Pentru prima oară în mandatul său de președinte al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea a întâmpinat, luni, în cadrul ședinței lărgite a conducerii PSD, o opoziție concertată a mai multor oameni importanți ai formațiunii, în contextul războiului purtat la baionetă cu premierul Mihai Tudose, care, susținut de „greii” Marian Oprișan (preșe­dintele Consiliului Județean Vrancea), președintele executiv Niculae Bădălău și deputatul Adrian Țuțuianu (fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și fost ministru al Apărării), solicită o amplă restructurare a Guvernului. În spatele ușilor închise, tensiunile dintre grupări au escaladat, Tudose amenințând că și-ar putea înainta demisia, dacă tabăra Dragnea se încăpățânează să mențină actuala formulă guvernamentală

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, Mihai Tudose și colaboratorii săi au prezentat, în cadrul CEx-ului convocat la sediul din Kiseleff, argumente în favoarea unei restructurări extinse care să diminueze considerabil numărul actualelor portofolii, de la 24 la 16-17. De partea cealaltă a baricadei, deși vizează trei-patru remanieri cu adresă, Dragnea și vicepremierul Paul Stănescu au militat pentru menținerea actualei structuri.

La finalul ședinței, preșe­dintele executiv al Partidului Social Democrat, Niculae Bădălău, a specificat că pro­blema restructurării a fost pasată unui CEx viitor. Acesta, în calitate de al doilea om în PSD, nu s-a sfiit însă să îl atace în repetate rânduri pe Liviu Dragnea în cadrul CEx-ului, reiterând necesitatea restructurării Cabinetului Tudose. La rându-i, președintele PSD a evitat să intre în ,,clinciuri“, dar și-a lăsat fidelii – printre care prietenul Paul Stănescu – să dinamiteze proiectul susținut de Bădălău.

Președintele executiv al PSD nu l-a criticat pe Liviu Dragnea, dar a explicat că este ,,loc de mult mai bine”: ,,A fost o ședință lungă, în niciun caz tensionată. Relația mea cu domnul Dragnea este una de colegialitate, nu pot să îmi permit să analizez activitatea domnului președinte… pot spune doar că este loc de mult mai bine. Avem un președinte ales, care a câștigat alegerile în fruntea partidului și pe care îl vrem în continuare în fruntea partidului. Un eventual congres, nu uitați, nu schimbă nimic. Poate doar adopta o platformă. Așa cum vă spun, am o relație foarte bună cu domnul președinte, îmi este prieten și îl susțin. Spun că, așa cum v-am comunicat, e loc de mai bine și chiar astăzi premierul a fost rugat să vină cu o analiză a miniștrilor”.

Bădălău l-a lăudat pe premierul Tudose, considerând că face echipă foarte bună cu Marcel Ciolacu: ,,Toate lucrurile merg bine, avem extrem de multe realizări. Avem un premier bun, actual, o guvernare bună, cu care mergem înainte. Comunicarea partidului trebuie îmbunătățită. Premierul are toată susținerea din partea partidului. Echipa Tudose-Ciolacu este foarte bună. Cred că România are un premier foarte capabil”.

Cum s-au pregătit cele două tabere

Prin atitudinea adoptată luni, Niculae Bădălău a făcut front comun cu Mihai Tudose, Marian Oprișan și Adrian Țuțuianu; de fapt, cele două tabere au folosit din plin ultimele zile pentru a-și strânge rândurile.

Sâmbătă, Adrian Țuțuianu i-a convocat pe primarii social-democrați din județul Dâmbo­vița și i-a îndemnat să-l susțină pe Tudose în conflictul cu Dragnea; tot sâmbătă, președintele PSD l-a sunat pe acesta și l-a avertizat că e la curent cu acțiunile pe care le-a demarat pe raza județului. De asemenea, Țuțu­ianu a avut o serie de întâlniri cu premierul. Discuții și tratative s-au purtat și cu Niculae Bădălău, dar și cu Marian Oprișan, ceea ce demonstrează că tabăra lui Tudose și-a pregătit pe îndelete disidența. Nu în ultimul rând, premierul a purtat numeroase discuții cu vicepremierul Marcel Ciolacu.

De partea cealaltă a baricadei, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu o parte dintre fidelii săi duminică noaptea, de Sfântul Ioan, sub pretextul sărbătoririi lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Jude­țean Neamț.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Apreciez gestul sportiv al lui Tudose ! Gică Popescu consilier pe probleme de sport. Urmează Țiriac?

Comments are closed.