27 de ani
de presa libera
Luni, Octombrie 23, 2017 07:20 AM

Opinii

Vă întreb, pe cei care nu aţi votat, cum v-aţi simţit citind aceste rânduri?

de Angela PETRE
Opinii  |
14.12.2016, 00:00
7364

   Zorii zilei de votare au început pentru mine cu alarma telefonului mobil care mă anunţa că e timpul să mă trezesc. Ştiam că nu voi avea o zi uşoară, dar nici nu mă aşteptam ce experienţă aveam să trăiesc! Mi-am băut cafeaua în fugă şi am plecat să ajung la timp la secţia de votare unde eram membră în biroul electoral. De astă dată, simţeam o stare de confort, ştiind că nu mai sunt nici preşedintă, nici vicepreşe­dinta secţiei de votare la fel ca de alte câteva ori în ultimii ani.

   Dimineaţă frumoasă, oamenii au început să sosească la urne înainte de a se auzi clopotele de la biserica din apropiere. Conştiincioşi oameni, gândeam în sinea mea, domnule, chiar le pasă de ziua de mâine! Domnea o stare de bine, de pace şi linişte.

   La puţin timp după ce mi-am terminat gândul a intrat un angajat al M.A.I. şi a discutat ceva cu vicepreşedintele secţiei de votare. Eram aproape de ei, la un pas, şi am auzit că l-a întrebat care dintre membrii biroului electoral al secţiei de votare merge la spital cu urna mobilă. Linişte! O doamnă în vârstă s-a oferit, însă, pentru că nu aveau mijloc de transport, m-au întrebat dacă sunt de acord să merg eu cu maşina personală. Da, am răspuns fără ezitare. Dumnezeu făcuse alegerea, trebuia să iau şi lecţia aceasta de la viaţă!

   Am ajuns repede, şi oamenii de la conducerea Spitalului Judeţean ne aşteptau. Oameni extraordinari, care au acţionat cu profesionalism şi fără ajutorul cărora nu ne-am fi descurcat în hăţişul de saloane pline de suferinţă... Le mulţumesc pentru tot! Eram încărcaţi cu toate materialele necesare şi înarmaţi cu multă răbdare. Credeam că e suficient, dar nu bănuiam cât de mult îmi trebuie ca să rezist, să îndur, să văd şi să simt cum miroase suferinţa şi moartea. O doamnă din conducerea spitalului ne-a însoţit din secţie în secţie prin toate saloanele şi rezervele. Aşa a început… Am înţeles repede şi din mers că aici se votează altfel…

   Voi ştiţi cum? Voi, cei care nu v-aţi prezentat la vot, voi, oameni sănătoşi, întregi la trup, voi, tineri care staţi mai mult pe Facebook şi uitaţi să trăiţi real, cum v-aţi făcut datoria civică şi morală faţă de ţara voastră?

   Treceam printre paturi de la om la om, printre fire de aparate şi perfuzoare, printre oameni abia operaţi, mă aplecam să le dau aproape tuşiera, ştampila, buletinele de vot, urna la doar o lungime de mână, mână pe care aveau sânge ori ­bra­nula, ori era singura pe care o aveau! Ooo… câtă durere am strâns duminică! Încă am lacrimi în ochi, încă îmi sângerează sufletul!

   Cum să uit cei peste o sută de oameni suferinzi pe care i-am ajutat să voteze?... Şase ore din viaţa mea pe care nu ştiu cum o să le uit! Cum să uit omul acela căruia i-am întins buletinele de vot între două cioturi pansate şi sângerânde, ori fata aceea de nici 19 ani căreia îi răsărea un cap frumos, blond, de sub o arcadă acoperită cu cearceaf de la secţia de arşi?

   Ei au votat, oameni buni! Au votat aşa cum au putut, deloc uşor! Bătrâni neputincioşi scotoceau uşor jenaţi prin colţuri de sertare şi pungi din plastic, cu mână tremurândă, după buletinul de identitate. Ne strigau să nu-i uităm, că ei au făcut cerere să voteze încă de sâmbătă! Nici dumneavoastră, domnilor senatori şi ­de­putaţi de Buzău, să nu-i uitaţi, că v-au dat votul lor de încredere! Cât suntem de norocoşi şi de bogaţi că avem sănătate, avem mâini, picioare, avem tot ce ne trebuie!

   M-am despărţit de fiecare dintre ei urându-le sănătate multă, privindu-i în ochii care căutau în privirea nostră speranţa. M-am simţit neputincioasă şi slabă, dar nu am lăsat să se vadă asta, pentru că aveam puterea să le zâmbesc. Adre­nalina momentului mă întărise, Dumnezeu mă întărise să fac şi asta!

   Am simţit că pot să vă împărtăşesc experienţa pe care am trăit-o duminică şi să vă întreb, pe cei care nu aţi votat, cum v-aţi simţit citind aceste rânduri?

Angela PETRE, este jurist, absolvent al Universităţii de Drept Braşov

 

Comentarii

Realitate crunta (14 Dec, 11:05)
raul

Frumos relatat ,pacat de realitatea crunta existenta !

Raspunde
excelent! (14 Dec, 11:49)
Titus Constantinescu

N-am votat si ma simt excelent. Nu vad ce chestie iesita din comun ati relatat aici.

Raspunde
VOTUL UN EXERCITIU DE DEMOCRATIE (14 Dec, 11:54)
Ion

Felicitări dna Petre. Acest peisaj se poate descrie si la cei cu handicap major, de auz, de vedere etc. In tara noastră s-a constituit o categorie sociala de clevetitori, comentatori fără subiecte, sau unele inventate, cârcotași, clienți ai televiziunilor tabloide, care nu fac nimic altceva decât sa stea deoparte, sa nu-si asume nicio răspundere, sa paraziteze o societate deja bolnava. Nu vreau sa mă laud, dar duminica dimineața, când m-am dus la părinți sa-i vizitez, cum o fac de fiecare data dimineața, si au aflat ca o sa plecam sa votam in alt oraș din tara, unde avem domiciliul, prima lor întrebare a fost "si cu noi când mergeți sa votam?". Le-am promis si ne-am ținut de cuvânt ca o sa meargă la vot pana seara. Am făcut in acea zi peste 300 km iar seara, împreună cu tata (92 de ani) si mama (86 de ani) am făcut tot ce depindea de noi sa facem pentru a fi in mijlocul mediului democratic. Romania este a tuturor si cu toții trebuie sa muncim pentru ea. Daca ne uitam in istoria nu prea îndepărtată, comunismul s-a instaurat tocmai folosindu-se de asemenea categorii sociale care sunt captive electoral unui partid. Se întreabă liderii PSD de ce sunt catalogați ca partid roșu; pai din cauza asta domnilor, singuri va construiți o imagine care nu are nimic cu social-democrația.

Raspunde
Wow (14 Dec, 14:38)
Ilinca

La ce bun votul dacă lumea trăiește înapoiat și cei de sus îi conduc cum vor ei ca pe niște marionete???

Raspunde
Realitatea este alta... (14 Dec, 15:09)
DanielaEla

Pentru ce sa votam...realitatea este una crunta..nu avem nici-o speranta in tara asta...

Raspunde
de asteptat (14 Dec, 16:08)
ilona

Dar cati citesc?

Raspunde
Sunt curios (14 Dec, 17:35)
Viorel Iordache

Sunt curios cum ar reactiona cei care nu se prezinta la vot, indiferent din ce motiv (sunt analfabeti sau nu-i intereseaza sa schimbe ceva in aceasta tara si prefera sa fie slugi pe alte meleaguri sau pur si simplu ii doare in "basca") daca de exemplu maine cineva le-ar anula dreptul de a vota .... Ce ziceti ?

Raspunde
V (14 Dec, 17:53)
Sorin

Un articol foarte bun, dar din pacate comentariile spun totul despre aspectele negative care afecteaza intreaga societate romaneasca: nesimtire (nu am votat si ma simt excelent), ignoranta (la ce bun votul..), lipsa de speranta (pentru ce sa votez)

Raspunde
niste lingai (14 Dec, 18:37)
justitiarul

Imaginati-va coborand treptele unui avion presedintele tarii (avand caciula pe cap ) si primul ministru proaspat tuns cu breton dar neras (nu poate) .Uite eu am aceasta imagine in minte si nu pot vota si nu voi mai vota niciodata .Aici nu se va mai intampla nimic...niciodata !Chiar daca umblam cu urna pe la UPU sau IML ...

Raspunde
Raspuns la intrebarea "Cum v-ati simtit citind aceste randuri?": (14 Dec, 19:17)
Alex

Citind aceste randuri am simtit frustrarea unei persoane mult mai invarsta decat mine. Si asta ma face sa cred din ce in ce mai mult in tinerii din tara noastra si mai putin in generatia trecuta. Tu vrei sa dai o lectie civica cetatenilor prin faptul ca tu te ai oferit sa mergi cu urna la spital, a fost alegerea ta, cum si votul este o alegere draga doamna/domnisoara. Ce ai transmis tu prin randurile de mai sus a fost ca pentru prima data in viata ta cand ti-ai asumat simtul civic si ai facut ceva pentru alte persoane, voluntar, mustrezi pe ceilalti care nu au fost la vot ca nu si-au respectat atributiile civice, si anume votul, care ti-l poti exprima la alegere, asa cum a fost si decizia ta de a te duce cu urna, la alegere. Vad ca esti uimita de sentimentul pe care il ai atunci cand faci ceva pentru alti oameni, pentru prima data in viata ta, cam tarziu, si prea putin. Daca odata in viata ta ti-ai asumat simtul civic si te-ai oferit voluntara, nu trebuie sa ii mustrezi pe ceilalti, nu pentru ca ar fi prea putin ce ai facut, sau nu,6 ore din viata ta de pana acum inseamna enorm. Sunt multi alti oameni care fac mult mai multe in spirit civic si nu isi exprima repulsia fata de ceilalti asa cum ai facut-o tu. Vrei sa iti dam un premiu pentru asta? In al doilea rand, e clar ca nu intelegi politica. In primul rand politica e cam curva si sfatul meu e sa nu iti faci anturaj cu ea ;). Toate partidele care s-au propus pentru votare au avut planuri de dezvoltare economica destul de convingatoate iar in sinea fiecarui cetatean, oricine ar veni la guvernare ar fi un plus pentru tara asta. Deci mai pe intelesul tau, oricine ar fi ales, am avea de castigat ca si cetateni, asa cum reiese din planurile de dezvoltare economica ale partidelor si partilor politice. In concluzie, ca am votat sau nu, oamenii care au fost alesi vor aduce un plus economiei asa ca lasa frustrarile deoparte ca nu ai facut mare lucru pentru niste oameni si nu iti dam niciun premiu pentru asta.

Raspunde
angela petre (14 Dec, 20:49)
stan lidia

Alex cred ca ai citit alt articol ca sa dai un asemenea raspuns .

Raspunde
Hm.. (14 Dec, 21:37)
Clau

Cu respect... Sunteţi Începătoare. Vă cred. Să mergi cu cutia aia la oamenii în şi mai mare nevoie socială şi nu numai, care te întreabă cu ochii în lacrimi, cu precizie de metronom, la 4 ani, cu cine să voteze şi deja să te obişnuieşti cu asta ce părere aveţi? :)

Raspunde
Votul nostru (14 Dec, 22:43)
Mesterul

Bun articolul doamna si la obiectul zilei. Nu pot sa raspund in locul mcelor care nu s-au dust la vot pt. ca eu am fost, dar cred ca este lipsa de educatie si uneoiri chiar de rea vointa, de a nu vota. Deasemeni consider o lasitate personala celui care nu voteaza nu vrea sa-si asume o raspundere chiar daca nu vizibila la prima veder. Votul ar trebui sa fie obligatoriu.

Raspunde
votul degeaba (15 Dec, 07:24)
ion

dna petre te rog spunei presedintelui sa-mi respecte votul si sa nu mai faca circ altfel simpt ca am fost degeaba la vot

Raspunde
Celor ce le pasa (15 Dec, 20:37)
Bibilotul

Nu toti beneficiem de aceleasi sanse in viata.Responsabili sau iresponsabili,traim insa cu totii intr-o democratie autentica damboviteana,castigata cu sacrificii .Iata ca se implinesc 27 de ani de la ecoul primelor focuri de arma de la Timisoara.Am citit randurile de mai sus ale doamnei Angela.Ideea este ca unora le pasa de viitor ,chiar si pe patul de spital.Si am mai citit si comentariile,intelegand ca sunt destui cei carora nu le pasa de vot...asta pentru ca nu au variante si nu cred in viitor....Sa va aduc aminte ... daca cei care s-au expus gloantelor ori crancenelor represiuni ale militiei,securitatii,armatei,ar fi fost la fel de impasibili ca dumneavoastra,ar mai fi schimbat cu nepasarea lor sistemul comunist de trista amintire ? Printr-un exercitiu de imaginatie,v-ati putea inchipui astazi Romania, un fel de Jugoslavie in razboi civil,Ucraina sau mai rau...Siria?Ce au castigat cei care au murit rapusi de gloante ? Ce castiga acel batran din manualul de citire,care cu mana tremuranda, planteaza o nuia de mar ? Unii dintre dumneavoastra filozofati aprig, indoctrinati si ancorati la realitatea obiectiva,refuzand solutiile care nu va dau incredere..Credeti ca altruismul este o prostie ? Cu totii beneficiem de altruism ...de altruismul divin. Elegant sau nu,va este chiar greu sa luati aminte de la cei suferinzi .Ei se agata de orice sansa ,cat de mica.Ei au speranta, si cred in ea.Ei nu-si epuizeaza energia sau onoarea votand si nu refuza implicarea civica...Tineti minte,greul ne poate incerca pe toti.Nu alege.Sunt unii care spun ca nu-si fac nici macar cruce...Mint ! Le lipseste intelepciunea de moment....cum dealtfel le lipseste unora intelepciunea in momentul acordarii unui vot .Se simt frustrati..? P.S Si chiar daca n-ai cu cine vota,intri in cabina si nu pui stampila pe nici-unul..sau pe toti,ca sa-ti anulez votul.Apoi putem discuta, fara ipocrizie...

Raspunde

Stiri Agerpres

Tribunalul București judecă dosarul Colectiv
Luni, Octombrie 23, 2017 06:36 AM

Tribunalul București dezbate, luni, un nou termen în dosarul Colectiv în care sunt judecați fostul primar Cristian Popescu-Piedone și patronii de la Clubul Colectiv.

Senat: Proiectul de lege privind reglementarea activității de telemuncă ar putea fi votat luni în plen
Luni, Octombrie 23, 2017 06:17 AM

Senatul ar putea vota luni proiectul de lege privind reglementarea activității de telemuncă, act normativ înscris pe ordinea de zi a plenului la secțiunea dedicată votului final.

Nigeria: Trei atentate sinucigașe, 13 morți, 16 răniți
Luni, Octombrie 23, 2017 05:53 AM

Trei atentate sinucigașe comise de femei s-au soldat duminică seara cu 13 morți - în afara autoarelor - și cu 16 răniți în orașul Maiduguri din Nigeria, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia Scorpion (23 octombrie - 22 noiembrie)
Luni, Octombrie 23, 2017 05:00 AM

Zodia Scorpion, o zodie feminină de apă, predominant emoțională, începe pe 23 octombrie și se încheie pe 21 noiembrie. Cei născuți în această zodie au un mod de a gândi și de a acționa puternic marcat de sentimente, care de obicei sunt mult mai intense la cei născuți în această zodie, decât la nativi din celelalte zodii.

Secretarul american al apărării începe un turneu de o săptămână în Asia
Luni, Octombrie 23, 2017 04:03 AM

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, începe luni un turneu de o săptămână în Asia, unde va discuta cu aliații SUA criza legată de înarmarea Coreei de Nord, transmite Reuters.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Oct, 02:09 Actuala stagiune - revitalizare teatrală sau menţinerea aceluiasi fundal cenuşiu?
Nik Şimandan a comentat pentru articolul „Tele-Encounters”, proiectul Teatrului „G. Ciprian”, o premieră mondială lansată în prezenţa partenerilor din Spania şi Portugalia:
Dar mai mult teatru, la nivel de institutie profesionistă de spectacole, când o sa avem? Stie cineva, la aceasta oră , ce proiecte ne oferă Teatrul "George Ciprian"în actuala stagiune? Vom asista la vreo premieră...proprie? Când? Că doar stagiunea s-a deschis demult - cel puţin la celelalte teatre similare din ţară. Nu există niciun panou sau afişier care să menţioneze măcar un spectacol teatral pe săptămână, ca ofertă pentru marele public -aşa cum s-ar cuveni din partea acestei importante instituţii cu profil educaţional expres!
22 Oct, 16:24 Sigur
Eu a comentat pentru articolul Catedrala Arhiepiscopală, prădată de hoți. Ce sumă au sustras:
Sigur e unul școlit la pușcăriile țării, trăit în mizerie, eliberat înainte de termen și care are ceva habar de furtul bine acoperit...
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
Google PageRank Checker