Administrație

VIDEO | Buzoienii pot plăti în autobuz biletul direct cu cardul

Conducerea Trans Bus a prezentat miercuri, 4 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Constantin Toma, edilul municipiului Buzău, și reprezentanții Băncii Comerciale Române, noul sistem de plată cu card contactless la care au acces de aici înainte buzoienii care călătoresc cu autobuzele, atât în munici­piul Buzău, cât și în localitățile limitrofe. Mai exact, este vorba despre un sistem de plată la care au acces deținătorii de mastercard, și care aduce ca element de noutate la Buzău, față de ceea ce s-a mai întâmplat în acest domeniu în țară, faptul că permite plata diferențiată a călătoriilor înfuncție de destinația călătorilor atunci când este vorba despre buzoienii care se deplasează în afara municipiului Buzău.

,,În celelalte orașe avem preț fix, indiferent de distanța călătoriei, iar aici avem prețuri diferențiate în funcție de distanță; prețurile sunt stabilite de regia locală de transport”, a declarat șeful departamentului acceptare carduri BCR, Ciprian Nicolae.

Prin acest proiect, Buzăul intră în liga marilor orașe din România care introduc plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport public, în baza unei soluții implementate de TransBus Buzău și BCR.

Buzăul, în primele 11 județe

,,Suntem printre primele 11 orașe în care plata în mijloacele de transport în comun, cu autobuzul, respectiv TranSbus, se va face online, cu acest sistem de card, sistemul contactless, și acest lucru va îmbuinătăți și mai mult confortul și, de ce nu, siguranța cetățeanului, care nu mai aleargă după bilete, după abonamente, ci va plăti direct – cel puțin o parte din cetățenii Buzăului vor putea plăti direc­t-, prin acest sistem.

Buzăul este primul oraș din România în care sistemul de plată contactless implementat de BCR este disponibil cu tarif diferențiat. Călătorii trebuie să selecteze tariful, care variază în funcție de distanța parcursă, dar și de localitate, să confirme tariful și să apropie cardul bancar contactless de validatoarele din autobuze, după care vor primi imediat înștiințarea de realizare a tranzacției. Validatorul va elibera apoi o dovadă de plată, pe care utilizatorul trebuie să o păstreze până la coborârea din mijlocul de transport. Călătoria achitată contactless în autobuz nu este comisionată și are același tarif ca cel perceput prin alte metode de plată deja existente, respectiv:

  • Tarif 1 – 2 lei: orașul Buzău

Tarif 2 – 2,50 lei: Mărăcineni, Vadu Pașii, Gălbinași, Lipia, țintești, Tăbărăști

Tarif 3 – 3 lei: Săpoca, Bantu, Scurtești, Odaia Banului, Stâlpu, Merei

Tarif 4 – 3,50 lei: Cernătești, Dealu Viei

Tarif 5 – 4 lei: Smeeni, Zărnești, Izvorul Dulce

Tarif 6 – 4,50 lei: Albești, Fulga, Sărata Monteoru

Tarif 7 – 5 lei: Călțuna

Tarif 8 – 2 lei: valabil doar pe raza comunelor Mărăcineni, Săpoca, Vadu Pașii, Bentu, Scurtești, Gălbinași, țintești, Odaia Banului, Smeeni, Albești, Călțuna, Cernătești, Zărnești, Fulga

Tarif 9 – 2,50 lei: valabil doar pe raza comunelor Lipia, Merei, Dealul Viei, Izvorul Dulce, Sărata Monteoru.

Sistemul propus de BCR a fost construit având la bază arhitectura de funcționare reglementată de Mastercard și VISA, astfel încât orice card emis oriunde în lume sub însemnele celor două organizații să poată fi utilizat pentru plata călătoriilor.

Cum se va face plata biletului în autobuzele TransBus

Buzoienii au de unde alege. Ei au la îndemână mai multe variante de plată a biletului. Soluția de plată contactless a călătoriilor, direct în mijloacele de transport în comun din Buzău, a fost implementată de Banca Comercială Română, în parteneriat cu TransBus Buzău și în colaborare cu Telekom Romania. Astfel, buzoienii au la dispoziție în acest moment mai multe modalități de a achita plata biletelor. „În autobuz vor rămâne și clasicele aparate de compostat până când vom implementa și soluția sistemului de taxare electronică. Ca modalități de achiziție a biletului avem în acest moment plata biletului prin SMS, direct în autobuz prin cardul bancar contactless, pe care l-am prezentat acum, avem biletul clasic pe care îl putem achiziționa de la tonete și  prin partenerii TransBus și vom avea până la sfârșitul anului, în autobuz, validatoare duale, echipamente care fac parte din sistemul de taxare electronică pe care va putea fi validat biletul termic și cardul”, a explicat Gică Toader, directorul TransBus.

Aparatele contactless  vor fi montate pe toate autovehiculele din parcul auto al TransBus, adică pe un număr de 108 autobuze. „O să avem pe cele de 12 metri – cum sunt majoritatea autobuzelor din flotă două dispozitive, iar pe cele de 18,5 metri, articulate, cum le spunem noi, o să avem trei dispozitive. Aceste dispozitive vor fi folosite pe întreaga arie a asociației de dezvoltare comunitară. De exemplu, se poate folosi la Călțuna, Mărăcineni,  Săpoca, Cernătești etc”, a explicat directorul TransBus. Plata se poate face cu cardurile personale pe care cetățenii își iau salariile pe care le folosesc la plățile curente, la magazine. Explicațiile privind modalitatea de utilizare a aparatelor pentru plata cu cardul prin sistem cardless sunt afișate în mijloacele de transport. Călătorul nu este comisionat. El plătește valoarea reală a biletului, așa cum este stabilită de administrația locală.

,,Plățile contactless sunt rapide, simple și sigure, așa că au devenit deja ceva firesc în comportamentul utilizatorilor de carduri. Prin urmare, era normal ca acestea să se extindă și către transportul public. Suntem bucuroși că acum și buzoienii ­be­neficiază de aceste avantaje importante pe care le aduce sistemul de plată contactless. BCR va continua programul integrat Smart City și suntem convinși că, alături de partenerii noștri, vom lansa soluții similare și în alte orașe”, a declarat Ciprian Nicolae, șef Departament Acceptare Carduri BCR.

O mână de ajutor dată agenților economici

,,Încercăm să îmbunătățim în permanență acest sistem de transport în comun și în Buzău și, sper, cu ajutorul Consiliului Județean, și în județul Buzău. Sunt deja în 35 de localități pe lângă Buzău, și acest lucru a ajutat foarte mult agenții economici din județul Buzău, dar și tinerii are vin la școală profesională, învățământ dual, la liceu, și bineînțeles să avem mai mulți oameni în economia buzoiană”, a explicat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, unul dintre motivele pentru care administrația locală susține proiectul de modernizare a transportului în comun. De această data plata a fost făcută de BCR,  partenerul Transbus, care înseamnă un efort financiar important, de 2.000 de euro pe autobuz. ,,Ne dorim să fim în trend cu tehnologia, să oferim clienților soluții cât mai rapide, cât mai comode. Este în spate o echipă care a lucrat la acest proiect; este efort din punct de vedere al resurselor umane și financiar. Aceste lucruri se pierd însă în spatele utilității. Investițiile se ridică la 2.000 euro pe mijloc de transport”, a declarat  reprezentantul BCR.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker