Opinii

Viaţa la 95 de ani

Există reţete de slăbit, înfloresc şcoli de body building la concurenţă cu cele de parenting, îţi dau târcoale cursuri de dezvoltare a personalităţii, te asaltează workshopuri de vorbit în public.

Nu există reţete de îmbă­trânit. Şi dacă ar apărea, nu aş avea calificarea să vorbesc doct despre ele, aşa cum like-urile de pe Facebook nu te îndreptăţesc să vorbeşti des­pre vaccinuri… Şi totuşi… chiar dacă nu eşti agent de turism, tot poţi povesti despre vacanţe reuşite ale celor cunoscuţi.

Aşadar…

La 95 de ani, după o viaţă în care a trecut prin studii de drept, campania de pe Frontul de Răsărit, diplomaţia româ­nească la Berlinul lui Hitler şi Stockholmul neutru, coordonarea de la Paris a pa­raşutărilor de spioni în Ro­mânia comunistă, 23 de ani de consiliere în ministerul de externe al Nigerului, studii de istorie şi profesoratul la Universitatea Bucureşti, Neagu Djuvara publică, în anul 2011, cărţile „Saga Grădiştenilor”, „Există Istorie adevărată” şi „Însemnările lui George Milesco – Roman autobiografic”.

La 95 de ani, domnul B…, ţăran de pe pantele Pie­troaselor, operat la 85 de ani pentru neoplasm rectal (cu „anus contra naturii”!) şi apoi cu eventraţie mă cinsteşte cu vin din „struguri săpaţi cu mâna mea” şi cu o scrisoare pe lângă care mulţi absolvenţi de liceu ar părea analfabeţi funcţionali.

La 95 de ani, mamaia V., personaj  răzbătător peste care secetele şi ninsorile Bărăga­nu­lui au adus doar prospeţime şi nu uscăciune sau îngheţ, răstoarnă zilnic mămăliga la ora 12,00, se spală pe dinţi (câţi mai are!) de două ori pe zi şi supravieţuieşte. Când după o săptămână de viscol televizat şi de panică de naţiune troienită reuşeşte să iasă de sub cei patru metri de zăpadă care îi îngropa­seră pentru un timp casa, declară senină – fără nicio pretenţie de Lazăr înviat din morţi – „dacă au zis că ninge, mi-am luat mâncare şi lemne, am intrat în casă şi am aşteptat”.

La 95 de ani, domnul R… face piaţa zilnic coborând şi urcând pe scări patru etaje, învaţă să lucreze la un mini-război de ţesut şi face covoraşe pentru picioarele strănepoţilor care nu se desprind de calculator, „să nu răcească”…

Să scrii, să munceşti, să ai grijă de tine şi de alţii, să accepţi, să ai răbdare, să înveţi. Şi până la, şi la 95.

Nici pe departe o reţetă, doar câteva puncte comune.

Costin DUȚU este doctor în Medicină, medic primar de Chirurgie  Generală la Spitalul  Militar Central

Un comentariu

  1. Domnul doctor Costin Duțu are autentice veleități gazetărești ! Scrie scurt, la obiect, practică ironia amară și realismul cotidian , are simțul … cuvintelor și îmbracă totul într-o … dragoste ușor mascată pentru oameni și BUZOIENII săi … Mi se pare un câștig real pentru cotidianul Opinia – care atrage – cum observ – diferite condeie de bună calitate… Felicitări tuturor !

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker