,,Un eveniment extraordinar”, astfel a caracterizat primarul Constantin Toma – în raportul săptămânal adresat cetăţenilor municipiului, pe care îl postează în format video pe pagina sa oficială de Facebook – prima ediţie a Festivalului Internaţional al Tomatelor şi al Biodiversităţii, organizată sâmbătă în Parcul Marghiloman.

,,Sâmbătă am organizat un eveniment extraordinar, împreună cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă şi cu Centrul de Cultură Marghiloman, primul Festival al Tomatelor şi Biodiversităţii din România, un festival internaţional. Avem iubitori de frumos şi iubitori de legumicultură, iubitori de tomate şi de biodiversitate, practic din toată ţara şi, bineînţeles, participare internaţională. Avem fermieri din Franţa, din Austria, din Ungaria, din Bulgaria şi din Republica Moldova”, a spus Toma.

El a prezentat şi o scurtă istorie a legumiculturii la Buzău, istorie care a culminat cu decizia amplasării aici a Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură: ,,Din partea a doua a secolului XVII, Buzăul s-a îmbogăţit cu bulgari, care au venit să facă legumicultură aici, în zona a ceea ce numim şi acum Iazul Morii, canal care este o deviaţie naturală din râul Buzău. La 1790, erau aici 12 mori, sute de grădini de zarzavat, pive de postav şi o mulţime de hanuri. Este important să continuăm această tradiţie, iar înfiinţarea, în 1957, a primei staţiuni din România de cercetare pentru legumicultură la Buzău, a însemnat foarte mult pentru aceste locuri. În urmă cu o săptămână m-am întâlnit cu domnul Ştefan Nicolae, ministru al Agriculturii în 1957, care acum are 96 de ani, cel care, practic, a semnat actul de naştere al Staţiunii. Condu­cerea ţării de atunci a cerut un studiu privind cele mai bune locuri din toată România – inclusiv tradiţie şi oameni – pentru legumicultură. Acel loc a fost stabilit ca fiind Buzăul, detaşat de alte zone din România; acum trebuie să creştem această zonă cât putem de mult”, a mai spus Constantin Toma.

Primarul spune că, prin proiectele promovate în acest domeniu, Buzăul ar putea deveni cea mai importantă zonă a legumiculturii româneşti: ,,Acest prim festival vine şi ca o promovare a acestei acţiuni pe care o avem împreună şi cu parlamentarii de Buzău, pentru a avea aici Banca Naţională de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale, care ar situa Buzăul deja la un nivel mondial. Bineînţeles că staţiunea, banca de gene, facultatea de horticultură, cel mai mare centru engros cu toată logistica necesară, inclusiv pe frig, trebuie înfiinţate la Buzău, astfel încât acest oraş, această zonă, să devină cea mai importantă zonă pentru legumicultura românească. Să dea Dumnezeu să se întâmple acest lucru, iar Buzăul să devină un oraş mai atrăgător şi mai competitiv, şi utilizând această idee extraordinară”, a spus primarul Constantin Toma în raportul săptămânal adresat cetăţenilor municipiului, pe care îl postează în format video pe pagina sa oficială de Facebook.

Reamintim că Parcul Marghiloman a găzduit, sâmbătă, prima ediţie a Festivalului Internaţional al Tomatelor şi al Biodiversităţii, organizat de Primăria Buzău în parteneriat cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău şi cu Grupul “Seminţe cu Suflet”, la care au fost prezenţi peste 30 de producători de tomate din întreaga ţară şi din Republica Moldova, Austria şi Franţa.

Tomate si biodiversitate!Sambata Buzaul a fost gazda primului Festival International pentru Tomate si Biodiversitate, care a avut loc in Parcul Marghiloman.Istoria Buzaului a fost marcata in dezvoltarea sa inca din secolul al 17-lea de bulgari veniti din Imperiul otoman prin Serbia (acesta e motivul pentru care li se mai spune "sarbi"), care au dezvoltat o legumicultura de performanta pe aceste locuri.Iazul Morilor a fost cel care i-a ajutat sa-si irige gradinile, asa cum o face si astazi cu terenurile celei mai vechi statiuni de cercetare- dezvoltare din Romania, SCDL Buzau, infiintata in 1957.Este de datoria noastra sa dezvoltam traditia mostenita prin cat mai multe actiuni si investitii. Iar cea mai importanta investitie va fi cea legata de infiintarea la Buzau a Bancii Nationale de Gene pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Medicinale si Aromatice.In acest moment, proiectul de lege pentru infiintarea Bancii de gene este in dezbaterea Parlamentului si sper ca parlamentarii buzoieni sa obtina ceea ce ne dorim.Doamne ajuta!https://youtu.be/QLJ_LVEmeaQ

Gepostet von Constantin Toma am Montag, 6. August 2018

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. :)) ce cultura e in…. Legumicultura? De ce acesta eveniment nu s a ținut la biblioteca judeteana?

  2. O inițiativă genială. Astfel, Buzăul este așezat nu pe harta țării ci pe harta lumii!

Comments are closed.