Ieri, bătrânii din Complexului de Servicii pentru Persoane Vârstnice „Alexandru Marghiloman“ au  luat prima lecţie de djembe împreună cu Acacia, unul din cei mai buni maestri djembe, şi, de asemenea, un profesor excelent, care se află alături de organizatorii Centrului Cultural Francofon Buzău pentru a patra oară în cei nouă ani de când se desfăşoară tabăra de vară internaţională cunoscută sub denumirea de Centrul Francofoniei Internaţional.

Pe lângă frumuseţea ritmului pe care îl imprimă melodiilor de acest tip, bătaia tobelor, spectacolul este folosit, spre exemplu, într-un cadru specializat, şi pentru gestionarea stresului şi mai ales în centrele de reabilitare pentru dependenţa de alcool şi droguri, la şcoli speciale pentru copii cu dizabilităţi de învăţare (inclusiv cei care învaţă cu probleme de învăţare şi tulburări emoţionale. Prin urmare, dacă această muzică poate fi folosită şi în mod terapeutic, întâlnirea bătrânilor cu copiii, cu spectacolul oferit de ei sub îndrumarea lui Acacia, a fost unul de două ori benefic. A fost o modalitate de destresare a vârstnicilor, iar faptul că au avut posibilitatea, ei înşişi, să-şi încerce propriile ritmuri la djembe, i-a însufleţit şi le-a adus cumva aminte de frumuseţea zilelor cu familia, cu nepoţii, şi le-a oferit o zi de neuitat. Pe de altă parte, întâlnirea copiilor cu bătrânii în cadrul acestei tabere este un câştig şi pentru tineri. Tabăra, prin această com­ponentă de voluntariat, le dezvoltă copiilor abilităţile de a se implica în comunităţile din care provin.

,,Aceste activităţi de voluntariat îi marchează foarte mult pe elevi, în sensul în care unii dintre ei au mai desfăşurat, în localităţile din care vin, şi îi motivează să participe. Au fost foarte mulţi copii, care vor să se implice şi pe la ei pe-acasă, şi se gândesc că poate vor găsi în localităţile lor asociaţii sau fundaţii care să îi ajute să desfăşoare activităţi de voluntariat, fie pentru bărtâni, fie pentru copii. Este o sensibilizare a acestor tineri elevi şi copii pentru activi­tăţile de voluntariat”, a declarat preşedintele Centrului Cultural Francofon Buzău, Maria Monalisa Pleşa. Ca de obicei, la întâlinire au fost prezenţi şi reprezentaţi ai poliţiei buzoiene. Maria Monalisa Pleşea spune că şi copiii, chiar şi cei din alte ţări francofone, apreciează această colaborare a Centrului Cultural Francofon cu Poliţia Buzoiană.  ,,Apreciază şi aceste întâlniri, informări, în legătură cu siguranţa personală şi prevenirea, pentru că sunt necesare, iar prezenţa repre­zentanţilor Inspectoratului de Poliţie Jude­ţean Buzău este întotdeauna binevenită. Se vede lucrul acesta şi prin întrebările pe care le pun. Şi copii din Franţa le apreciază, pentru că şi la ei se întâmplă la fel. Au şi ei multe activităţi de acest gen”, a precizat prof. Maria Monalisa Pleşea, preşedintele Centrul Cultural Francofon Buzău.

DISTRIBUIȚI
loading...