Liceul cu cea mai impunătoare clădire din municipiul Buzău, Colegiul Naţio­nal „Mihai Eminescu”, va beneficia de prima reabilitare din cei 99 de ani de existenţă. În aceste condiţii, autorităţile buzoiene au luat măsurile necesare pentru a oferi elevilor şi cadrelor didactice condiţii optime de studiu pe perioada a mai bine de doi ani, atât timp căt vor dura lucrările de modernizare a unităţii de învăţământ.

În cadrul unei conferinţe de presă fulger, la care au participat primarul Constantin Toma, inspectorul general adjunct Nela Wamsiedel şi directorul Colegiului, Camelia Voicu, a fost anunţată locaţia exactă în care, începând din această toamnă, vor învăţa elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. 

„Am găsit soluţia, şi anume să eliberăm Liceul Tehnologic <Costin Neniţescu>, să plece cu totul, cu bază materială cu tot, la Liceul Tehnologic de Meserii şi Servicii, pentru că sunt apropiate locaţiile, aşa încăt Colegiul Naţional <Mihai Eminescu> să se poată muta cu toată baza materială, pentru că sunt doi ani, pot fi doi ani şi jumătate, ştiţi cum e în construcţii, să beneficieze de toate dotările pe care le are şi să rămână pe toată această durată de lucru a investiţiei în această unitate de învăţământ. Cu alte cuvinte, la Liceul Tehnologic de Meserii şi Servicii vor funcţiona în aceeaşi clădire două unităţi de învăţământ. Deci nu discutăm de comasare. Dimineaţă va învăţa o şcoală, după-amiază va învăţa o altă unitate de învăţământ”, a explicat inspectorul şcolar general adjunct Nela Wamsiedel.

Aşadar, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” se va muta cu întreaga bază materială la fostul Liceu nr. 5, aflat pe strada Transilvaniei. La răndul său, directorul unităţii de învăţămănt, Camelia Voicu, s-a declarat mulţumită că s-a găsit această soluţie, ca atât clasele de gimnaziu, câ şi clasele de liceu, să înveţe într-o singură locaţie.

„Într-adevăr, beneficiem de o bază materială importantă. Avem un mobilier foarte ­va­loros, avem echipamente electronice, avem o multitudine de dotări pe care le-am făcut în ultimii ani şi exista pericolul să se deterioreze dacă nu plecam toţi în acelaşi loc. Eu, lucrând în Inspectoratul Şcolar, am mai trecut prin nişte mutări dintr-o clădire în alta şi am văzut ce s-a întămplat. Atunci am zis că este cel mai bine cu un control al acestei acţiuni de mutare, să ne ducem toţi în acelaşi loc. Suntem bucuroşi că s-a găsit această soluţie, să învăţăm la un loc toate clasele, inclusiv liceul şi gimnaziul. Sunt convinsă că şi colegii mei şi părinţii se vor bucura”, a declarat Camelia Voicu, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

Cei 1.300 de elevi şi dascăli care îşi desfăşoară activitatea la „Eminescu” vor fi mutaţi la „Neniţescu” începând cu 1 septembrie. Lucrările vor fi derulate de Primăria municipiului Buzău, care a primit fondurile necesare din bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Proiectul de reabilitare cuprinde lucrări ample la interior, dar şi în afara clădirii, care este monument istoric. Ofertele pentru reabi­litarea clădirii în care funcţio­nează Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” s-au deschis, iar la acest moment există o singură firmă înscrisă, fapt ce elimină din start posibilitatea contestaţiilor şi o eventuală prelungire a procesului de atribuire.

