27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 05:01 AM
opinia-balcescu

Actualitate

Vasilescu de la ,,Integral“ ameninţă că lasă baltă Podul de la Vadu Paşii

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
14.09.2017, 00:00
1663

   Mult anunţatele lucrări la podul de la Vadu Paşii au început cu o pauză. Jurnaliştii  OPINIA au semnalat, săptămâna trecută, inactivitatea muncitorilor, însă ieri a venit şi explicaţia. Constructorul care a câştigat licitaţia, SC Integral SA, se gândeşte să-şi ia catrafusele, acelea câteva pe care le-a adus la piciorul podului ca să dea bine la imagine, şi să plece, pentru că nu şi-a primit avansul stipulat în contract, după cum a precizat directorul firmei, Victor Vasilescu.

   „Da, aşa e. Aproape că am s­is­tat lucrările. În contract scrie că trebuie să primim un avans la începutul lucrărilor. Noi am început, dar n-am văzut încă niciun leu. Nu ştiu dacă problema e la CJ Buzău, din câte ştiu eu toţi banii trebuie să vină de la guvern. Dacă nu se rezolvă în câteva zile, îi luăm pe muncitori de acolo. Strângem calabalâcul şi redeschidem podul pentru pietoni”, a declarat Vasilescu pentru buzoienii.ro.

   Săptămâna trecută, preşe­dintele Consiliului Judeţean, Emanoil Neagu a precizat că, la nevoie, CJ Buzău va pune din surse proprii banii ceruţi pentru început de constructor, până când ei vor veni de la Guvern.

   Este însă vorba despre trei milioane de lei, sumă pe care CJ Buzău nu o poate plăti din surse proprii. Astfel, dacă Ministerul Dezvoltării nu va alimenta conturile constructorului cu banii stipulaţi în contract, noul pod de la Vadu Paşii va rămâne un subiect de speculat în campania electoală.

   Reamintim că, săptămâna trecută, OPINIA a scris că podul de la Vadu Paşii a fost închis circulaţiei pietonale, însă lucrările nu au început. A doua zi, responsabili din CJ, în frunte cu preşedintele Consiliului, au descins acolo pentru a preda amplasamentul, însă a fost remarcată absenţa directorului Integral, Victor Vasilescu, aspect care a lăsat loc de interpretări. 

   Preşedintele CJ, Petre Emanoil Neagu, chiar a negat săptămâna trecută că nu ar exista finanţare pentru acest pod, mai ales că investiţia este realizaă prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Situaţiile de lucrări se depun la Consiliul Judeţean, noi trimitem situaţiile la Ministerul Dezvoltării care, probabil în funcţie de gradul de execuţie, ne dau banii“, a precizat Neagu. Acesta a ţinut să reamintească faptul că, la începutul anului a propus, iar consilierii judeţeni au fost de acord, să fie prevăzută în buget o sumă pentru cofinanţarea lucrărilor la podul de la Vadu Paşii. Este vorba despre 15 miliarde lei vechi, pe care CJ îi poate folosi pentru începerea lucrărilor. Între timp au apărut problemele.

Au tras lozul necâştigător

   Integral SA Buzău este implicată într-un scandal legat de nefinalizarea unui Centru de afaceri în Braşov, caz relatat pe larg de OPINIA.

   Adimistraţia braşoveană a fost obligată să reia o licitaţie pentru finalizarea Centrului de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator Afaceri (CATTIA) după ce firma Integral SA Buzău - cunoscuta societate de casă a baronilor locali, care, în înţelegere cu fostul şef al CJ Victor Mocanu, a inaugurat noua Maternitate în 2012 deşi era doar pe jumătate realizată - nu a reuşit să realizeze nici 35% din proiect, deşi se angajase să predea centrul „la cheie“ într-un an şi două luni, adică până la 31 decembrie 2015, şi cu costuri cu un sfert mai mici decât cele estimate de proiectanţi.

   Cei de la Braşov au crezut că fac afacerea mandatului, dar la un an de la începerea lucrărilor au înţeles că au tras, de fapt, lozul necâştigător, şi că firma buzoiană condusă de inginerul Victor Vasilescu era departe de a se apropia chiar şi de jumătatea proiectului. Astfel că, în noiembrie 2015, Primăria Braşov a notificat societatea din Buzău că doreşte rezilierea contractului de lucrări, iar de la finele lunii februarie, când a expirat şi contractul de execuţie, autorităţile braşovene au trimis acasă firma buzoiană, reţinându-i-se şi garanţia de bună execuţie, în valoare de 2,014 milioane lei.

   Chiar dacă a oferit un preţ mic, constructorul şi-a dat seama că nu poate duce la îndeplinire proiectul, deşi la vizita oficială de după deschiderea şantierului, pe 21 octombrie 2014, Victor Vasilescu, directorul general al SC Integral SA Buzău, susţinea chiar că „trebuie să terminăm până la 31 decembrie 2015, deşi termenul din proiect este de 16 luni. Trebuie s-o facem, şi dacă avem parte de o iarnă mai blândă, terminăm cu siguranţă, cu ajutorul Primăriei. Dacă este nevoie, vom mai angaja oameni“. 

   Victor Vasilescu nu a reuşit însă să-şi respecte angajamentul. În plus, potrivit declaraţiei primarului Braşovului George Scripcaru, citat de bizbrasov.ro, când şi-a dat seama că nu se încadrează în valoarea licitată, a cerut unele măriri de preţ. Doar că practica „a la Buzău“ nu a ţinut la Braşov.

   Administratorul Integral a contestat decizia Primăriei Braşov, cerând în instanţă chiar şi actualizarea preţului contractului în raport cu indicele de creştere a preţurilor comunicat de INS, calculat de la 1 octombrie 2013 până la luna de decontare, un artificiu pe care l-a aplicat în urmă cu câţiva ani la Primăria Buzău, când a reabilitat Palatul Comunal, iar Curtea de Conturi a identificat sume mult mai mari plătite de autorităţi din cauza „inflaţiei“.

   Rezilierea contractului cu Primăria Braşov a adus însă firma Integral în pragul falimentului, cu datorii imense către bănci şi furnizori. Conducerea societăţii a cerut în instanţă deschiderea procedurii concordatului preventiv - o măsură de prevenire a insolvenţei care blochează executările silite ale creditorilor. În luna februarie a acestui an, Tribunalul Buzău a închis procedura concordatului preventiv în cazul Integral SA.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker