Daca vrei sa creezi un ambient care sa aiba un efect impresionant in spatiul casei tale, instalarea corecta poate face o mare diferenta intre starea de spirit tensionata si confortul functional si vizual. Pentru a crea atmosfera dorita, este important ca fiecare corp de iluminat sa fie ales cu atentie pentru destinatia sa specifica.

In cele ce urmeaza vei regasi cateva dintre cele mai bune sfaturi pentru alegerea unei lustre, plafoniere, aplice sau a unui lampadar, cu care sa iluminezi fiecare spatiu al caminului tau:

Nivelul detaliilor. Incepe prin a-ti imagina fiecare camera in functie de detalii, acestea fiind stabilite in functie de criterii estetice, dar si de utilitatea fiecarui spatiu. Spre exemplu, nivelul principal este iluminatul general, astfel incat instalarea unei lustre dispuse central va putea asigura aproximativ 75% din iluminatul spatiului.

De cele mai multe ori, acest nivel este foarte util pentru vizibilitatea in zonele din spatiile cu „trafic” ridicat. O lustra amplasata central va ilumina si aceste spatii si astfel vei evita eventuale accidentari in casa, provocate de lipsa iluminarii eficiente.

In situatia in care camerele au o suprafata mare, este necesar sa instalezi mai multe lustre sau plafoniere, pentru a asigura functionalitatea optima a incaperii.

Pentru un plus de siguranta, lumina  local este al doilea nivel important. Functionalitatea luminii locale  este necesara in activitatile curente, care necesita mai multa atentie, precum cititul, pregatirea mancarurilor sau activitati de intretinere corporala, precum barbieritul. Din aceste motive, este bine sa iei in considerare activitatile specifice fiecarei incaperi si sa montezi lustre specifice, care vor fi destinate exclusiv anumitor incaperi din caminul tau.

Cum sa alegi lustra perfecta?

Pentru ca nivelul de iluminat general este indispensabil oricarei camere din casa ta, iata cateva dintre criteriile dupa care poti alege lustra cea mai potrivita:

Dimensiunea lustrei. Marimea acesteia trebuie aleasa in functie de locul unde va fi instalata, precum si de instalarea pieselor de mobilier din camera respectiva. Regula generala este ca, la montarea corpului de iluminat, sa se calculeze distanta dintre partea de jos a lustrei pana la orice piesa de mobilier din camera, iar aceasta distanta sa depaseasca 80 cm, pentru a crea o atmosfera cat mai placuta si conditii optime de utilizare.

Numarul becurilor. Daca un corp de iluminat trebuie sa asigure aproximativ 75% din iluminatul spatiului, va trebui sa alegi o lustra care dispune de un numar mare de becuri, in functie de dimensiunile camerei. Ideal ar fi sa utilizezi becuri sau LED-uri cu functie dimmabila, astfel incat sa poti avea control asupra intensitatii luminii.

Designul unei lustre. Pentru ca acestea nu au doar rolul functional de iluminat, ci si scop decorativ pentru oricare dintre camere, designul lustrei este foarte important si trebuie sa se potriveasca altor obiecte din respectivele incaperi

Asadar, in functie de fiecare camera, cand achizitionezi o lustra este important sa tii cont de designul corpurilor de mobilier, al obiectelor de decor, diferitelor forme geometrice, organice sau complexe, de materialele din lemn, sticla, metal, plastic sau sofa ori a finisajelor lucioase, antichizate, mate, sablate si de culorile tuturor obiectelor. Alege lustra astfel incat sa se potriveasca tematic cu spatiile caminului tau!

Daca te pregatesti redecorezi casa sau sa instalezi corpuri de iluminat in noul tau camin, intra pe eOrion.ro si descopera gama deosebita de lustre, candelabre sau lampadare, la preturi competitive!

DISTRIBUIȚI
loading...