Ramona URSU

Săptămâna trecută, primi sem o informaţie că la Spitalul Floreasca ar fi ajuns mai mulţi pacienţi care ar fi avut hemoragii interne, după ce oamenii participaseră la protestul din 10 august. Informaţia era destul de alarmistă, era vorba despre nişte zeci de oameni, într-o zi, în situaţia asta. Mi s-a părut ciudat. Cum să fie aşa ceva, mai ales cu un asemenea diagnostic, şi să nu ştim, oficial, nimic?

Aşa că l-am sunat pe domnul doctor Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al spitalului, căruia chiar asta i-am spus. Că-l sun pentru că am primit o astfel de sesizare, la redacţie, şi că aş vrea să-mi spună dacă se confirmă sau nu. Era în ziua de Sfânta Maria. Din prima, domnul doctor a părut iritat că-l întreb aşa ceva. “Aţi fost sesizaţi, nu? Hemoragii interne?”. Zic, da.

Apoi, tot pe un ton prin care parcă mă certa puţin domnul doctor, mi-a zis că nu e real, că în ziua respectivă au avut zece pacienţi şi niciunul nu a necesitat internare. Cu o zi în urmă, la fel. Mi-a dat şi un exemplu: că, tot în ziua aceea, un domn a venit la spital ca să se “verifice” doar pentru că era în trecere pe lângă spital, nu pentru că ar fi avut ceva. Dar se oprise pentru că ajunsese prin zonă şi auzise în presă că gazele cu care s-a dat în Piaţa Victoriei (omul participase la protest) i-ar fi putut pune viaţa în pericol.

Şi domnul doctor Opriţa îmi spunea că toţi aceşti pacienţi aglomerează spitalul din cauza presei, care e alarmistă, şi că nu e normal aşa ceva. I-am zis că poate dumnealui nu i se pare normal, dar trebuie să îi înţelegem şi pe oameni, deoarece sunt speriaţi şi, poate chiar dacă nu se simt atât de rău încât să necesite spitalizare, e firesc să meargă la medic şi să se consulte. Asta cu atât mai mult cu cât, în ziua aceea, încă nu se ştia ce gaze au fost folosite în Piaţa Victoriei.

Domnul doctor nu a fost de acord cu mine, că e firesc ce se întâmpla, continuând să-mi spună de spital aglomerat etc. În fine. Noi am scris, atunci, pe site-ul “Newsweek România”, un text în care am relatat ce a zis domnul doctor Opriţa, câte cazuri au fost, că nu au necesitat internare, că se aglomerează medicii etc, dar şi că, totuşi, oamenii să se adreseze medicilor, dacă se simt rău, să-şi ia certificate de la IML (dacă e cazul), să meargă să depună plângeri la Parchet, dacă doresc etc.

În seara aceea, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţe a dat un comunicat prin care ne spunea cam ce mi-a zis şi domnul doctor Opriţa, sfătuindu-ne mai mult să stăm acasă şi să ne tratăm cu apă, că nu există medicamente speciale dacă am fost expuşi la gaze de tipul celor cu care s-a dat în Piaţa Victoriei.

Luni, domnul Ilie Gâzea a murit. Eu nu sunt medic şi nu pot spune că a murit din cauza acelor gaze. Să se pronunţe medicii legişti. Din ceea ce am citit, ca om care nu e medic, pot doar să merg pe logica simplă şi să cred că există o legătură între acele gaze şi afecţiunile pe care înţeleg că domnul Gâzea le avea. În sensul că i le-ar fi putut agrava. Dar, repet, doar nişte legişti ne-ar putea lămuri (cred şi sper).

Ce vreau să zic cu ceea ce am scris mai sus e că, de acum înainte, îmi voi folosi mult mai mult asigurarea medicală. Pe care şi aşa am folosit-o extrem de rar, fiind ani în care, din fericire, nu am avut nevoie deloc de ea. Dar o voi folosi, aşa, pentru liniştea mea de om care trăieşte într-un stat în care nu mai are absolut deloc încredere.

(Text publicat în newsweek.ro )

DISTRIBUIȚI
loading...