Monden

Vasile Calofir joacă în primul film de după ‘89 cu și despre copii

Actorul buzoian Vasile Calofir a fost distribuit, anul trecut, în primul film, de după ‘89 cu și despre copii. „Străjerii” a fost filmată de un grup de cineaști și de copiii acestora, într-o vară, lângă Râșnov. Scenariul și regia au fost realizate în comun de protagoniștii peliculei, copiii și-au jucat propriile roluri, iar producător este Liviu Mărghidan.

Potrivit informațiilor de pe pagina de Facebook a buzoianului, zilele acestea Vasile filmează în Deltă pentru cea de-a doua parte a filmului. Din distribuția primei părți au făcut parte și Filip, fiul producătoarei de film Ada Solomon, și Ștefan, băiatul regizorului Tudor Giurgiu

În prima parte a filmului, 19 copii și trei actori profesioniști, au luat parte la o „tabăra” în pădure, cu câte o provocare. Adică momente inedite, transformate mai apoi în primul film cu copii și despre copii produs după Revoluție. Așa a pornit ideea celui mai ambițios proiect în care s-a implicat buzoianul Vasile Calofir alături de regizorul Liviu Mărghidan și actrița Florentina Tilea.

Este un film despre o excursie în pădure în care un copil se pierde, despre găștile de fete și băieți, despre aventură prin pădure când te descurci doar cu o busolă, fără altă tehnologie. Iar printre replici, veți observă mici învățăminte de viață, despre protejarea mediului, despre prietenia, grijă și ­res­pectul față de celălalt. Cum a pornit totul și ce l-a determinat pe Vasile să lase totul deoparte și să se implice cu mult entuziasm în acest proiect, aflăm din declarațiile oferit reporterilor Libertatea, ajunși pe platourile de filmare ale peliculei.

„Ne-am adaptat, am fost mușcați de viespi, ne-am udat cu apă, unii am mai răcit, am suferit de toate”

„Am zis să facem un film pentru copii, pentru copiii noștri. Copiii din film sunt exclusiv ai noștri, sunetistul a venit cu băiatul lui, sunt copiii celor din industrie. Nu am făcut un casting, ci ne-am asumat. Practic, noi am plecat într-o tabără, nu eram conștienți dacă ne iese sau nu un film. Nici nu pot spune că am avut un scenariu, ci doar o direcție”, a povestit Liviu Mărghidan.

Fiindcă nu a existat un scenariu concret, ci filmările se desfășurau, cumva, în regim de reality-show, știindu-se doar ideea de ansamblu ce ar trebui urmată, practic toți copiii au fost puși să improvizeze. Tocmai de aceea și reacțiile lor sunt unele cât se poate de normale, de naturale. Dar, pentru cei mici a fost o adevărată provocare.

„Nu pot să zic că am intrat în pielea unui personaj, pentru că îl joc pe Vasile în filmul acesta. Numele personajului este Vasile, și copiii își păstrează numele lor. Cred că s-a plecat de la ceva extrem de real, de firesc. O tabără în care am stat cu toții cantonați. Ne-am adaptat, am fost mușcați de viespi, ne-am udat cu apă, unii am mai răcit, am suferit de toate. Dar nu la modul rău”, a declarat Vasile Calofir.

Spre deosebire de prima parte a filmului, „Străjerii 2” se bazează pe un scenariu serios.

„Au crescut cu toții, s-au obișnuit cu camerele de filmat, în plus regizorul le-a ­des­coperit temperamentele și poate să scrie replici gândite pentru ei. Prin urmare, dacă aveți copii de 8-12 ani, duceți-i la acest film de vacanță! O să se bucure, o să învețe câteva lucruri simpatice și vor crește odată cu câțiva copii actori cu care se vor identifica de la an la an, dacă hotărâm că producția va continua”, a mai completat actorul buzoian.

Conform statisticilor, de mai bine de 20 de ani copiii nu mai aveau un film românesc pe care să-l urmărească pas cu pas, să crească alături de eroii lui, să învețe lucruri simpatice din el, să preia din aventurile lui pentru a le pune în practică în curte sau în spatele blocului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker