27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 11:15 AM

Sanatate

Virusul West Nile ar putea provoca o criză a sângelui la Buzău

de Andreea STROE
Sanatate  |
18.09.2017, 00:00
2083

   După ce, luna trecută, o femeie în vârstă de 80 de ani din localitatea Puieşti a decedat din cauza virusului West Nile, săptămâna trecută, un nou caz  al unui pacient infectat a fost înregistrat pe raza judeţului Buzău. Este vorba despre un adolescent din localitatea Clondiru, care a fost diagnosticat, în urma analizelor efectuate la Bucureşti. El a fost internat la  Spitalul Judeţean Buzău şi, după ce starea lui părea una favorabilă însănătoşirii, a fost externat şi continuă tratamentul la domiciliu. Din păcate, prezenţa virusului West Nile pe teritoriul judeţului creează şi efecte colaterale. Centrul de Transfuzie Buzău întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte colectarea de sânge conform programului stabilit. Dacă moartea pacientei de la Puieşti a făcut ca bazinul de colectare a sângelui în zona Râmnicului să fie închis pentru 28 de zile, acum, noul caz din localitatea Clondiru restricţionează şi alte zone de colectare.

   În situaţia nou creată, Centrul pentru Transfuzie Buzău şi-a anulat colecta mobilă de sânge pe care o avea planificată pentru datat de 21 septembrie în localitatea Stâlpu.

   Medicii Centrului de Transfuzie Buzău spun că nu o să mai poată primi donatori din zona unde a fost depistat cazul, respectiv din Clondiru, dar nici din zonele limitrofe: Pietroasele, Merei şi Stâlpu. Mai mult decât atât, dacă vor exista donatori din acea zonă care se vor prezenta la Centrul de Transfuzii, vor fi şi ei respinşi de la donare.

   Nici donatorii din alte localităţi nu vor fi primiţi dacă vor prezenta simptome specifice infectării cu virusul West Nile sau dacă vor declara că au fost înţepaţi de ţânţari. Ei vor fi monitorizaţi şi nu vor putea dona sânge. În cele două cazuri, care afectează şi localităţile limitrofe, Centrul de Transfuzii are o marjă de aşteptare de 28 de zile.

   Dacă în următoarea lună nu vor apărea alte cazuri, după 28 de zile vor putea fi primiţi din nou la donare şi din zona Puieşti. Însă, având în vedere faptul că, potrivit informării publicate pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), de la începutul verii şi până vineri au fost înregistrate 39 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care opt decese-, patru în Bucureşti şi câte unul în judeţele Buzău, Brăila, Olt, Ialomiţa-, situaţia pare din ce în ce mai serioasă.

Activităţile sezoniere ar putea diminua şi ele numărul donatorilor

   La efectele produse de prezenţa virusului care amână posibilitate a recoltării de sânge cu câte 28 de zile, trebuie luat în calcul şi faptul că în aceasta perioadă a anului, numărul donatorilor scade de obicei, întrucât oamenii sunt, prinşi cu diferite activităţi agricole şi nu au timp să se prezinte la donare, fie sunt plecaţi din localitate, tot pentru a participa la activităţi agricole.

   Din experienţa anilor trecuţi, când s-au mai înregistrat crize ale sângelui, însă din cu totul alte motive, s-a constatat că Centrul de Transfuzii este luat cu asalt de donatori numai pe perioada unor campanii umanitare pentru anumite cazuri aparte sau când au existat evenimente soldate cu victime. Pe perioada unor campanii umanitare ce fac apel la donatori, aceştia se prezintă în număr mare la Centrul de Transfuzii, timp ce câteva zile, apoi numărul lor scade din nou.

   Fidelizarea donatorilor ar fi o soluţie la aceste situaţii, pentru a nu se ajunge la o criză de sânge.

Cum se transmite virusul

   Autorităţile sanitare spun că, cel mai adesea, virusul West Nile se răspândeşte prin înţepătura ţânţarilor infestaţi, care, la rândul lor, îl contactează prin înţeparea păsărilor infectate. De asemenea, virusul se mai poate transmite prin transfuzii, transplanturi, transmitere mamă-copil. În foarte puţine cazuri, s-a constatat o transmitere a virusului prin transfuzia de sânge, transplantul de organe, alăptare sau chiar pe perioada de sarcină, de la mamă la copil. Virusul nu poate fi transmis prin atingere şi nici nu poate fi răspândit prin contact fizic obişnuit, cum ar fi sărutul.

