27 de ani
de presa libera
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:16 PM

Actualitate

Vasilescu de la ,,Integral“ ameninţă că lasă baltă Podul de la Vadu Paşii

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
14.09.2017, 00:00
1795

   Mult anunţatele lucrări la podul de la Vadu Paşii au început cu o pauză. Jurnaliştii  OPINIA au semnalat, săptămâna trecută, inactivitatea muncitorilor, însă ieri a venit şi explicaţia. Constructorul care a câştigat licitaţia, SC Integral SA, se gândeşte să-şi ia catrafusele, acelea câteva pe care le-a adus la piciorul podului ca să dea bine la imagine, şi să plece, pentru că nu şi-a primit avansul stipulat în contract, după cum a precizat directorul firmei, Victor Vasilescu.

   „Da, aşa e. Aproape că am s­is­tat lucrările. În contract scrie că trebuie să primim un avans la începutul lucrărilor. Noi am început, dar n-am văzut încă niciun leu. Nu ştiu dacă problema e la CJ Buzău, din câte ştiu eu toţi banii trebuie să vină de la guvern. Dacă nu se rezolvă în câteva zile, îi luăm pe muncitori de acolo. Strângem calabalâcul şi redeschidem podul pentru pietoni”, a declarat Vasilescu pentru buzoienii.ro.

   Săptămâna trecută, preşe­dintele Consiliului Judeţean, Emanoil Neagu a precizat că, la nevoie, CJ Buzău va pune din surse proprii banii ceruţi pentru început de constructor, până când ei vor veni de la Guvern.

   Este însă vorba despre trei milioane de lei, sumă pe care CJ Buzău nu o poate plăti din surse proprii. Astfel, dacă Ministerul Dezvoltării nu va alimenta conturile constructorului cu banii stipulaţi în contract, noul pod de la Vadu Paşii va rămâne un subiect de speculat în campania electoală.

   Reamintim că, săptămâna trecută, OPINIA a scris că podul de la Vadu Paşii a fost închis circulaţiei pietonale, însă lucrările nu au început. A doua zi, responsabili din CJ, în frunte cu preşedintele Consiliului, au descins acolo pentru a preda amplasamentul, însă a fost remarcată absenţa directorului Integral, Victor Vasilescu, aspect care a lăsat loc de interpretări. 

   Preşedintele CJ, Petre Emanoil Neagu, chiar a negat săptămâna trecută că nu ar exista finanţare pentru acest pod, mai ales că investiţia este realizaă prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Situaţiile de lucrări se depun la Consiliul Judeţean, noi trimitem situaţiile la Ministerul Dezvoltării care, probabil în funcţie de gradul de execuţie, ne dau banii“, a precizat Neagu. Acesta a ţinut să reamintească faptul că, la începutul anului a propus, iar consilierii judeţeni au fost de acord, să fie prevăzută în buget o sumă pentru cofinanţarea lucrărilor la podul de la Vadu Paşii. Este vorba despre 15 miliarde lei vechi, pe care CJ îi poate folosi pentru începerea lucrărilor. Între timp au apărut problemele.

Au tras lozul necâştigător

   Integral SA Buzău este implicată într-un scandal legat de nefinalizarea unui Centru de afaceri în Braşov, caz relatat pe larg de OPINIA.

   Adimistraţia braşoveană a fost obligată să reia o licitaţie pentru finalizarea Centrului de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator Afaceri (CATTIA) după ce firma Integral SA Buzău - cunoscuta societate de casă a baronilor locali, care, în înţelegere cu fostul şef al CJ Victor Mocanu, a inaugurat noua Maternitate în 2012 deşi era doar pe jumătate realizată - nu a reuşit să realizeze nici 35% din proiect, deşi se angajase să predea centrul „la cheie“ într-un an şi două luni, adică până la 31 decembrie 2015, şi cu costuri cu un sfert mai mici decât cele estimate de proiectanţi.

   Cei de la Braşov au crezut că fac afacerea mandatului, dar la un an de la începerea lucrărilor au înţeles că au tras, de fapt, lozul necâştigător, şi că firma buzoiană condusă de inginerul Victor Vasilescu era departe de a se apropia chiar şi de jumătatea proiectului. Astfel că, în noiembrie 2015, Primăria Braşov a notificat societatea din Buzău că doreşte rezilierea contractului de lucrări, iar de la finele lunii februarie, când a expirat şi contractul de execuţie, autorităţile braşovene au trimis acasă firma buzoiană, reţinându-i-se şi garanţia de bună execuţie, în valoare de 2,014 milioane lei.

   Chiar dacă a oferit un preţ mic, constructorul şi-a dat seama că nu poate duce la îndeplinire proiectul, deşi la vizita oficială de după deschiderea şantierului, pe 21 octombrie 2014, Victor Vasilescu, directorul general al SC Integral SA Buzău, susţinea chiar că „trebuie să terminăm până la 31 decembrie 2015, deşi termenul din proiect este de 16 luni. Trebuie s-o facem, şi dacă avem parte de o iarnă mai blândă, terminăm cu siguranţă, cu ajutorul Primăriei. Dacă este nevoie, vom mai angaja oameni“. 

