Pentru cei născuţi după 1990, cu greu poate fi crezut că a existat viaţă şi înainte de Facebook. Vacanţe fără selfieuri pe plajă, fără checkinuri de pe terasele de fiţe sau din club sunt amănunte care descriu o imagine desprinsă dintr-o lume preistorică. Şi totuşi, vacanţele din perioada României comuniste aveau farmecul lor, pe care îl mai regăsim astăzi prin filme precum „BD la munte şi la mare”.

Pornind de la această idee, reprezentanţii Muzeului Jude­ţean vor să redea ceva din parfumul concediilor petrecute la munte şi la mare în comunism, lăsând vizitatorii să tragă singuri concluziile. Probabil cei mai învârstă vor trăi nostalgia clipelor petrecute alături de părinţi şi bunici, în vreme ce tinerii vor fi martorii unei întoarceri în timp într-o lume pe care o pot înţelege cu greu.

Expoziţia „Vacanţe şi concedii în perioada comunistă” va fi vernisată pe 10 iulie 2018, ora 12,00, la sediul central al Muzeului Judeţean (Bulevardul N. Bălcescu) şi va putea fi vizitată până în data de 26 august 2018. Intrarea la vernisaj este gratuită.

Ce puteţi vedea în expoziţie    

„Expoziţia este gândită astfel încât să le arate vizitatorilor cum arătau campingurile la munte şi la mare în perioada anilor 1985-1989. Vor vedea rucsacuri cu spate metalic, care te cocoşau, schiuri, geamantane, aparate de radio, ghiduri ONT, mersul trenurilor, suveniruri, corturi etc. Dincolo de această imagine, expoziţia are şi mai multe paliere: planificarea concediului, socializarea etc. De exemplu, înainte de ‘89, montarea cortului în camping făcea ca în zece minute să cunoşti pe toată lumea din jur, pentru că aveai nevoie de ajutor pentru a te instala. În plus, în următoarele minute scoteai tablele şi automat ajungeai să joci cu vecinul de cort. Astăzi, cortul se montează aproape singur, în vreo zece minute, iar în locul tablelor, stăm pe Facebook, uitând să socializăm”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

O altă latură a expoziţiei vizează planificarea concediilor în România comunistă.

„Astăzi, avem Booking, selfieuri, astfel încât ştim exact cum arată hotelul unde mergem. Înainte de ‘89, planificarea concediului se rezuma la Mersul Trenurilor, Ghidul ONT şi o canistră de benzină. În locul selfieurilor, aveam doar nişte vederi pe care le trimiteam acasă, fără să ştie nimeni dacă am mâncat sau dacă am avut soare la plajă. Vă invităm să retrăim istoria şi să ne amintim <cum era o dată>”, a mai declarat Daniel Costache.

Cele mai multe exponate prezentate provin de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, dar şi din patrimoniul muzeului buzoian, care le-a obţinut în urma campaniei „Nu le mai aruncaţi! Vă rugăm să le donaţi!”.

DISTRIBUIȚI
loading...