• Scriitorul buzoian, sărbătorit de publicația Uniunii Scriitorilor din România și felicitat de Ana Blandiana

Considerat unul dintre cei mai importanți scriitori buzoieni în viață, Dumitru Ion Dincă împlinește astăzi, 17 iulie, 70 de ani. Cu această ocazie, prestigioasa revistă culturală „Lucea­fărul de dimineață”, publicația Uniunii Scriitorilor din România, i-a dedicat o pagină, conți­nând 11 poeme semnate de scriitorul buzoian. În plus, Ana Blandina, cea care, alături de Fănuș Neagu, l-a susținut pe Dumitru Ion Dincă încă de la debut, i-a trimis buzoianului o scrisoare de felicitare.

De-a lungul carierei sale, Dumitru Ion Dincă a publicat 46 de volume, dintre care 22 de versuri. În plus, buzoianul a publicat și 13 cărți pentru copii. La vârsta de 70 de ani, scriitorul lucrează la un nou volum de versuri intitulat „Bulevardul Alexandru Iona Cuza nr. 51”.

„Este un volum în care cotidianul este ridicat la rang de valoare a tot ceea ce ne înconjoară. Majoritatea poemelor gravitează către tragismul vieții de zi cu zi, dar mai ales spre acele va­lori supreme care dau sens existenței, cum ar fi curajul, demnitatea, omenia, cinstea, cărora încercăm să le descoperim adevărata dimensiune”, a declarat pentru OPINIA Dumitru Ion Dincă.

 

„Dragă Dumitru Ion Dincă,

Vă scriu în grabă înainte de o plecare mai lungă la țară, unde sper să termin în sfârșit o carte începută acum vreo trei ani, pentru a vă confirma primirea cărții, pentru a vă felicita și a vă dori succes și, în plus, pentru a vă spune cât de mult mi-au plăcut poeziile din <Luceafărul de dimineață>. M-am bucurat pentru felul în care au fost publicate punându-li-se în valoare valoarea.

Vă doresc mult succes și o vară frumoasă plină de pagini scrise – cu prietenie – Ana Blandiana”

Singurul român și singurul cursant din fostele țări socialiste

Născut în satul Clon­diru, comuna Ulmeni, Dumitru Ion Dincă, după absolvirea claselor gimnaziale, urmează cursurile Liceului Teoretic Nr. 1 Buzău pe care îl absolvă în 1967. În 1968 este profesor de limba și lite­ratura română și de limba fran­ceză la școala generală din Lapoș, jud. Prahova, concomitent urmând cursu­rile la fără frecvență ale Fa­cultății de Filologie din București. Renunță în anul al II-lea și dă concurs de admitere la nou înființata Facultate de Ziaristică, pe care o absolvă în 1974.

În anul 1977 obține o bursă și urmează cursuri de limbă și civilizație franceză la Antibes, Franța (singurul român și singurul cursant din fostele țări socialiste).

În anii 1988 și1989, absolvă cursuri postuniversitare la Academia de Studii Economice București, lucrând în presă din august 1969 la ziarul „Viața Buzăului”, corector, apoi redactor la secția de pro­ble­me cetățenești.

Între ianuarie 1975 și 31 decembrie 1977 este secretar cu probleme de cultură la Comitetul Județean de Tineret Buzău. Din anul 1978 revine în presă corespondent special al ziarului „Scânteia tineretului”, ca din decembrie 1989 să fie publicist comentator la cotidianul „Tineretul liber”, iar din septembrie 1993 corespondent special al Agenției naționale de știri AGERPRES.

Activitate literară

Dumitru Ion Dincă scrie încă din anii 1960, debutând în Cenaclul „Al. Sahia” din Buzău în 1965, în presa scrisă tot în 1965 la „Poșta Lite­rară” și în revista clujeană „Tribuna”. Adevăratul debut se produce în 1968 în pagina literară a ziarului „Viața Buzăului”, fiind girat de scriitorul Mircea Ichim.

Publică versuri și reportaje în majoritatea revistelor literare, cu precădere în „Contemporanul”, „Amfiteatru” și „Luceafărul”, fiind prezentat și susținut de Ana Blandiana și de Fănuș Neagu.

Ca o apreciere a valorii cărților publicate și a activității publicistice i se acordă de către Consiliul Local Buzău, în anul 2005, titlul de Cetățean de onoare al municipiului, ca același organism să îl declare, datorită acti­vității remarcabile, Omulanului 2010. În 2018 primește titlul de Cetățean de Onoare al Județului Buzău din partea Consiliului Județean.

 

2 COMENTARII

Comments are closed.