Primăriile trebuie să ia măsuri

   În urma confirmării cazului adolescentului din Clondiru, DSP Buzău a făcut adresă către Primăria din localitate prin care i s-a adus la cunoştinţă obligaţia pe care o are ca, în această perioadă, să facă dezinsecţie în toate gospodăriile şi să le prezinte câteva măsuri preventive, cum ar fi faptul că nu trebuie să ţină apa stătută  în recipiente şi să se îmbrace corespunzător pentru a evita înţepăturile de ţânţari. O adresă identică a fost trimisă şi către Primăria din Puieşti, în luna august, după ce s-a confirmat cazul bătrânei de 80 de ani care a şi decedat. De altfel, Direcţia Sanitar Veterinară Buzău a transmis încă de la începutul primăverii astfel de adrese către toate primăriile, prin care erau înştiinţate cu privire la necesitatea efectuării unor acţiuni de dezinsecţie pe raza comunelor. Este posibil însă ca nu toate primăriile să fi efectuat astfel de acţiuni din lipsa banilor sau, pur şi simplu, pentru că au ignorat astfel de sfaturi preventive.

   Pe lângă măsurile pe care ar trebui să le ia primăriile în regim de urgenţă, şi populaţia poate să prevină prin măsuri la îndemâna oricui.  Cea mai uşoară metodă de prevenire a infectării este evitarea înţepăturilor de ţânţar. Activitatea ţânţarilor este mai intensă în zori şi după apusul soarelui. În aceste momente ale zilei, este absolut necesară utilizarea unor substanţe care îndepărtează insectele şi purtarea de haine lungi, care să acopere corpul într-o proporţie cât mai mare. Pentru evitarea pătrunderii ţânţarilor în casă, se recomandă montarea de plase speciale la ferestre.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Muzicianul australian George Young, 'mentorul' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani
Luni, Octombrie 23, 2017 11:02 AM

Muzicianul australian George Young, cunoscut ca 'mentor' trupei AC/DC, a murit la 70 de ani, potrivit unui anunț difuzat luni de legendara trupă de hard rock, citat luni de AFP.

MDRAPFE: AM POIM - proiecte de 69 milioane euro referitoare la ocrotirea ariilor naturale protejate
Luni, Octombrie 23, 2017 11:00 AM

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AM POIM) a primit, până la 16 octombrie, 62 de proiecte, în valoare totală eligibilă de 69 milioane de euro, care vizează elaborarea planurilor de management, seturilor de măsuri de conservare, planurilor de acțiune pentru ariile naturale protejate, informează un comunicat al MDRAPFE transmis luni AGERPRES.

Tenis: Clasamentul ATP - Marius Copil a coborât pe locul 78
Luni, Octombrie 23, 2017 10:56 AM

Tenismanul român Marius Copil a coborât patru locuri și se află pe poziția a 78-a în clasamentul mondial al jucătorilor profesioniști de tenis (ATP), dat publicității luni.

PORTATIV ROMÂNESC: Bianca Ionescu
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Soprana Bianca Ionescu s-a născut la 20 mai 1961. A absolvit Liceul de muzică nr.1 din București în 1978, apoi a urmat cursurile Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu", la clasa de canto a Artei Florescu, absolvind facultatea în 1983, potrivit site-ului www.opereta.ro.

Auto: Verstappen a calificat drept "stupide deciziile care ucid Formula 1" după penalizarea sa
Luni, Octombrie 23, 2017 10:53 AM

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a denunțat, duminică, decizia juriului Marelui Premiu al Statelor Unite care l-a penalizat cu cinci secunde și a fost privat de locul al treilea pe podium, apreciind că "aceste decizii stupide ucid Formula 1", a spus el cu regret.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 08:50 Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice este „apă de ploaie”!
Pixelu cu prosteli a comentat pentru articolul Buzoienii, deschizători de drumuri? Scutirea populaţiei de la plata apei meteorice ar putea deveni lege:
UAT Municipiul Buzău (Primăria Municipiului Buzău), acționarul majoritar al Companiei de Apă Buzău S.A., dă dovadă de maximă ipocrizie. Dacă Toma ar dori ca buzoienii să beneficieze de tarife mai mici atunci ar renunța la redevența de 1% pe cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorul acționarilor și care este parte integrantă în algoritmul de calcul al tarifului perceput de operator. Peste tot, în țările suverane, se adoptă principiul non-profitului în administrarea utilităților publice. Doar în țări asociate neocolonialismului se mai întâlnesc contracte de parteneriat public privat sau contracte de concesiune. În cazul nostru, ca să nu bată la ochi, le-au botezat contracte de delegare.
În Contractul de Delegare la Art. 39-2. (pag.34) găsim un text legat de redevență. Ce caută redevența de 1% pe cifra de afaceri? Chipurile primăria se luptă pentru tarife mai mici pentru populație dar vrea o parte din profitul operatorului unde este acționară, profit care se obține tocmai de la populație. Ce dovadă mai clară de prosteală vreți!
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
Google PageRank Checker