   Victor Vasilescu nu a reuşit însă să-şi respecte angajamentul. În plus, potrivit declaraţiei primarului Braşovului George Scripcaru, citat de bizbrasov.ro, când şi-a dat seama că nu se încadrează în valoarea licitată, a cerut unele măriri de preţ. Doar că practica „a la Buzău“ nu a ţinut la Braşov.

   Administratorul Integral a contestat decizia Primăriei Braşov, cerând în instanţă chiar şi actualizarea preţului contractului în raport cu indicele de creştere a preţurilor comunicat de INS, calculat de la 1 octombrie 2013 până la luna de decontare, un artificiu pe care l-a aplicat în urmă cu câţiva ani la Primăria Buzău, când a reabilitat Palatul Comunal, iar Curtea de Conturi a identificat sume mult mai mari plătite de autorităţi din cauza „inflaţiei“.

   Rezilierea contractului cu Primăria Braşov a adus însă firma Integral în pragul falimentului, cu datorii imense către bănci şi furnizori. Conducerea societăţii a cerut în instanţă deschiderea procedurii concordatului preventiv - o măsură de prevenire a insolvenţei care blochează executările silite ale creditorilor. În luna februarie a acestui an, Tribunalul Buzău a închis procedura concordatului preventiv în cazul Integral SA.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Dragnea despre absența senatorilor din Comisia de apărare: În general nu cred în coincidențe
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:10 PM

Senatorii din Comisia de apărare au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot pentru că au fost invitați la un poligon de tir al SPP, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al social-democraților, care a precizat că nu "crede în coincidențe".

Creșterea schimburilor comerciale bilaterale și implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, obiective comune româno-egiptene
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:09 PM

Identificarea domeniilor de cooperare de interes major, creșterea schimburilor comerciale bilaterale, implicarea companiilor românești în realizarea de proiecte în Egipt, dar și atragerea de investiții egiptene în România au fost principalele subiecte discutate luni de Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Sherif Ismail, prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, informează marți ministerul de resort.

Tenis: Ana Bogdan, calificată în optimile turneului WTA de la Mumbai (India)
Marti, Noiembrie 21, 2017 14:01 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului WTA de la Mumbai (India), dotat cu premii totale de 115.000 dolari, după 6-1, 6-1 cu Victoria Rodriguez (Mexic).

Argeș: Doi răniți în urma exploziei unei butelii în incinta unui restaurant din Pitești
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:57 PM

Două persoane au fost rănite, marți, în urma exploziei unei butelii care s-a produs în incinta unui restaurant din municipiul Pitești.

Un asteroid descoperit în octombrie este un vizitator dintr-un alt sistem solar
Marti, Noiembrie 21, 2017 13:56 PM

Un misterios obiect stâncos care avea forma unei țigări detectat în luna octombrie provine dintr-un alt sistem solar, o apariție fără precedent care a fost confirmată luni de astronomi, relatează marți AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Nov, 10:28 Prima ,,plimbare,, deasupra Buzaului cu un avion alaturi de parasutisti !!!
Vasile Bugeac a comentat pentru articolul Români de excepţie care au promovat Buzăul / Primul general de paraşutişti, Grigore Baştan, omul care a sărit din avion cu fiul său în braţe:
In una din vizitele mele acasa (Fam.Bugeac era prietena cu Fam. Bastan )Gr. Bastan ma dat in ,prmire , cdt.de zbor ca sa vad cum se antreneaza parasutisti .Afost deosebit mai ales ca avionul era un aparat german cu 3 motoare di al doilea razboi . Nu voi uita nici-o data grija prieteneasca pe care a avuto Gr. Bastsn pentru mine !!
21 Nov, 07:55 e bine, bine, e foarte bine
bady@sula a comentat pentru articolul O fostă judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a băgat în corzi decidenţii Prefecturii pentru un teren de 5,44 ha:
Oricum,titlul de proprietate nr.109917/20.07.2017 era un document fals.A se vedea corespondenta ulterioara emiterii acestuia,dintre OCPI Buzau si Comisaia locala Beceni.Se vede treaba ca n-o sa le mearga smecheriile cu doamna judecator Circei.
21 Nov, 07:19 4,64 mld $ patrioate ~ 1/4 din 19,95 mld $ cât a împrumutat Băse de la FMI și BM
Pixelu patriot, ca și ținătorul mâinii drepte în dreptul inimii a comentat pentru articolul Ciolacu: ,,E important ca achiziţia de rachete Patriot să treacă săptămâna asta de Parlament“:
Interesantă este metoda prin care Dragnea a intrat în clubul select al imunilor la detenție, alături de Băsescu, Tăriceanu, Ponta, Iohannis și Isărescu. Nu s-a pus niciodată problema blocării achiziției (tehnică militară de pe vremea războiului din Vietnam), amânarea adoptării proiectului de achiziție a avut doar scopul de a obține asigurări că cele două noi dosare ale lui Dragnea se vor finaliza cu achitări. Pentru acest lucru a fost nevoie de vizita fulger a secretarului de stat american, Tillerson, care să parafeze înțelegerea. Happy end. Americanii cu banii pe patrioate expirate iar Dragnea cu imunitate la pușcărie.
Dacă chiar se dorea întărirea securității naționale, de ce nu s-au achiziționat patrioate de ultimă generație precum au făcut polonezii? Este drept, prețul era dublu, dar măcar aveai garanția că în eventualitatea unui conflict, chiar făceau ceva.
Google PageRank Checker