27 de ani
de presa libera
Miercuri, Mai 24, 2017 05:17 AM
dragaica

Actualitate

Un tânăr condamnat la Buzău pentru trafic de droguri a demonstrat la CEDO că dosarul său a fost o mascaradă a polițiștilor sub acoperire

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
18.05.2017, 00:00
4632

   O nouă condamnare a României la CEDO în favoarea unui tânăr din pune sub semnul întrebării modul în care organele judiciare construiesc dosare.

   Cazul ,,Pătrașcu contra României” demolează o practică a polițiștilor și procurorilor pentru construirea de dosare: folosirea agenților provocatori.

   Astfel, România a mai încasat o palmă peste ceafă de la CEDO, după ce statul a fost condamnat în urma unui caz de trafic de droguri construit pe baza probelor obținute de polițiști sub acoperire, care ar fi momit un tânăr de 21 de ani să cumpere droguri. După ce el a fost de acord, l-au arestat, construind dosarul pe o serie de interceptări. 

Ademenit în bar de polițiști cu extasy

   În 23 februarie 2007, Alex Fabian Pătrașcu, un tânăr de 21 de ani, este abordat într-un bar de noapte din Buzău de un ofițer de poliție sub acoperire care, din vorbă în vorbă, i-a fluturat posibilitatea de a-i procura droguri. După mai multe întâlniri, în 14 aprilie, polițistul îi propune lui Pătrașcu să cumpere 2.000 de tablete de ecstasy cu 10 euro bucata. Procurorul deschide un dosar în 18 aprilie și apoi este organizat ,,momentul operativ” al tranzacției, polițistul venind cu drogurile la vânzare. Pătrașcu este arestat și, în 22 februarie 2008, la un an de la ,,agățarea“ lui în club de către polițistul provocator, este condamnat la șase ani de închisoare. La Curtea de Apel Ploiești și la ÎCCJ pică atât apelul, cât și recursul. În august 2011 este eliberat condiționat după patru ani și șase luni de închisoare.

   În ianuarie 2009, Pătrașcu s-a adresat Curții de la Strasbourg (cererea nr. 7600) iar, după 9 ani, în 14 februarie 2017, obține o sentință favorabilă, care îi deschide calea revizuirii procesului. CEDO  a reținut că Pătrașcu a fost condamnat de Tribunalul din Buzău exclusiv pe baza probelor adunate în operațiunea sub acoperire, mai precis,  rapoartele poliției, stenogramele convorbirilor telefonice interceptate ale reclamantului. Concluzia Curții: procesul a fost lipsit de caracterul echitabil impus de articolul 6 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului, fiind violat articolul 6.1 al acestui act la care România este parte. În motivare, Curtea a statuat că atunci când un acuzat afirmă că el a fost incitat la comiterea unei infracțiuni, instanțele penale trebuie să exa­mineze atent materialul din dosar și să excludă toate probele obținute ca urmare a unei provocări din partea poliției.

   Prin această decizie a CEDO, instituția agentului provocator, atât de prolifică în România, primește o lovitură puternică. Câte dosare vor ,,cădea” în instanțe după decizia în cazul Pătrașcu?

   Potrivit CEDO, ,,provocarea în comiterea unei infracțiuni are loc atunci când agenții statului nu au un comportament pasiv, ci incită la comiterea unei infracțiuni o persoană care altfel nu ar fi comis-o. De asemenea, subliniază că admiterea de către instanțele de judecată a probelor obținute în urma provocării de către poliție poate duce la un proces inechitabil. În acest sens contează motivele care au stat la baza deciziei de inițiere a măsurii speciale, comportamentul agenților statului, precum și modul de examinare a cauzei în judecată”. Potrivit CEDO, ,,este de preferat că tehnicile sub acoperire să fie supravegheate de către o instanță, deși supravegherea de către un procuror nu încalcă, în sine, Convenția”.

   „Instigarea de către poliție are loc atunci când ofițerii implicați – fie membri ai forțelor de ordine, fie persoane care acționează în baza ordinului acestora – nu se ­li­mitează la a investiga activitatea infracțională într-un mod în principal pasiv, ci ­exe­rcită o anumită influență asupra subiectului, astfel încât să îl incite la săvârșirea unei infracțiuni care altfel nu ar fi fost săvârșită, cu scopul de a face posibilă stabilirea infracțiunii, și anume, de a oferi probe și de a începe urmărirea penală”. (Hotărârea CEDO Ali vs. România, 9 noiembrie 2010, paragraful 99)

ARTICOLUL 6 din Convenție

Dreptul la un proces echitabil

   1. Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public și în termen rezonabil, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor și obligațiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzații în materie penală îndreptate împotriva sa. Hotărârea trebuie să fie pronunțată în mod public, dar accesul în sala de ședință poate fi interzis presei și publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părți a acestuia, în interesul moralității, al ordinii publice ori al securității naționale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecția vieții private a părților la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanță când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiției.

Daunele acordate

   Reclamantul a pretins 400.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

   Guvernul a susținut că ce­rerea era nefondată și excesivă. Aceștia au invitat Curtea ca, în cazul în care acordă daune interese în ceea ce privește pretinsa încălcare a articolului 6 al Convenției, să nu se abată de la hotărârile sale anterioar.

Avocatul Chiriță: ,,Va urma o revizuire“

   ,,Prin hotărârea Pătrașcu c. România din 14 februarie 2017, CEDO a venit (din nou) să indice care sunt limitele în care agenții sub acoperire pot acționa fără a viola dreptul la un proces echitabil al persoanelor acuzate pentru infracțiuni provocate de aceștia. Instanțele române au consi­derat că nu există vreo provocare din partea agentului de poliție, CEDO a decis că infracțiunea a fost provocată. Va urma o revizuire, pentru desființarea condamnării de 6 ani de închisoare pronunțată în cauză”,  a precizat avocatul Radu Chiriță.

Comentarii

Să răspundă (18 May, 06:45)
Piticu

Leg.13 e in vigoare nu se anuleaza o lege ,că ese Ion și vasile in strada ,legea 14 nu e constituțională ,nu e abrogată de o instanță de judecată

Raspunde

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu, la 80 de ani
Miercuri, Mai 24, 2017 04:09 AM

Cântărețul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din județul Buzău.

Ziua europeană a parcurilor naționale
Miercuri, Mai 24, 2017 04:04 AM

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Ziua Limbii Bulgare
Miercuri, Mai 24, 2017 04:01 AM

În fiecare an, la data de 24 mai se sărbătorește Ziua Limbii Bulgare.

ZILE NAȚIONALE: Statul Eritreea
Miercuri, Mai 24, 2017 03:41 AM

Statul Eritreea sărbătorește la 24 mai Ziua Națională, marcând proclamarea independenței în 1993. Situat în nord-estul Africii, statul se întinde pe o suprafață de 117.600 kmp și se învecinează cu Sudanul, Etiopia, Djibouti, fiind mărginit de Marea Roșie.

CITATUL ZILEI
Miercuri, Mai 24, 2017 03:33 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
24 May, 00:31 Mai usor sa previi decat sa tratezi
Radav a comentat pentru articolul Interlopul Vadar, trimis după gratii, dar lăsat cu mașinile de lux dobândite în urma furturilor din Marea Britanie:
Inca nu l-ati facut sapun pe acest individ?
23 May, 22:36 Învățămint dual
C. Tănase a comentat pentru articolul Continuă înscrierile pentru elevii buzoienii care vor o calificare și un loc de muncă sigur:
Corect, dacă ar înțelege unii profesori că trebuie să muncească, nu să se prefacă, dacă elevii chiar ar învăța și nu s-ar preface, dacă unii părinți i-ar educa cu adevărat și nu s-ar preface, ce bine ar fi!
23 May, 20:00 Drăgaica
NIQ a comentat pentru articolul Municipalitatea vrea să aducă Drăgăicii gloria de odinioară:
O sărbătoare nulă pentru cultura locală. Care tradiție, mirosul de fum și lumea (tri)coloră din jur? Toma a inventat roata, apoi spița și spițeria. Acum vrea să ridice cultura locală pe cele mai înalte culmi ale falimentului multilateral-involuntat. Să trăiască Benone, această obsesie a viitorului fost primar. În doi ani, Buzăul va ajunge sat, reședință a comunei Mărăcineni. E greu de înțeles ce l-a putut schimba pe acest om în clipa în care a devenit primar. Cine l-a pus acolo nu are decât să aibă dureri de cap. Să treacă pe ”zebre” străzilor buzoiene cu conștiința lor dublă. Domnul Toma nu e primar, e doar un nailon al partidului. Îmi pare tare rău că sunt de acord cu cei care îi contestă calitățile invizibile. Așadar, la Drăgaică, la Matusalem Sinulescu, la cârnați de toate dimensiunile, la ”muzică tradițională”. La anul 1965 sau undeva pe acolo. Se aude că dl. Toma va fi retras de bună voie de la Primărie. Cum i-a plecat un galonat din șefie, cum a adus în loc un puști cu umeri sovietici, general pe timp de pace. Tristă situație. Nu mai sunt cadre, nici luptători. Răzbelul e pe sfârșite. PSD nu e la Primărie, ci cam pe la mijlocul bulevardului. Primăria e pe o uliță, în buricul din spate al târgului. Dl. T a intrat cu tractorul în curtea orășenilor. Dle Q, oricine ai fi ai dreptate. Știu alții cine suntem. Mâine știe și primarul. Nu e rău să vorbim în somn măcar aici. Peste niște ani, vom avea dreptate. Și n-o să fie târziu nici atunci.
Google PageRank Checker