Expoziție inedită, astăzi, la Muzeul Județean. Buzoienii au avut ocazia să vadă o expoziție dedicată fierului de călcat, fiind prezentate unele dintre primele modele apărute în lume. Expoziția a fost organizată cu sprijinul colecționarului buzoian Răzvan Leșevschi și a Muzeului Național al Agriculturii din Slobozia.

Au fost prezentate peste 150 de exponate, cele mai vechi datând din secolul XVI-XVII.

Totodată, buzoienii au avut ocazia de a vedea, grație unei demonstrații live, cum se călcau rufele cu un fier de călcat care funcționează cu cărbuni.

„Grecii au fost primii care au folosit dispozitive care jucau rolul unui fier de călcat. Erau niște dispozitive de presare cu niște role, pe care le aplicau pe veșminte pentru întinderea robelor. Apoi, romanii au folosit presele. Această metodă se numea metoda de călcare la rece și a fost folosită până în secolul XVII. Primii care au folosit căldura pentru călcarea hainelor au fost chinezii. În anul 40 înainte de Hristos, obiectul folosit era ca o tigaie în care se punea niște cărbuni încinși, iar această tigaie se aplica peste haine. În secolul XVII, în Anglia, apare primul fier de călcat cu adevărat. Singura problemă era că acesta se încingea atât de tare încât mânerul lui nu mai putea fi atins. Atunci, au apărut fiarele de călcat cu cărbuni și mai târziu cele cu rezervor, în care se introducea petrol sau gaz. Altele funcționau chiar cu untură de balenă. În 1872, au apărut fiarele de călcat electrice”, a declarat Marinela Trandafir, muzeograf la Muzeul Județean Buzău.

MAI MULTE ÎN ZIARUL DE MÂINE

 

DISTRIBUIȚI
loading...