27 de ani
de presa libera
Duminica, August 20, 2017 22:20 PM

Actualitate

Un tânăr condamnat la Buzău pentru trafic de droguri a demonstrat la CEDO că dosarul său a fost o mascaradă a polițiștilor sub acoperire

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
18.05.2017, 00:00
4787

   O nouă condamnare a României la CEDO în favoarea unui tânăr din pune sub semnul întrebării modul în care organele judiciare construiesc dosare.

   Cazul ,,Pătrașcu contra României” demolează o practică a polițiștilor și procurorilor pentru construirea de dosare: folosirea agenților provocatori.

   Astfel, România a mai încasat o palmă peste ceafă de la CEDO, după ce statul a fost condamnat în urma unui caz de trafic de droguri construit pe baza probelor obținute de polițiști sub acoperire, care ar fi momit un tânăr de 21 de ani să cumpere droguri. După ce el a fost de acord, l-au arestat, construind dosarul pe o serie de interceptări. 

Ademenit în bar de polițiști cu extasy

   În 23 februarie 2007, Alex Fabian Pătrașcu, un tânăr de 21 de ani, este abordat într-un bar de noapte din Buzău de un ofițer de poliție sub acoperire care, din vorbă în vorbă, i-a fluturat posibilitatea de a-i procura droguri. După mai multe întâlniri, în 14 aprilie, polițistul îi propune lui Pătrașcu să cumpere 2.000 de tablete de ecstasy cu 10 euro bucata. Procurorul deschide un dosar în 18 aprilie și apoi este organizat ,,momentul operativ” al tranzacției, polițistul venind cu drogurile la vânzare. Pătrașcu este arestat și, în 22 februarie 2008, la un an de la ,,agățarea“ lui în club de către polițistul provocator, este condamnat la șase ani de închisoare. La Curtea de Apel Ploiești și la ÎCCJ pică atât apelul, cât și recursul. În august 2011 este eliberat condiționat după patru ani și șase luni de închisoare.

   În ianuarie 2009, Pătrașcu s-a adresat Curții de la Strasbourg (cererea nr. 7600) iar, după 9 ani, în 14 februarie 2017, obține o sentință favorabilă, care îi deschide calea revizuirii procesului. CEDO  a reținut că Pătrașcu a fost condamnat de Tribunalul din Buzău exclusiv pe baza probelor adunate în operațiunea sub acoperire, mai precis,  rapoartele poliției, stenogramele convorbirilor telefonice interceptate ale reclamantului. Concluzia Curții: procesul a fost lipsit de caracterul echitabil impus de articolul 6 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului, fiind violat articolul 6.1 al acestui act la care România este parte. În motivare, Curtea a statuat că atunci când un acuzat afirmă că el a fost incitat la comiterea unei infracțiuni, instanțele penale trebuie să exa­mineze atent materialul din dosar și să excludă toate probele obținute ca urmare a unei provocări din partea poliției.

   Prin această decizie a CEDO, instituția agentului provocator, atât de prolifică în România, primește o lovitură puternică. Câte dosare vor ,,cădea” în instanțe după decizia în cazul Pătrașcu?

   Potrivit CEDO, ,,provocarea în comiterea unei infracțiuni are loc atunci când agenții statului nu au un comportament pasiv, ci incită la comiterea unei infracțiuni o persoană care altfel nu ar fi comis-o. De asemenea, subliniază că admiterea de către instanțele de judecată a probelor obținute în urma provocării de către poliție poate duce la un proces inechitabil. În acest sens contează motivele care au stat la baza deciziei de inițiere a măsurii speciale, comportamentul agenților statului, precum și modul de examinare a cauzei în judecată”. Potrivit CEDO, ,,este de preferat că tehnicile sub acoperire să fie supravegheate de către o instanță, deși supravegherea de către un procuror nu încalcă, în sine, Convenția”.

   „Instigarea de către poliție are loc atunci când ofițerii implicați – fie membri ai forțelor de ordine, fie persoane care acționează în baza ordinului acestora – nu se ­li­mitează la a investiga activitatea infracțională într-un mod în principal pasiv, ci ­exe­rcită o anumită influență asupra subiectului, astfel încât să îl incite la săvârșirea unei infracțiuni care altfel nu ar fi fost săvârșită, cu scopul de a face posibilă stabilirea infracțiunii, și anume, de a oferi probe și de a începe urmărirea penală”. (Hotărârea CEDO Ali vs. România, 9 noiembrie 2010, paragraful 99)

ARTICOLUL 6 din Convenție

Dreptul la un proces echitabil

   1. Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public și în termen rezonabil, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor și obligațiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzații în materie penală îndreptate împotriva sa. Hotărârea trebuie să fie pronunțată în mod public, dar accesul în sala de ședință poate fi interzis presei și publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părți a acestuia, în interesul moralității, al ordinii publice ori al securității naționale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecția vieții private a părților la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanță când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiției.

Daunele acordate

   Reclamantul a pretins 400.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

   Guvernul a susținut că ce­rerea era nefondată și excesivă. Aceștia au invitat Curtea ca, în cazul în care acordă daune interese în ceea ce privește pretinsa încălcare a articolului 6 al Convenției, să nu se abată de la hotărârile sale anterioar.

Avocatul Chiriță: ,,Va urma o revizuire“

   ,,Prin hotărârea Pătrașcu c. România din 14 februarie 2017, CEDO a venit (din nou) să indice care sunt limitele în care agenții sub acoperire pot acționa fără a viola dreptul la un proces echitabil al persoanelor acuzate pentru infracțiuni provocate de aceștia. Instanțele române au consi­derat că nu există vreo provocare din partea agentului de poliție, CEDO a decis că infracțiunea a fost provocată. Va urma o revizuire, pentru desființarea condamnării de 6 ani de închisoare pronunțată în cauză”,  a precizat avocatul Radu Chiriță.

Comentarii

Să răspundă (18 May, 06:45)
Piticu

Leg.13 e in vigoare nu se anuleaza o lege ,că ese Ion și vasile in strada ,legea 14 nu e constituțională ,nu e abrogată de o instanță de judecată

Raspunde

Stiri Agerpres

ALERTĂ Simona Halep a pierdut finala turneului de la Cincinnati (WTA) și a ratat șansa de a deveni lider mondial
Duminica, August 20, 2017 22:06 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost învinsă fără drept de apel de spaniola Garbine Muguruza, cu 6-1, 6-0, duminică, în finala turneului WTA de la Cincinnati, dotat cu premii totale de de 2.536.154 dolari, și a ratat o nouă șansă de a deveni lider mondial.

A murit Jerry Lewis. Umoristul și actorul american avea 91 de ani
Duminica, August 20, 2017 21:42 PM

Actorul american Jerry Lewis a murit duminică, din cauze naturale, în locuința sa din Las Vegas, a anunțat revista Variety, citată de AFP. Familia a confirmat pentru Reuters declarația agentului actorului.

Președintele palestinian Abbas afirmă că a încercat fără succes să reia cooperarea cu Israelul în domeniul securității
Duminica, August 20, 2017 21:23 PM

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, le-a declarat duminică unor deputați israelieni din opoziție că a încercat să reia colaborarea cu Israelul în domeniul securității, dar nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.

Tudose: Corpul de control al premierului va face o analiză la TAROM; trebuie să meargă pe profit
Duminica, August 20, 2017 21:20 PM

Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3.

Ana Bogdan, calificată pe tabloul principal la New Haven (WTA)
Duminica, August 20, 2017 21:18 PM

Jucătoarea română de tenis Ana Bogdan s-a calificat pe tabloul principal de simplu al turneului WTA de la New Haven (Connecticut), dotat cu premii totale de 710.900 dolari, duminică, după ce a învins-o pe Katerina Bondarenko (Ucraina), cu 6-2, 6-2, în ultimul tur al fazei preliminare.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
20 Aug, 21:38 Noaptea ca hoții
ionescu o. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Vineri, sfârșit de săptămână, sosește faxul cu pricina. Mai era puțin și se înnopta. Noaptea ca hoții!!! Rămâne un logan valabil. Despre neobrăzare, nesimțire și impostură e mult de spus. Asta face PSD-ul din 1995 când au fost încălcate în picioare toate concursurile și s-a instalat domnia bunului plac. Și alții când au venit la putere le-au urmat exemplul. Constat cu regret că mentalitățile comuniste domină în continuare învățământul. Impostura de asemenea. Un cadru didactic nu are justificare să se ascundă sub protecția anonimatului atunci când are ceva de spus. Din această pricină nu se sinchisește nici un fir de păr de la PSD. Pe mine mă bate gândul-pentru că tot sunt în București-să-mi pun o placă de gât și să dau o fugă până în strada ministerului în semn de protest. Din lista de comentatori mai vine cineva cu mine???
20 Aug, 20:52 SENATOAREA
cineva a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
Ce spune doamna senator S...L.. despre aceasta revocare. Stie ceva sau nu?
20 Aug, 20:25 Schimbarea II
Prof. a comentat pentru articolul Florina Stoian, revocată prin fax de ministrul Educației:
1. dupa cum se observa pentru articolele privind invatamantul apar cele mai multe comentarii! de ce oare..? 2.Doamna Inspector General a mai fost schimbata odata pentru Management defectuos, revenita dupa un timp politic. Cel mai bine s-ar prezenta la catedra pentru perfectionare!
Google PageRank Checker