agenţilor economici.

Problema nu se închide prin votul de joi

   Despre votul de joi a vorbit primarul Constantin Toma în raportul către buzoieni pe care îl postează, săptămânal, pe pa­gina sa oficială de Facebook, ocazie cu care a anunţat că problema apei meteorice nu va fi închisă odată cu punerea în aplicare a hotărârii respective, care va fi votată, cel mai ­pro­babil, cu unanimitate, măcar din raţiuni electorale. El a spus că municipalitatea va acţiona şi în sensul obligării Companiei de Apă să se ocupe în mod aplicat de întreţinerea reţelei de canalizare, pe calea unui act adiţional la contractul de delegare a gestiunii pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare, pe care Primăria îl are cu operatorul respectiv: ,,În această săptămână, cea mai importantă acţiune este votarea hotărârii de consiliu local, în data de 12 octombrie, privind anularea plăţii apei meteorice pentru cetăţenii buzoieni, şi reducerea cu 30 la sută pentru firme şi instituţii. Bineînţeles, problema nu este închisă, vom merge mai departe, în sensul că vom acţiona pentru ca aceste reţele de canalizare de pe majoritatea străzilor din Buzău - avem circa 400 de străzi, iar anul acesta s-a intervenit doar pe 16 -, înfundate, necurăţate, să constituie obiectul unui contract cu Compania de Apă şi cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară; aceasta pentru că în contractul de delegare a gestiunii pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare trebuia să fie o prevedere privind întreţinerea permanentă, anuală, a fiecărei reţele de canalizare. Din păcate, acum nu se întâmplă acest lucru”, a spus Toma.

Vot după decizia Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008“

   Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” a aprobat, pe 25 august, modificarea regulamentului de funcţionare a operatorului judeţean de apă şi canalizare, SC Compania de Apă SA, în sensul statuării unor noi indici care vor fi aplicaţi la calculul facturilor pentru apa meteorică plătită de persoanele fizice şi juridice din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, aşa cum a cerut, în mod imperativ, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, vicepremierul Marcel Ciolacu, după ce, timp de mai bine de un an, primarul Constantin Toma a încercat, fără succes, să obţină acest lucru. A fost necesară, aşadar, o intervenţie fermă de natură politică pentru ca preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, Petre Emanoil Neagu, să consimtă includerea pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor ai acestei structuri asociative un asemenea punct, după ce, până acum, l-a susţinut necondiţionat pe directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, în păstrarea ­une­ia dintre sursele de venit ale companiei, în fapt un adevărat jaf asupra buzunarelor locuitorilor celor două municipii din judeţ.  

   Aşadar, Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” a adoptat cu unanimitate de voturi modificarea în cauză, care, în fapt, se traduce prin aceea că persoanelor fizice din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat - incluzând aici şi asociaţiile de proprietari - nu li se va mai factura acest serviciu, iar persoanele juridice din aceleaşi unităţi administrativ-teritoriale vor plăti facturi mai mici cu 30 la sută. Pentru ca această decizie să devină operaţională, consiliile municipale din Buzău şi Râmnic trebuie să adopte hotărâri în acest sens. La Buzău acest lucru se întâmplă joi, dat fiind că primarul Constantin Toma, pentru a evita orice complicaţie juridică ulterioară, a dispus ca proiectul de hotărâre să stea în dezbatere publică, iar abia la expirarea termenului să fie supus votului Consiliului Local.

   Directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, a avut o reacţie dură imediat după şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” din 25 august - pe parcursul căreia a tăcut mâlc -, reacţie provocată de ideea pierderii unor sume imense pe care operatorul judeţean de apă şi canalizare le încasa în mod nemeritat. 

   „Noi putem să renunţăm pentru tot oraşul la apă meteorică. Nu mai cheltuim şi lăsăm apa. Nu mai măturăm şi lăsăm gunoiul. Se pot face economii pe diverse căi, nu e o problemă asta. Să hotărască comunitatea şi aşa vom face. E clar că partea de persoane fizice, personalul sau echipamentele cu care lucrăm şi la persoane fizice, nu o să mai putem face, pentru că nu mai prestăm serviciul pentru persoana fizică. De exemplu nu mai evacuăm apa, cu toate că legea spune că este obligatoriu, dar dacă hotărăşte autoritatea locală că nu mai trebuie prestat serviciul de evacuare a apei meteo, nici nu mai cheltuim pe curăţări de guri de scurgere, nici noi nu mai facem toate serviciile aferente”, a spus Tescaru, lăsând, astfel, să se înţeleagă că SC ,,Compania de Apă” ar putea să nu mai presteze serviciul de curăţire a gurilor de canal şi să lase oraşul să se inunde la o ploaie mai serioasă. 

