• Regina Maria, alături de Regele Ferdinand, pe o bancnotă aniversară de 100 lei

Banca Naţională a României a introdus în circuitul numismatic, la 1 decembrie 2018, o bancnotă cu valoare nominală de 100 de lei, reprezentând pe Regele Ferdinand şi pe Regina Maria, Suveranii Marii Uniri, cu ocazia centenarului acestui eveniment.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă portretele Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „Regele Ferdinand I 1865-1927” şi „Regina Maria 1875-1938”. În zona centrală, o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.  Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale „Banca Naţională a României”, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii „1918-2018”. Data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2018”, este imprimată pe verticală, în dreapta.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în Bucureşti a alaiului Regal la 1 Decembrie 1918 şi un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, res­pectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina.

Bancnota are fundalul albastru specific celor obişnuite de 100 de lei şi aceeaşi dimensiune, dar altă imagistică. 

Această bancnotă are meritul de a reprezenta o premieră multiplă, explică Ioan-Luca Vlad, pe site-ul romaniaregala.ro: ,,Este prima bancnotă de după 1947 reprezentând pe un Suve­ran al României, prima bancnotă românească reprezentând o femeie anume (au mai existat doar alegorii şi portrete generale feminine), prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2.000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare)”.

Bancnota aniversară pentru colecţionare, cu ­va­loarea nominală de 100 lei, dedicată Centenarului, a fost inclusă într-un pliant de prezentare. Preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecţionare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, este de 150 lei, inclusiv pliantul de prezentare. Bancnota este emisă în 10.000 de exemplare. Bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, are pu­tere circulatorie pe teritoriul României, anunţă BNR. Lansarea în circuitul numismatic a bancnotei aniversare se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Emiterea acestei bancnote reprezintă şi o victorie a campaniei #VremFemeiPeBancnote, iniţiată de râmniceanca Janina Nectara Constantin, unul dintre cei mai bine cotaţi bloggeri de modă din lume, care colaborează cu cele mai mari nume din industria modei, precum Christian Lacroix, Karl Lagerfeld sau Giorgio Armani, ea fiind şi prima româncă solicitată să scrie pentru revista „Vogue“.

Suntem încântaţi să anunţăm că vocea noastră a fost auzită, iar #BancaNationalaARomaniei lansează o bancnotă aniversară, pentru a celebra Centenarul Mării Uniri. Cuplul regal, Maria şi Ferdinand, va înnobila bancnota aniversară de 100 de lei. În cursul anului, am tot vorbit despre necesitatea de a avea şi o bancnotă aniversară. Toate statele pe care le privim cu admiraţie, în ani aniversari, emit bancnote care să marcheze evenimentul ce­lebrat. Ar fi fost minunat să se întâmple de la începutul anului, ca să ne putem bucura de această bancnotă mai mult, însă e foarte bine şi acum. Pentru campania naţională, Femei pe Bancnote, este un prim pas spre succes. Felicităm Banca Naţională a României pentru demersul lăudabil! Ne exprimăm încântarea pentru designul elegant al bancnotei, valoarea sa simbolică fiind de necontestat. Era necesară o bancnotă aniversară la 100 de ani de România”, a scris Janina Nectara pe pagina de Facebook Femei pe Bancnote.

Ea spune însă că acest pas este doar o victorie de etapă, iar campania âVremFemeiPeBancnote va milita în continuare pentru o bancnotă de circulaţie naţională având chipul unei femei. „Totuşi, nu trebuie să confundăm această bancnotă cu cea de circulaţie naţională, pe care campania âVremFemeiPeBancnote o cere. Această bancnotă aniversară este în ediţie limitată. Se găseşte în doar patru oraşe din România (Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Cluj), fiind accesibilă mai mult colecţionarilor. Este un suvenir binevenit de Centenar, pe care îl apreciem, însă nu este un ban propriu-zis. Campania noastră cere o bancnotă de circulaţie naţională, care să treacă prin mâinile noastre, ale tuturor, o bancnotă pe care să o avem cu toţii, nu doar câţiva colecţionari privilegiaţi. Nouă ne trebuie, mai ales, o bancnotă clasică, de circulaţie ­naţio­nală, cu o femeie merituoasă, care să reprezinte şi să inspire şi femeile din România – jumătate din populaţia ţării. Momentan, jumătate din populaţia ţării este încă exclusă de la ­pri­vilegiul de a apărea pe o bancnotă.

 Aşadar, această bancnotă aniversară reprezintă un câştig fanatastic pentru campania âVremFemeiPeBancnote. Însă pentru femeile din România e doar un mic salt. Este un prim pas. Femeile din România merită o bancnotă reală! Regina Maria, spre exemplu, merită o bancnotă reală! O bancnotă pe care să n-o împartă cu nimeni, o bancnotă de circulaţie naţională, pe care să o aibă toţi românii în mână, nu doar cei privilegiaţi. Până la urmă, dacă nu era ea, nu prea mai aveam ce sărbători acum. Nu aveam România Mare. Totuşi, această bancnotă de colecţie ne demonstrează că se poate realiza o nouă bancnotă dacă se vrea. Întrebarea este: bancnotă reală, cu o femeie, se vrea? Din aceea pe care să o avem cu toţii în mâini…

Încheiem prin a felicita, încă o dată, BNR pentru bancnota ce marchează Centenarul României! Ne bucurăm că vocea noastră a fost auzită şi aşteptăm cu mare interes şi decizia legată de bancnota de circulaţie naţională. Felicitări şi vouă, tuturor celor care susţineţi acest demers! Succesul campaniei este succesul vostru! Să ne bucurăm împreună pentru noua bancnotă şi să nu uităm că demersul âVremFemeiPeBancnote continuă”, mai spune Jeanina Nectara.

Buzoianca Janina Nectara Constantin este jurnalist de modă, prima româncă ce a scris la cea mai influentă publicaţie de modă din lume, revista Vogue, desemnată „Biblia Modei”. A studiat Ştiinţe Politice, totodată urmând şi cursurile Facultăţii de Arte şi Design în România şi de fashion business în Paris. A lucrat alături de creatorul preferat al Primelor Doamne ale Americii – Hillary Clinton, Laura Bush, Michelle Obama -, Oscar De La Renta. Ea este soţia jurnalistului şi omului politic râmnicean Felix Rache.

DISTRIBUIȚI
loading...