Veste istorică pentru buzoieni: şeful statului a promulgat, la sfârşitul săptămânii trecute, legea prin care Pădurea Crâng redevine proprietate a municipiului Buzău, revenindu-se, astfel, la situaţia din anul 1881. Anunţul respectiva a fost făcut de primarul Constantin Toma în raportul săptămânal către buzoieni, pe care îl postează în format video pe pagina sa oficială de Facebook.

,,Vă dau o veste istorică. Dacă acum mulţi ani, în aprilie 1881, prin Monitorul Oficial nr. 15, Regele Carol I promulga o lege privind darea în proprietate către municipul Buzău, <pentru totdeauna, pentru folosinţa buzoienilor, pentru relaxare şi preumblare> a Pădurii Crâng, de 282 de hectare, iată că vineri, 27 iulie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind trecerea în proprietatea publică a municipiului Buzău a Pădurii Crâng. Este un lucru extrem de important, pentru că se termină, dacă vreţi, o luptă de doi ani de zile; am avut această idee imediat după ce am venit în Primăria Buzău, după o discuţie cu domnii Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Experimentală, şi Valeriu Nicolescu (cunoscutul istoric buzoian, n.r.) cănd am primit şi Monitorul Oficial care conţinea legea prin care Crângul devenea proprietatea oraşului Buzău. Iată că după doi ani, cu foarte multe intervenţii, şi mai ales cu sprijinul deosebit al domnilor deputaţi Marcel Ciolacu şi Dănuţ Păle, s-a reuşit ca această pădure să revină municipiului Buzău”, a spus Toma.

Primarul mai spune că, după parcurgerea paşilor prevăzuţi în legea promulgată vineri de preşedintele Iohannis, Crângul va deveni cel mai mare parc din România din componenţa unei localităţi: ,,Bineînţeles că în această lege sunt prevăzuţi nişte paşi, prin care trebuie să transformăm această pădure de 282 hectare în parc. Vom avea astfel cel mai mare parc din România lipit de o localitate, lipit de oraşul nostru, şi, bineînţeles, avem o oportunitate extraordinară de a face un loc şi mai frumos pentru toţi buzoienii, şi nu numai. Putem crea aici o mare atracţie, de ce nu naţională, şi, în acelaşi timp, vom pune în valoare aşa cum trebuie această avere inestimabilă a municipiului şi judeţului Buzău”, a precizat primarul Toma.

Acesta a mai spus că transformarea Pădurii Crâng în parc este doar unul dintre proiectele prin care municipiul Buzău îşi va schimba faţa: ,,Bineînţeles că avem în vedere refacerea tuturor parcurilor din Buzău; până la sfârşitul anului vom mai avea un studiu deosebit de interesant, de transformare a Parcului Marghiloman în ceea ce a fost odată, respectiv una dintre cele mai frumoase grădini din România şi din Europa. În acelaşi timp, vom intra pe o extindere a Parcului Tineretului cu fonduri europene, şi încercăm să folosim această avere istorică a Buzăului, mă refer la Iazul Morii, pentru a revitaliza oraşul prin forţa şi valoarea apei. Iazul Morii a fost foarte important în istorie; este practic o deviaţie naturală din râul Buzău, pe lângă care s-a dezvoltat oraşul nostru frumos. Împreună cu acest Iaz al Morii şi cu frumuseţile pe care le avem, vrem să dăm mai multă verdeaţă şi mai multă apă Buzăului, astfel încăt să îl revigorăm şi în câţiva ani să avem un alt oraş“, a mai spus primarul Constantin Toma în raportul săptămânal către buzoieni, pe care îl postează în format video pe pagina sa oficială de Facebook.

Ciolacu: ,,Eu m-am ţinut de promisiune“
,,Mă bucur că am reuşit să redăm Parcul Crâng buzoienilor, o rezervaţie naturală deosebită, care trebuia să aparţină dintotdeauna oraşului nostru. Eu m-am ţinut de promisiune şi am sprijinit în Parlament, alături de colegii mei, acest demers. Sunt convins că şi Primăria va continua la fel şi va face tot ce este necesar ca să avem la Buzău cel mai frumos parc din România”, a scris, la rândul său, pe Facebook, deputatul Marcel Ciolacu, preşe­­dintele organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat.

raport primar Buzau 30 iulie 2018

Va salut dragi buzoieni!Suntem in Parcul Crang, de unde va dau o veste istorica: dupa ce in anul 1881, printr-o lege promulgata de regele Carol I padurea Crang era data municipiului Buzau in "administrare pentru totdeauna, pentru folosinta buzoienilor", vineri 27 iulie 2018 presedintele Klaus Johannis a promulgat Legea nr 220/2018 privind trecerea in proprietatea publica a municipiului Buzau a padurii Crang!Este extrem de important, se termina o lupta de doi ani, cu foarte multe interventii si cu sprijinul deosebit al domnilor deputati Marcel Ciolacu si Danut Pale.De acum vor trebui parcursi niste pasi pentru a transforma aceasta padure in parc. Va fi cel mai mare parc din Romania, prin cele 182 ha suprafata.Avem in vedere refacerea tuturor parcurilor din Buzau, dar si crearea altor zone prin care vom revitaliza Buzaul, inclusiv prin forta si valoarea apei- ma refer la Iazul Morii.In acest fel ne dorim ca pur si simplu sa construim un alt oras!Va doresc o saptamana cu spor!https://youtu.be/9ymV_VwMqts

Gepostet von Constantin Toma am Montag, 30. Juli 2018

DISTRIBUIȚI
loading...

4 COMENTARII

  1. Domnule primar postati atatea pe f.dar ce faceti cu noi ,cei ce locuim pe strada simila,acolo unde am ajuns sa traim mai rau ca in africa,a-ti uitat ca a-ti inceput lucrarile de astfaltare,am ramas fara capace la canalizare,,e un risc sa porneasca o epidemie,,am ramas cu gropi,care atunci cand ploua au o jumatate metru apa,,.Ce facem domn.primar,cu atat ne-am ales in urma celor care au lucrat pe strada noastra?veniti ,veniti sa vedeti ce dezastru si batie de joc este aici,.urmeaza votul nu?

  2. Este o treabă bună vă doresc succes în transformarea în parc a acestei planuri,dar îmi este frică să nu ajungă în situația padurei Băneasa, adică să fie umplută de „smecheri” cu vile Încă odată FELICITĂRI pentru bunele intenții.

    • Mammmaaaa…Sa vedeti in cativa ani ce vile ridica PSD-ul in Crang, prin Concasul psd-istului Gagu ! Aveti putina rabdare ! O sa ajungem sa ne plimbam nepotii pe soseaua de centura.Nu-i departe vremea in care vom vedea poarta Crangului o placuta cu „proprietata privata” ! Mai vorbim !

Comments are closed.