Traim intr-o societate in care regulile de sanatate si protectie a muncii nu sunt o prioritate pentru multi dintre angajatori, care fie isi iau oameni la negru, fie ii exploateaza pe un salariu foarte mic. Evident ca, in aceste conditii, preocuparea angajatorilor pentru respectarea minima a cerintelor de securitate si sanatate a muncii este foarte mica.

Anul trecut, cel mai rasunator caz a avut loc in Suceava, unde Inspectoratul Teritorial de Munca a facut un control, prin intermediul angajatilor, si au descoperit cele mai frecvente deficiente, printre care se numara: neincheierea, in scris, a contractelor de munca, netransmiterea acestora si a modificarilor survenite in registrul de evidenta al salariatilor, nerespectarea prevederilor privind orele suplimentare si a dispozitiilor legale privitoare la concediul de odihna, iar lista poate continua.

Insa, cel mai alarmant este ca nu se respecta nici minima securitate si sanatate in munca, iar la mai multe firme care isi desfasoara activitatea in Municipiul Suceava s-au constat lipsa autorizatiei de functionare, neverificarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, lipsa sau nepastrarea fisei individuale de instruire la locul de munca sau lipsa fisei de aptitudini, din partea specialistului de medicina muncii.

Mai grav este ca nerespectarea sau neincheierea unui contract de prestari servicii de securitate si protectie a muncii cauzeaza pierderi Uniunii Europene de peste 476 de miliarde de euro, respectiv  3,3% din PIB-ul Uniunii, date facute publice in cadrul Congresului mondial pentru securitate si sanatate in munca, desfasurat la Singapore intre 3-6 septembrie 2017.

Spre exemplu, compania Avalia ofera o gama variata de servicii pentru securitatea si protectia muncii, numarandu-se in portofoliul a peste 700 de companii si avand in supraveghere peste 5000 de angajati.

In primul rand, specialistii echipei propun cele mai bune masuri de protectie colectiva si individuala pentru factorii de risc identificati, asigura instruirea personalului, stabileste cele mai bune metode de lucru si implementeaza procedurile adecvate, realizate personalizat, in functie de tipul activitatii desfasurat in unitate.

 

DISTRIBUIȚI
loading...