Actualitate

Vânătoare de comori urbane, în week-end la Buzău

Sâmbătă, 16 februarie, buzoienii sunt invitați să participe la „ vânătoare de comori” urbane. Invitația este lansată de o echipă a Societății Exploratorilor, coordonată de Carol Georgescu, care a pus la cale, împreună cu 15 voluntari, o competiție pentru buzoienii care doresc să-și cunoască mai bine orașul.

Echipa se va afla, începând cu ora 8 dimineața, într-un cort amenajat pe Platoul Dacia și va înmâna celor care doresc să intre în competiție indicii  pe care să le folosească pentru a descoperi monumente și obiective turistice ale orașului mai puțin știute.

„Concursul va fi sub forma descoperirii unor obiective din orașul nostru. Va fi un traseu clar indicat și vor fi și niște fișe de concurs sub formă de întrebări și ghicitori, și fiecare echipă, care este formată din câte trei membri, va trebui să des­copere obiectivele”, a precizat Carol Georgescu.

Organizatorii competiției se vor strădui să demonstreze că orașul are suficiente curiozități și lucruri de aflat. De altfel, motivul pentru care „vână­toarea” este organizată în această perioadă, după cum a mărturisit Carol Georgescu, are legătură cu una dintre comorile naturii Buzăului; este vorba des­pre păsări răpitoare care pot fi văzute în această perioadă și care ar putea constitui unul dintre obiectivele „vânate” pe timpul concursului.

Una peste alta, dincolo de natura distractivă a competiției propusă de echipa Societății Exploratorilor, inițiativa are și o latură ­edu­cativă, și chiar mai mult decât atât, are darul de a-i scoate pe oameni din casă pentru a petrece câteva ore în aer liber, pentru că este o competiție ce se va desfășura, potrivit estimărilor organizatorilor în jur de 4-5 ore. „Noi vrem să scoatem și buzoienii de acasă, din fața televizorului și mai ales pe copii din fața laptopului și de pe rețelele de socializare, afară, la joacă”, a declarat Carol Georgescu.

Competiții similare cu ceea ce se va întâmpla la Buzău în week-end au avut loc și în alte orașe, pentru că educația urbană este una dintre soluțiile importante de cunoaștere, păstrare și dezvoltare a patrimoniului cultural al unei comunități, metoda cunoscând în timp variante precum Treasure Hunt, Scavanger Hunt sau Urban Quest, City Chase, Urban Challenge, Amazing Race etc. Conceptul vânătorii de comori urbane ca modalitate de divertisment și învățare a fost utilizat  în anii ‘30 ai secolului XX, la petrecerile elitiste din Statele Unite ale Americii. Elsa Maxwell (1883-1963), o jurnalistă americană de monden este considerată a fi prima organizatoare de petreceri de mare amploare care a folosit vânătorile de comori pentru a-și antrena și distra musafirii prin intermediul jocurilor logice, a ghicitorilor, sau a ascunderii de obiecte.

În ceea ce privește câștigătorii competiției de la Buzău, organizatorii  spun că premierea lor se va face după-amiază, în jurul orei 16,00. Și trebuie să spunem că invitația organizatorilor este pentru toți buzoienii, indiferent de vârstă; prin urmare, s-au gândit ca unul dintre premii să fie alocate celei mai vârstnice echipe. Bineînțeles că premiile vor fi acordate cu sprijinul numeroșilor parteneri ai acțiunii.

Cei interesați  să participe la această competiție se pot înscrie pe e-mail: [email protected] sau [email protected]  sau  accesând formulaul de înscriere https://docs.google.com/…/1FAIpQLSe-Wh7iqp_rrWUwlx…/viewform

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker