Actualitate

VIDEO | Cum fentează transportatorii restricțiile de pe Viaductul Giurca, punând în pericol viața călătorilor

Traversarea viaductului Giurca este o adevărată aventură, periculoasă însă, pentru navetiștii din zona Siriu-Nehoiu. Din cauza restricțiilor de tonaj impuse de administratorul drumului ca urmare a apariției găurilor din suprastructura viaductului, microbuzele de transport persoane nu-l mai pot traversa încărcate cu călători. Ca urmare, transportatorii au găsit o metodă de a nu suspenda cursele.

Oamenii sunt coborâți din mașini, aceștia traversează pe jos viaductul, apoi sunt urcați iar în microbuze. Aceasta este o practică de când a fost impusă restricția de 3,5 tone, oamenii își riscă viața la fiecare pas, iar o dată cu venirea iernii, pericolul este și mai mare. Balustrada se poate desprinde oricând sau chiar suprastructura se poate găuri în alte locuri. Situația de la Giurca a fost luată în discuție din nou, marți, în ședința Comitetului Jude­țean pentru Situații de Urgență, însă nu a putut fi adoptată nicio hotărâre privind ridicarea ­res­tricției de 3.5 tone din cauză că reprezentanții Companiei Naționale de Adminsitrare a Infrastrucrii Rutiere nu au dat încă un răspuns în acest sens. Expertiza tehnică a viaductului a fost întocmită în 2018 de SC TPI INGINE­RIE SRL, societate care se regăsește în asocierea care a obținut contractul de reabilitare a obiectivului, alături de Conferic SRL și TKT Tehnologii și Tensionări în Construcții SRL. Același expert trebuie să spună acum dacă restricția poate sau nu să fie ridicată. Contractul a fost semnat în data de 2 septembrie.

Conform contractului în ­va­loare de 6,27 milioane de lei, Asocierea are la dispoziție 75 de zile pentru elaborarea proiectului, obținerea avize­lor necesare și a autorizației de construcție, iar lucrările ar urma să dureze 12 luni, constructorul asigurând o perioadă de garanție de 5 ani după încheierea acestora.

Prefectul Carmen Ichim a solicitat CNAIR să analizeze în cel mai scurt timp dacă expertiza tehnică efectuată la viaductul Giurca permite ridicarea restricțiilor de circulație pentru toate microbuzele de călători de peste 3,5 tone, astfel încât să se convoace o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău pentru adoptarea unei hotărâri în acest sens. Nu s-a întâmplat asta, iar marți membrii CJSU au fost în situația de a amâna o decizie pentru data de 24 septembrie.

Transportatorii sunt și ei revoltați, având în vedere că unii șoferi au rămas fără permise de conducere după ce au încălcat restricțiile de tonaj impuse pe viaductul Giurca, tocmai pentru a-și duce călătorii la destinație. Reprezentanții mai multor firme de transport persoane pe zona Nehoiu–Siriu au fost prezenți marți la ședința CJSU și au cerut sprijinul autorităților pentru a-și desfă­șura activitatea. Unii chiar au schimbat mașinile cu care operează în zonă, însă cel mai mic microbuz cu care se poate face transport de persoane are 3.350 kg gol și 5.500 kg încărcat.

,,Vreau să critic încă o dată și nu este prima data când se întâmplă să nu fiu mulțumită deloc de colaborarea cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și de Ministerul Transporturilor pentru că noi, autoritățile locale, am făcut tot ce a fost posibil și imposibil pntru demararea acestor lucrări. Nu sunt în administrarea noastră dar noi am încercat să ajutăm comunitatea buzoiană; din păcate lucrurile acestea trenează. Din cauza asta am vrut să vă arăt și documente că s-a făcut ceva, dar tot la fel de bine se încearcă a se lungi această perioadă. Dacă vrem să fim acolo pe funcții trebuie să ne asumăm și foarte multe lucruri de care răspundem (…) Trebuie să înțelegeți și dumneavoastră, transportatorii, că trebuie să ne adaptăm atât cât se lucrează la situația asta, găsim soluții cu mijloace mai mici….Îmi pare rău că nu au început lucrările mai demult. Trebuia să înceapă din 2013, 2014, nu să lase până acum să avem surpări și placa de beton să fie măcinată”, a spus prefectul Carmen Ichim.

În acest moment, potri­vit șefului Secției Drumuri Naționale Buzău, Leon Velicu, toată placa de beton a viaductului Giurca este carbonatată (măcinată) și există riscul unor noi surpări.

Deși autoritățile încearcă să grăbească începerea lucrărilor, potrivit contractului, până în noiembrie nici vorbă să înceapă reabilitarea, iar apoi intervenția este condiționată de vreme. Astfel că abia anul viitor s-ar putea circula în condiții normale pe viaductul Giurca.

Acesta este într-o stare avansată de degradare, anul trecut fiind consemnate două avarii grave ale suprafeței de rulare. Pentru siguranța viaductului și a participanților la trafic, acolo a fost impusă restricția de 3,5 tone, iar circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă de mers cu lățimea de 2 metri.

Potrivit proiectului propus, se va turna o placă de suprabetonare de minim 15 cm peste suprastructura ­exi­stentă, se va reface partea carosabilă de 7,80 m cu două trotuare pietonale de minim 1 m, hidroizolație performantă și vor fi montate parapete direcționale și pietonale noi.

Viaductul Giurca, situat pe DN 10, în zona Siriu, a început să se deterioreze vizibil, în structura situată la zeci de metri deasupra solului apărând o gaură prin care se vede prăpastia. Autoritățile au instituit restricție de viteză și de tonaj, însă șoferii camioanelor au circulat ­ne­deranjați luni de zile. În timp, gaura care a apărut acum un an la ultimul viaduct din zona barajului Siriu, pe sensul de mers dinspre Covasna spre Buzău, s-a mărit încât în ea încăpea o roată de camion. Reprezentanți ai SDN Buzău au astupat gaura cu o placă din oțel astfel încât prin spărtură să nu se mai vadă hăul de sub șosea.

Viaductul Giurca, situat pe DN 10, în zona Siriu, este lung de aproximativ 280 metri și are o înălțime a pilonilor de aproximativ 44 de metri. Lucrările de reparație la viaduct se anunță un proces de durată, timp în care este esențial ca șoferii să circule cu mare atenție mai ales la intrarea/ ieșirea de pe viaduct dinspre și spre Siriu unde își pot testa îndemânarea.

Un comentariu

  1. Bună ziua! Dacă mergi pe D. N. 10, dinspre Siriu către Întorsura Buzăului s-au invers, o sa te întâlnești zilnic cu autovehicule cu greutate maxim admisă chiar și 50 tone! (transport bușteni , TIR, etc! )Nimeni nu i-a masuri! !!!!!!Care sunt interesele? ?????

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker