Varicela dă târcoale şcolarilor şi preşcolarilor din unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Buzău. Ea  este una dintre bolile copilăriei, care poate da complicaţii în anumite situaţii. Un nou caz a fost depistat, recent, la o unitate de învăţământ din municipiul Buzău.

Potrivit specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică Buzău este cel de-al 27-lea caz de scarlatină confirmat anul acesta la Buzău. „S-a acţionat conform metodologiei, prin dezinfecţii terminale la nivelul colectivităţilor, pentru că vârsta la care a evoluat această infecţie este cuprinsă între 3 şi 13 ani, cei mai mulţi fiind cuprinşi în forme de învăţământ preşcolar şi şcolar“, spune medicul epidemiolog Carmen Scântei.  Când în şcoală sau în grădiniţă sunt raportate cazuri de varicelă, se identifică spaţiile şi obiectele care ar putea fi contaminate, cum ar fi aşternuturile copiilor care s-au îmbolnăvit, jucăriile din clasele lor şi se face dezinfecţie. Acasă, se spală separat hainele persoanei bolnave, se sterilizează obiectele comune cu dezinfectante, se separă bolnavul de alţi membrii ai familiei neprotejaţi.

Varicela este produsă de către virusul varicelo-zosterian. Virusul se găseşte mai ales la nivelul leziunilor de pe piele în concentraţie foarte mare în lichidul din vezicule, motiv pentru care ruperea veziculelor duce la extinderea erupţiei.

Contagiozitatea este foarte mare, în special în stadiul iniţial, durata perioadei de contagiune începând cu 1-2 zile înainte de apariţia erupţiei şi durează aproximativ şase zile după ultimul val eruptiv. Practic, sursa de infecţie este omul bolnav. Incubaţia variază între 10 şi 21 de zile, în medie fiind de 14-15 zile, iar carantina durează trei săptămâni. Formele severe apar numai la copii şi la adulţii cu rezistenţă scăzută.

Specialiştii spun că scarlatina se caracterizează prin febră înaltă, durere în gât şi o erupţie generalizată. Gravitatea ei constă din faptul că are şi unele urmări. „Problema este a complicaţiilor tardive, pentru că infecţiile streptococice, pe lângă complicaţiile imediate care pot consta în felcmoane, pneumonii, otite, rinosinuzite, pot avea complicaţii la distanţă de ani de zile, complicaţii majore de tip alergic, reumatism cardioreticular acut“, precizează medicul Carmen Scântei.

Varicela evoluează fără să pună probleme severe dacă sunt respectate cele câteva principii de bază: izolare, igienă, atenţie sporită pentru copii foarte mici, gravide, pacienţi vârstnici, pacienţi cu deficite de imunitate, pacienţi aflaţi în convalescenţă.

DISTRIBUIȚI
loading...

2 COMENTARII

  1. Degeaba se tot vaccinează copii, pana nu fac varicela nu capătă imunitate. Imunitatea se capătă natural și nu din chimicalele injectate!
    Toți am fost „imunizati”dar tot am făcut bolile copilăriei și atunci de ce se mai vaccinează? ?

Comments are closed.