Referendumul pe Justiţie propus de preşedintele Klaus Iohannis „ajută România”, a declarat la Buzău Vlad Botoş, candidat al Uniunii Salvaţi România pe lista Alianţei 2020 (USR-PLUS). Acesta a afirmat că este îmbucurător faptul că şeful statului a înţeles apelurile repetate ale liderilor USR şi PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, ale căror formaţiuni politice au iniţiat un demers de factură a semănătoare, campania “Fără penali în funcţii publice”.

„Referendumul propus de preşedintele Iohannis ajută România. Adică trebuie o dată să tragem linie şi să vedem dacă românii susţin această luptă anticorupţie, – o luptă care, până la urmă, ne-a adus în Uniunea Europeană, a fost unul dintre punctele negociate în tratatul de aderare -, dacă vrem să mergem mai departe, să combatem corupţia, sau vrem să devenim o ţară bananieră de tip fost sovietic. Sigur că ne dorim o prezenţă mult mai mare la alegerile europarlamentare, mizăm pe prezenţămare şi ne bucură că preşedintele Iohannis, în sfârşit, a înţeles apelul făcut în repetate rânduri de preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, şi de preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, şi a convocat aceste referendum. Trebuie să o spun foarte răspicat, noi am lansat iniţiativa cetăţenească numită<Fără penali în funcţii publice>, am strâns un milion de semnături, am fost timp de şase luni de zile în stradă, ne bucurăm că şi preşedintele a convocat acest refe­rendum, şi sperăm ca lumea să iasă masiv la vot”, a spus Botoş.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va convoca un referendum pentru 26 mai, apreciind că decizia privind modificările la legile justiţiei trebuie să fie a cetăţenilor. „În aceste condiţii, atrag atenţia că este ilegitimă emiterea unei ordonanţe de urgenţă în această materie înainte ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată la referendum”, a spus preşe­dintele.

„Este cert, voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate! PSD continuă asaltul la adresa justiţiei, declanşat încă de când a preluat guvernarea. De această dată, pesediştii vor sădea ordonanţe de urgenţă prin care să modifice Codurile penale. Golăneala guvernului PSD de astăzi a depăşit orice limită. Nu trec nici măcar trei zile fără să dea o ordonanţă într-un domeniu sau altul. Nu este nici în spiritul Constituţiei, nu serveşte nici echilibrului democratic al puterilor în stat ca Guvernul să apeleze atât de des la ordonanţe de urgenţă. Ordonanţele de urgenţă, practic, şi-au pierdut menirea esenţială şi au devenit, în timpul acestui accident regretabil al de­mocraţiei, care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, în exces, eludând astfel orice control de constituţionalitate înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei. Trebuie să punem punct acestei practici şi trebuie săo facem acum”, a afirmat preşedintele Iohannis.

DISTRIBUIȚI
loading...