Administrație

Unde va fi construit și cum va arăta parcul balnear din Sărata Monteoru

În câțiva ani, județul Buzău ar putea avea un parc balnear la standarde in­ter­naționale. Joi, în șe­dința ordinară a Consiliului Județean, a fost făcut un pas important în demersul de înființare a obiectivului tu­ristic, fiind aprobată tema de proiectare a viitorului parc, precum și demararea procedurilor de achiziție publică a documentației tehnico-economice, necesară pentru punerea în aplicare a acestui proiect. Ulterior etapei de elaborare a temei de proiectare se va proceda la achiziția documentației tehnico-economice necesare promovării proiectului, respectiv achiziția Studiului de fezabilitate și, ulterior, a proiectului tehnic de execuție.

Parcul balnear urmează să fie construit pe o su­prafață de 10,52 hectare, la o distanță de aproximativ 250 de metri de Mina de Petrol, un obiectiv declarat monument istoric, unic prin faptul că este singura mină din lume aflată încă în exploatare din care țițeiul se extrage prin puțuri și galerii adânci de peste 300 de metri. Terenul se află în nord-vestul Stațiunii Sărata Monteoru, pe amplasamentul unor sonde scoase din producție, care aparțin SC OMV Petrom SA și care vor fi dezafectate.

Parcul va dispune de spații destinate tratamentelor balneo-medicale, centre SPA, precum și de spații de cazare și unități de alimentație publică destinate turiștilor care vor petrece aici un sejur mai îndelungat, ca și celor care se vor afla doar în trecere.

Centrele de tratament și spațiile de cazare urmează a se construi în mijlocul terenului aflat la dispoziție, tot aici urmând a fi amplasată și zona de distracție, împreună cu spații amenajate pentru activități spor­tive de interior. Nu vor li­psi nici vestiarele, dușurile și nici zona de liniște și relaxare, unde vor funcționa, printre altele, centrele SPA. Zona vestică a parcului balnear va fi destinată acti­vităților sportive în aer liber, aici urmând a fi amenajate trei terenuri de sport și un parc de aventură pe o suprafață de peste 1 hectar. În partea sudică se vor desfășura activități cultu­rale, în acest sens urmând a se construi aici un amfiteatru în aer liber cu aproximativ 600 de locuri, și spații de promenade. Partea de nord a parcului balnear se află la o altitudine ceva mai mare decât restul terenului, motiv pentru care proiectanții au decis că aici va fi amenajată o zonă de camping și picnic. Principalul beneficiu al turiștilor care vor veni să se cazeze aici cu cortul sau să petreacă o după-amiază la iarbă verde va fi priveliștea vastă, panoramică, pe care o vor avea asupra întregii stațiuni. Parcul va dispune și de două parcări, una dintre ele amplasată în zona estică, iar cealaltă în zona de nord, destinată cu precădere celor care vor campa aici sau vor veni la picnic. În incintă, circulația autovehiculelor va fi permisă numai pentru autospecialele care fac aprovizionare și pentru cele de intervenție în caz de urgență, în rest fiind permis doar accesul pie­tonilor și al bicicletelor, pentru care vor fi amenajate piste speciale.

Clădirea care va adă­posti centrele de tratament va fi deschisă pe tot parcursul anului, aceasta urmând să includă și un bazin cu apă sărată, altul cu apă dulce, spații pentru saună, jacuzzi, un punct de prim ajutor și bineînțeles, vestiare, dușuri și toalete. Spațiile destinate tratamentului și recuperării, găzduite de aceeași clădire, vor consta în cabinete

me­di­cale de diferite specializări, cu toate dotările aferente, iar cazarea va fi la nivelul de 3 stele, în 20 de camere. Din zona de distracție, amplasată în centrul parcului, nu vor lipsi bazinele exterioare cu apă sărată și apă dulce, dotate cu dispozitive de hidromasaj, tobogane și valuri artificiale. Acestea vor funcționa în perioada sezonului cald, iar în jurul lor vor fi amenajate plaje, inclusiv ierbate. Terenul rămas în urma amenajărilor aferente dezactivării sondelor existente pe amplasament va fi tratat ca spațiu pietonal.

Proiectul urmează să fie pus în aplicare cu sprijinul financiar al Ministerului Turismului, dar se ia în calcul ca întreaga investiție să fie suportată din bugetul Consiliului Județean. În urma noilor dotări, autoritățile județene speră în relansarea stațiunea Sărata Monteoru și în atragerea cât mai multor turiști.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker