După ce, luna trecută, o femeie în vârstă de 80 de ani din localitatea Puieşti a decedat din cauza virusului West Nile, săptămâna trecută, un nou caz  al unui pacient infectat a fost înregistrat pe raza judeţului Buzău. Este vorba despre un adolescent din localitatea Clondiru, care a fost diagnosticat, în urma analizelor efectuate la Bucureşti. El a fost internat la  Spitalul Judeţean Buzău şi, după ce starea lui părea una favorabilă însănătoşirii, a fost externat şi continuă tratamentul la domiciliu. Din păcate, prezenţa virusului West Nile pe teritoriul judeţului creează şi efecte colaterale. Centrul de Transfuzie Buzău întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte colectarea de sânge conform programului stabilit. Dacă moartea pacientei de la Puieşti a făcut ca bazinul de colectare a sângelui în zona Râmnicului să fie închis pentru 28 de zile, acum, noul caz din localitatea Clondiru restricţionează şi alte zone de colectare.

   În situaţia nou creată, Centrul pentru Transfuzie Buzău şi-a anulat colecta mobilă de sânge pe care o avea planificată pentru datat de 21 septembrie în localitatea Stâlpu.

   Medicii Centrului de Transfuzie Buzău spun că nu o să mai poată primi donatori din zona unde a fost depistat cazul, respectiv din Clondiru, dar nici din zonele limitrofe: Pietroasele, Merei şi Stâlpu. Mai mult decât atât, dacă vor exista donatori din acea zonă care se vor prezenta la Centrul de Transfuzii, vor fi şi ei respinşi de la donare.

   Nici donatorii din alte localităţi nu vor fi primiţi dacă vor prezenta simptome specifice infectării cu virusul West Nile sau dacă vor declara că au fost înţepaţi de ţânţari. Ei vor fi monitorizaţi şi nu vor putea dona sânge. În cele două cazuri, care afectează şi localităţile limitrofe, Centrul de Transfuzii are o marjă de aşteptare de 28 de zile.

   Dacă în următoarea lună nu vor apărea alte cazuri, după 28 de zile vor putea fi primiţi din nou la donare şi din zona Puieşti. Însă, având în vedere faptul că, potrivit informării publicate pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), de la începutul verii şi până vineri au fost înregistrate 39 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care opt decese-, patru în Bucureşti şi câte unul în judeţele Buzău, Brăila, Olt, Ialomiţa-, situaţia pare din ce în ce mai serioasă.

Activităţile sezoniere ar putea diminua şi ele numărul donatorilor

   La efectele produse de prezenţa virusului care amână posibilitate a recoltării de sânge cu câte 28 de zile, trebuie luat în calcul şi faptul că în aceasta perioadă a anului, numărul donatorilor scade de obicei, întrucât oamenii sunt, prinşi cu diferite activităţi agricole şi nu au timp să se prezinte la donare, fie sunt plecaţi din localitate, tot pentru a participa la activităţi agricole.

   Din experienţa anilor trecuţi, când s-au mai înregistrat crize ale sângelui, însă din cu totul alte motive, s-a constatat că Centrul de Transfuzii este luat cu asalt de donatori numai pe perioada unor campanii umanitare pentru anumite cazuri aparte sau când au existat evenimente soldate cu victime. Pe perioada unor campanii umanitare ce fac apel la donatori, aceştia se prezintă în număr mare la Centrul de Transfuzii, timp ce câteva zile, apoi numărul lor scade din nou.

   Fidelizarea donatorilor ar fi o soluţie la aceste situaţii, pentru a nu se ajunge la o criză de sânge.

Cum se transmite virusul

   Autorităţile sanitare spun că, cel mai adesea, virusul West Nile se răspândeşte prin înţepătura ţânţarilor infestaţi, care, la rândul lor, îl contactează prin înţeparea păsărilor infectate. De asemenea, virusul se mai poate transmite prin transfuzii, transplanturi, transmitere mamă-copil. În foarte puţine cazuri, s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sânge, transplantul de organe, alăptare sau chiar pe perioada de sarcină, de la mamă la copil. Virusul nu poate fi transmis prin atingere şi nici nu poate fi răspândit prin contact fizic obişnuit, cum ar fi sărutul.

Primăriile trebuie să ia măsuri

   În urma confirmării cazului adolescentului din Clondiru, DSP Buzău a făcut adresă către Primăria din localitate prin care i s-a adus la cunoştinţă obligaţia pe care o are ca, în această perioadă, să facă dezinsecţie în toate gospodăriile şi să le prezinte câteva măsuri preventive, cum ar fi faptul că nu trebuie să ţină apa stătută  în recipiente şi să se îmbrace corespunzător pentru a evita înţepăturile de ţânţari. O adresă identică a fost trimisă şi către Primăria din Puieşti, în luna august, după ce s-a confirmat cazul bătrânei de 80 de ani care a şi decedat. De altfel, Direcţia Sanitar Veterinară Buzău a transmis încă de la începutul primăverii astfel de adrese către toate primăriile, prin care erau înştiinţate cu privire la necesitatea efectuării unor acţiuni de dezinsecţie pe raza comunelor. Este posibil însă ca nu toate primăriile să fi efectuat astfel de acţiuni din lipsa banilor sau, pur şi simplu, pentru că au ignorat astfel de sfaturi preventive.

   Pe lângă măsurile pe care ar trebui să le ia primăriile în regim de urgenţă, şi populaţia poate să prevină prin măsuri la îndemâna oricui.  Cea mai uşoară metodă de prevenire a infectării este evitarea înţepăturilor de ţânţar. Activitatea ţânţarilor este mai intensă în zori şi după apusul soarelui. În aceste momente ale zilei, este absolut necesară utilizarea unor substanţe care îndepărtează insectele şi purtarea de haine lungi, care să acopere corpul într-o proporţie cât mai mare. Pentru evitarea pătrunderii ţânţarilor în casă, se recomandă montarea de plase speciale la ferestre.

DISTRIBUIȚI
loading...