• Recalcularea, valabilă pentru cei care s-au pensionat în perioada 1990-2011

S-a făcut, în sfârşit, dreptate şi pentru pensio­narii care au lucrat în condiţii speciale, cum este cazul muncitorilor de la societatea râmniceană Fermit sau a mecanicilor de locomotivă. Mai exact, Guvernul a decis recalcularea pensiilor pentru persoanele din grupele I şi II de muncă ce nu au beneficiat de mărirea punctajelor. Astfel că recalcularea pensiilor pentru pensionarii care au muncit în grupele I şi II de muncă şi care au ieşit la pensie în perioada 1990-2011, a început la 1 octombrie 2018.

„Este şi rândul acestora să primească aceste ma­jorări care nu le-au fost aplicate anterior, fiind exceptate. Este vorba de persoanele care au fost înca­drate în muncă având un handicap în perioada de activitate. Este vorba de persoane încadrate în condiţii speciale de muncă în baza Legii 226/2006, cum este cazul angajaţilor de la Fermit Râmnicu Sărat, a mecanicilor de locomotivă”, a declarat pentru TV Buzău,  Ionuţ Constantin, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Buzău.

O regularizare a nivelului pensiilor

Într-un fel, această nouă recalculare pentru o anumită categorie de pen­sionari înseamnă o regularizare a nivelului pen­siilor pentru aceleaşi condiţii de muncă, pentru că în această recalculare nu au intrat persoanele care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 şi au beneficiat de majorarea punctului mediu annual în conformitate cu alte legi. Au beneficiat de recalculare de data aceasta pensionari care au desfăşurat, înainte de a intra în pensie, activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/ sau grupa a II-a de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. De asemenea, este vorba şi de activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale, pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale.

„Majoritatea pensiona­rilor încadraţi în aceste grupe de muncă i sau II au beneficiat deja de majorări. Şi aici, situaţia diferă de la caz la caz în funcţie de momentul deschiderii iniţiale a drepturilor, astfel: persoanele care au avut drepturile deschise anterior lunii octombrie 2008 au ­be­neficiat de acete majorări în două etape. O dată prin ordonanţa 100/2008 care s-a aplicat în etape, în diferite tranşe în anul 2009, şi cea de-a doua etapă prin aplicarea articolului 169/L263  din 2010, începând cu luna ianuarie a anului 2011”, a mai spus Ionuţ Constantin.

Şi reducerea vârstei de pensionare…

Tot la capitolul mo­dificări trebuie să spunem că sunt categorii pentru care vârsta standard de pensionare se micşorează cu 15 ani, pentru un stagiu complet de cotizare de 20 de ani.

Legea prevede că angajaţii care au lucrat un ­anu­mit număr de ani în condiţiile fostei grupe I de muncă, anterior datei de 1 aprilie 2001, sau în condiţii speciale beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare în funcţie de numărul de ani lucraţi în condiţiile respective. La determinarea punctajului me­diu anual nu se va mai folosi stagiul majorat de 35 de ani, ci stagiul aflat în plată care a fost folosit anterior, în multe cazuri fiind acela de 25 de ani.

Este vorba de angajaţii din domeniul artistic care nu au voie să se pensioneze mai devreme de 50 de ani, cu excepţia balerinilor şi acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi sub 45 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei.

DISTRIBUIȚI
loading...