O istorie veche de cinci ani

   Istoria contestării sumelor mari pe care Compania de Apă Buzău le facturează pentru apa meteorică începe în urmă cu aproximativ cinci ani, de când consilierii judeţeni din legislatura 2012-2016 ai fostului Partid Democrat Liberal s-au opus, atât prin vocea liderului de grup Raul Florescu, cât şi prin vot, ori de câte ori se cerea deliberativului judeţului să aprobe noi majorări de preţuri cerute de operatorul de apă şi canal. Ulterior, după fuziunea fostului Partid Democrat Liberal cu vechiul Partid Naţional Libe­ral, aleşii acestei din urmă formaţiuni s-au raliat poziţiei colegilor din PDL.

   Abia după alegerea noului primar al municipiului Buzău, acţiunile menite să stopeze jaful pe care Compania de Apă îl face asupra buzunarelor persoanelor fizice şi juridice din judeţ, dar şi asupra bugetelor locale din municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, s-au intensificat, o primă tentativă de reducere a facturilor la apa meteorică înregistrându-se şi la începutul acestui an. Degeaba însă, dat fiind că directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, a dat cu flit unei hotărâri similare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, refuzând punerea ei în aplicare.

   Important este de rea­mintit că, până acum, Tescaru a fost sprijinit necondiţionat, pe faţă sau din umbră, de preşe­dintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, aflat în opoziţie atât cu primarul Constantin Toma, cât şi cu şeful său de partid, deputatul Marcel Ciolacu. Dovadă a stat faptul că, în ultimul an, Neagu - prin primarii unităţilor administrativ-teritoriale membre în ADI şi prin angajaţi ai Consiliului Judeţean - a determinat, indirect, blocarea tuturor iniţiativelor municipiului Buzău, atât la nivelul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008”, cât şi la nivelul Adunării Generale a Acţionarilor SC Compania de Apă SA, ignorând cererile repetate ale lui Ciolacu.

   Aşadar, la finele lunii ia­nuarie, primarul Constantin Toma şi preşedintele Consiliului Jude­ţean, Petre Emanoil Neagu, anunţau public, că timp de trei luni, locuitorilor municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat nu li se va mai factura apa meteorică, plata urmând a fi suspendată până la stabilirea unei noi modalităţi de calcul. Bineînţeles că această decizie a fost ignorată complet de conducerea Companiei de Apă, care a găsit o portiţă de a scăpa de punerea în aplicare a deciziei Adunării Generale a ADI ,,Buzău 2008”.

Primarul Cârjan se simte bine când râmnicenii plătesc apa de ploaie

   Bineînţeles că măsura luată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008” nu este valabilă doar pentru municipiul Buzău, ci şi pentru Râmnicu Sărat. Cu o condiţie: aceea ca executivul din Palatul Administrativ să binevoiască a promova o hotărâre a deliberativului local în acest sens. Parcă în bătaie de joc faţă de cei care l-au ales, primarul Sorin Cârjan a convocat o şedinţă extraordinară de Consiliu Local pentru marţi, şedinţă care nu a avut, însă, proiectul respectiv pe ordinea de zi. Situaţia nu ne miră deloc, dat fiind că primarul Cârjan s-a situat, de cele mai multe ori, pe poziţii diametral opuse faţă de edilul buzoian Constantin Toma în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Compania de Apă, votând de mai multe ori împotriva unor măsuri care ar fi fost favorabile şi râmnicenilor.

