Actualitate

VIDEO | „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” / Campanie de prevenire a furturilor din locuințe, lansată de Poliția buzoiană la început de sezon estival

Prima zi europeană de prevenire a furturilor din locuință a fost marcată miercuri, 19 iunie, la Buzău, printr-o acțiune de informare  a populației desfășu­rată în parcul Crâng, începând cu ora 10,00. Concret, pentru marcarea Zilei europene de prevenire a furturilor din locuință, la nivelul municipiului Buzău s-a organizat, de către Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, reprezentat de ofițer de poliție Emilia Mihăilescu, împreună cu Poliția de Proximitate din cadrul Poliției municipiului Buzău, coordonată de  ofițer de poliție Andrei Vicențiu, o activitate stradală de distribuire de materiale preventive și adresare de recomandări preventive.

„Celor prezenți în parc le-au fost adresate recomandări preventive pornind de la ideea că furtul din locuințe este una din infracțiunile la care, cu ghilimelele de rigoare, proprietarul participă cel mai mult, în sensul în care nu ­exi­stă spargeri ale unor locuințe extrem de bine asigurate cu sisteme de supraveghere montate, fără geamuri lăsate deschise, cu ferestre fără gratii la parter. Lipsa oricărui element dintre acestea contribuie cumva la spargerea de locuință. Locuințele sunt alese după ușurința cu care se poate pătrunde în ele; cu cât pătrunderea este mai dificilă cu atât infractorul renunță, pentru că el va pune în ­ba­lanță costuri și beneficii. Costurile, din perspectiva teoriei prevenirii criminalității constă în riscul de a fi prins și tras la răspundere. Dacă va trebui să petreacă un timp mai mare încercând să taie o gratie sau să forțeze un sistem bun de închidere sau să fie surprins pe camera de luat vederi, el  va renunța și va căuta o altă locuință unde nu riscă să fie prins pentru că timpul petrecut pentru a pătrunde în locuință este foarte mic. O statistică spunea că una din patru locuințe este spartă  pe fondul neglijenței proprietarilor. Asta încercăm să transmitem noi astăzi, nu în ideea de a transfera responsabilitatea pe umerii cetă­țenilor, dar trebuie conștientizați cu privire la necesitatea adoptării măsu­rilor de protecție și autoprotecție. Doar adoptând aceste comportamente, luând aceste măsuri suplimentare de asigurare a locuinței, folosind în mod corect interfonul, pentru că și aici este o problemă, doar așa vor reduce riscul ca locuința lor să nu fie în vizorul hoților”, spune ofițer de poliție Emilia Mihăilescu din cadrul Compartimentului Analiza și prevenirea Criminalității.

O campanie canalizată pe măsuri preventive de sezon

Poliția buzoiană a desfă­șurat numeroase activități de prevenire a furturilor din locuință. Campania aceasta, spre deosebire de altele pe această temă, este ­cana­lizată pe vacanța de vară.

„Ea încearcă să conștientizeze populația de ceea ce se poate întâmpla pe perioada vacanței și pe perioada concediului. De aceea, ea se desfășoară acum, la început de sezon estival, astfel încât cetățenii să știe cum să se comporte în această perioadă, care are un anumit specific. Programul de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, program prioritar anul acesta și anii anteriori, a avut  întotdeauna și un modul de prevenire a furturilor din locuință.

În această perioadă ne axăm pe factorii de risc specifici sezonului estival în spargerea de locuințe. Factorii de risc identificați de cele mai multe ori  se referă la locuințele care rămân nesupravegheate, și comportamentul proprietarilor care este, de cele mai multe ori, de promovare a  plecării de la domiciliu pe o anumită perioadă de timp. Mai sunt factori de risc legați de temperatura din locuință în sensul că sunt foarte multe ­fe­restre lăsate deschise chiar și când proprietarii sunt plecați de la domiciliu fără neapărat să fie plecați în concediu, dar pe perioade de câteva ore. Destul de mulți sunt cei care pleacă de acasă și lasă ferestrele deschise pentru aerisire și răcorirea locuinței”, spune ofițer de poliție Emilia Mihăilescu.

O acțiune la nivel european

Furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, fapt pentru care autoritățile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL au lansat, miercuri, 19 iunie, o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalitățile prin care își pot proteja locuința, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

La nivel european, specialiștii în prevenirea criminalității desfășoară acti­vități de informare a populației prin care oamenii legii recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețele de socializare. „Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților”, transmit oamenii legii. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți în cadrul campaniei să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că dețin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. ,,Selfieurile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine”, atențio­nează poliți­știi.

Campania „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” este finanțată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene, iar prin intermediul acesteia, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL și alte 12 state, își propune să atragă atenția asupra prevenirii infracțiunilor de furt din locuințe.

„Analiza infracțiunilor de furturi din locuințe evidențiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârșirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție”, informează Biroul de Presă al IPJ Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker