În sectorul energetic s-au produs deja pagube din cauza secetei din ultimele luni, iar odată cu venirea frigului, când este de aşteptat să crească[…]

În sectorul energetic s-au produs deja pagube din cauza secetei din ultimele luni, iar odată cu venirea frigului, când este de aşteptat să crească consumul de electricitate, dar şi de gaze, situaţia s-ar putea înrăutăţi.

     Astfel, producţia de energie hidro, cea mai ieftină din ţară (care s-a înjumătăţit încă din septembrie), este cea mai afectată.

     Problema este că deficitul de energie hidro şi nucleară, care sunt cele mai ieftine, trebuie suplimentat cu electricitate din cărbune şi gaze, surse care sunt însă mult mai scumpe şi mai poluante, ceea ce pune o presiune şi mai  mare pe preţul final. În condiţiile în care, oricum preţul final pentru populaţie va creşte cu circa 2.5% de la 1 ianuarie 2012 doar din cauza subvenţiilor pentru energia regenerabilă, fără a lua în calcul problemele cauzate de secetă. În ceea ce priveşte consumul de gaze, pentru că din ianuarie ne aşteaptă temperaturi foarte scăzute, se preconizează o creştere a consumului şi necesarul suplimentar va fi importat din Rusia, unde preţurile au ajuns la niveluri-record, cu 25% mai mari decât la începutul anului.

     În primele 7 luni ale acestui an, preţul gazelor importate a crescut de la 399 de dolari la 480 de dolari/1.000 metri cubi, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Între anii 2004-2010, România a importat gaze în valoare de 8.5 miliarde de dolari.

     Deoarece şi gazele româneşti sunt mai scumpe, la baza acestei creşteri din producţia internă (creştere cu 6% de la 1 octombrie) stă scumpirea gazului importat şi necesitatea creşterii importului de gaze în sezonul rece.

     În concluzie, această creştere a preţului la gaze s-ar putea reflecta în majorarea tarifelor finale pentru ca GDF Suez, fostul Distrigaz Sud, să-şi acopere costurile.

DISTRIBUIȚI
loading...