   Consilierul local liberal Ionuţ Iuga, prim-vicepreşe­dinte al organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, ne-a declarat că aleşii locali PNL Rm. Sărat vor face demersurile necesare ca un asemenea proiect de hotărâre să fie inclus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local. ,,De altfel, la şedinţa ordinară din luna ianuarie, am promovat un proiect de hotărâre exact pe această temă, care a fost votat în unanimitate. Este vorba ­des­pre hotărârea privind mandatarea reprezentantului Consiliului Local al Municipiului Râmnicu Sărat în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară «Buzău 2008> şi în Consiliul Director al Asociaţiei, în ­ve­derea reanalizării Regulamentului Consolidat şi Armonizat al Serviciului de alimentare cu apă şi canalizare şi, implicit, a contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare, încheiat la data de 22 ianuarie 2009, între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Buzău 2008> în numele şi pe seama unităţilor administrativ-teritoriale membre, şi SC Compania de Apă SA, în sensul eliminării facturării apei meteorice preluată în reţeaua publică de canalizare, atât de persoanele fizice, cât şi de cele juridice. Cum spuneam, hotărârea a fost votată în unanimitate şi nu s-a întâmplat nimic”, a spus Ionuţ Iuga.

Comentarii

Dragile noastre cozi de topor (12 Oct, 01:02)
petrini

În casa românului principalele servicii publice vitale : curentul, gazul și apa sunt furnizate de străini. Străinii, dacă vor, ne sting becul, ne opresc frigiderul, televizorul, aragazul. Pe mâna calului troian din cetate, Tescaru, susținut din afară precum Koveși de Klem, ne va duce la sclavizare totală cum au ajuns bucureștenii cărora le poate seca oricând robinetul dacă așa vrea francezul de la (Țe)Apa Nova. Lupta buzoienilor pentru libertate trebuie să continue, chiar dacă a dat atâtea jertfe în decembrie 1989!

Raspunde
Nu văd niciun haștag rezistent să protesteze împotriva tarifelor de apă minerală percepute de CAB pentru furnizarea de apă menajeră! (12 Oct, 10:17)
Pixelu setos

Corect petrini, numai că străinii n-au niciun interes să ne lase fără apă, gaze și curent electric. Interesul lor este să obțină cât mai mult profit de pe urma furnizării acestor utilități. Acest aspect este reflectat în articolul definitoriu al Contractului de Delegare dintre ADI Buzău 2008 și operatorul Compania de Apă Buzău S.A.:
Art. 36-2.-2) (pag.29) Structura tarifelor și nivelele de tarifare trebuie să descurajeze risipa și consumul în exces și trebuie să fie stabilite ținând cont de gradul de suportabilitate al consumatorilor.
Adică tarifele percepute populației pot fi majorate cât de mult posibil atât timp cât populația nu se revoltă, neavând nicio legătură cu costurile de administrare.
Acționarul principal al ADI Buzău 2008 adică Primăria Municipiului Buzău este ipocrită. A luptat să elimine o parte din apa meteorică pentru propriul interes (sumele facturate de operator municipalității pentru apa meteorica sunt enorme), nicidecum pentru micșorarea tarifelor populației. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Nu pot trage concluzia decât că în ochii statului român, populația este percepută ca o resursă naturală. Degeaba ne facem nervi și ne agităm, vinovații pentru această stare de fapt sunt politicienii care au legiferat o legislație de tip colonial. Și pesediștii și libertarienii în aceeași măsură. Străinii ne batjocoresc dar o fac legal.
Singura soluție rezonabilă, bineînțeles dacă se dorește, este soluția adoptată de hunul Orban. N-a putut să naționalizeze nimic, evident coana UE s-a isterizat, dar a înființat o companie națională (google translate nu face o treabă profesionistă dar este suficientă pentru înțelegerea corectă a informațiilor de pe sait) care administrează utilități publice pe principiul non-profitului, companie care face concurență acelorași operatorilor străini (cu sediul principal pe la Berlin, Viena, Paris) pe care-i întâlnim și în România. Cetățeanul maghiar poate opta pentru ce operator dorește. Evident că lăcustele stăine vor ieși natural de pe piață, fiind de neconceput pentru o companie privată să funcționeze pe principiul non-profitului, că doar la privați nu sunt supraoameni iar la stat suboameni.

Raspunde
Pentru pixel (12 Oct, 13:29)
Buzoian

Domnul PIxel , esti setos dar si Prost.

Raspunde
Pentru Buzoian (12 Oct, 14:01)
Pixelu indulgent

Mulțumesc din suflet pentru gândul bun.

Raspunde

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker