Despre profesorul buzoian Bogdan Enescu s-au scris zeci de articole în ultimii ani. Profesor de matematică la Colegiul Hasdeu, Enescu a intrat în istorie drept primul profesor român, fost olimpic internaţional, al cărui elev a devenit la rândul său olimpic internaţional. Omul care a pregătit loturile olimpice de matematică ale Americii, Pakistanului, Ungariei şi Republicii Moldova a ales, în ciuda altor opţiuni mai tentante, să rămână în România, la ca­tedra liceului în care s-a format ca elev.

De curând, postul na­ţional de televiziune, TVR, l-a inclus pe Bogdan Enescu în cadrul unui documentar din ciclul „Ade­văruri despre trecut”, dedicat celor mai buni olimpici ai României din perioada comunistă, po­veştii con­cursu­rilor şcolare din era comunistă şi, mai ales, a genezei olimpiadelor internaţionale la matematică, fizică şi chimie.
Documentarul TVR prezintă imagini inedite cu buzoianul, din anul 1978, când era în clasa a XI-a şi a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Bucureşti, reuşită care venise după o medalie de bronz câştigată în 1977, în Iugoslavia. Documentarul face un arc peste timp, punând faţă în faţă licea­nul Bogdan Enescu şi profesorul Bogdan Enescu de astăzi, care vine cu detalii despre ce însemnau olim­piadele în perioada comunistă.

„La Londra, fiecare dintre noi avea camera lui, iar timp de trei zile am fost într-o excursie la Oxford. Fiecare avea nu camera lui, ci apartamentul lui. Într-o zi am fost invitaţi la o recepţie organizată la Palatul Parlamentului, unde ne-a întâmpinat un personaj în uniformă medievală, care ne-a îndreptat spre direcţia în care trebuia să mergem. Am ajuns în faţa unei uşi imense unde un alt personaj în uniformă ne-a întrebat de unde suntem şi cum mă cheamă. <Mă cheamă Enescu şi sunt din România>, am spus. Persoana respectivă a des­chis uşa, înăuntru era mulţimea, şi a strigat: <Mister Enescu from the romanian team>. Am crezut că leşin”, a declarat Bogdan Enescu pentru TVR.
Profesorul buzoian mai vorbeşte despre impactul pe care căderea regimului comunist l-a avut asupra carierei sale.

DISTRIBUIȚI
loading...