„Am semnat în primăvară un contract important legat de reabilitarea clădirilor monument istoric ale Colegiului Naţional <Mihai Eminescu>, una dintre şcolile de elită ale municipiului şi judeţului Buzău şi, pentru a face o lucrare de calitate, trebuie neapărat să mutăm pentru doi ani, toată activitatea, cu elevi, profesori şi părinţi, într-o altă şcoală, ca noul an de învăţământ să înceapă la noua locaţie. Este un lucru foarte important şi pentru faptul că, cu siguranţă, nu se va mai prelungi foarte mult, deoarece s-au interesat de această lucrare mai multe firme, dar a depus o singură firmă oferta. În aceste condiţii nu vor mai fi contestaţii, fapt care va scurta foarte mult termenul de atribuire a unui căştigător, respectiv a unui constructor, să preia o lucrare de mare anvergură”, a spus primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Reabilitarea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” va consta în înlocuirea acoperişului, se va lucra la refacerea pereţilor, a parchetului, la refacerea asfaltului în curtea şcolii, a terenului de sport. „Se are în vedere acoperişul, care este un real pericol atăt pentru trecătorii de pe Strada Independenţei, cât şi pentru elevii liceului, fiind deteriorat atât ceea ce se vede la exterior, cât şi în curtea interioară. În al doilea rând, se reface faţada. Aţi văzut că este tencuială căzută, nu arată foarte bine, este vorba despre vechimea acestei clădiri. Se intră în şcoală, deci vor fi refăcuţi pereţii, pardoselele, ­evi­dent respectând condiţia de a monument istoric de clasă B”, a explicat Camelia Voicu. Cheltuielile de reabilitare se ridică la aproape 6 milioane de euro.

 

8 COMENTARII

 1. Unde dai și unde crapă! E vorba de asigurarea unui spațiu de școală pe timpul reparațiilor și consolidării clădirii făcute în timpul Ministeriatului Dr. Constantin Angelescu, azi Liceul M. Eminescu. Așa arătau școlile americane pe care C. Angelescu le-a vizitat în vremea celor doi ani cât a fost Ambasador al României Mari îi SUA. DE la aceste reparații s-a ajuns la dispute și sloganul cifrat. Românul e inventiv. Nu am ideie de unde a pornit această expresie cu două cuvinte unul țigănesc–muie, care înseamnă „gură” în limba țiganilor-altul cifrat pe care îl deduc dar nu-l traduc. E prea banal. Revin însă la subiect. Se lucrează la o nouă lege a școlillor. Cred că autoritățile ar trebui să gândească mai bine perspectiva evolutivă a învățământului buzoian, inclusiv pe cea a utilizării spațiului aferent. Nu cred că se ocupă cineva! GURA!!!
  NOTĂ: De la Mădălin Voicu și până la prietenii mei de la țară TOȚI vor să li se spună ȚIGANI, nu romi. Romii n-au istorie!!Cineva vrea să facă asimilarea lor forțată .

 2. Vă deranjează tare sloganul ăsta, nemernicilor! Se pare că este singurul limbaj pe care îl pricepeți, că toate celelalte vorbe, critici, argumente juridice și de bun simț erau prea mult pentru neuronii pesediști. Slugoilor, hoților și apologeții pungașilor din România!
  …acum să nu uiți s-o bagi și p-aia cu multinaționalele, corporațiile, ar fi păcat de Dragnea, doar știi că îi place mult linia asta de discurs…
  MU!3P5D!

 3. Logica spune că Eminescu ar putea funcționa la Tehnologic, dar ne-am obișnuit cu altceva, nicidecum cu logica! Totul se reduce la plătit polițe și orgolii personale! Nimic nou sub soare, … pardon, ploi!

 4. Oricum la „Nenitescu” urma autodesfiintarea, in urma managementului catastrofal al directorului, care a desființat tradiția de 45 de ani pe care o invocă semi-analfabet (la acest liceu de chimie nu mai exista clase de chimiști, operatori chimiști, mecanici, electricieni chimiști in conditiile in care grupul Green ar angaja maine 50 de absolventi). Bine ca produce bucătari, ospătari, șaormari si spalatori auto pentru Anglia.

 5. Ce bine a prinde o comasare generală în tot municipiu!! 7-8 conduceri la catedră, spțiile risipite și cu alte destinații folosite la întreaga capacitate, economii, eliminări ale paraziților din școală și administrație, o exigență sporită urmată inevitabil de creșterea calității pregătirii elevilor!!!Din păcate „lălăiala și indisciplina” acoperă faptele bune!

 6. De ce trebuie sa sufere doua licee din cauza unuia? Ce compensatii vor primi cele doua licee? Si uite asa se mai trage un sut in fundul invatamantului… MU!3P5D!

Comments are closed.