Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului de Creație Literară pentru elevi și studenți „V. Voiculescu – arc de suflet peste timp”, a avut loc sâmbătă, 25 noiembrie 2017, începând cu ora 11,00, la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, în prezența, a președintelui Asociației Culturale ,,Renașterea Buzoiană”, Ovidiu Cameliu Petrescu, și a Ninei Neagu director al publicației on-line „Sănătatea Buzoiană”.

Cu acest prilej, au fost lansate cărțile „Gravuri de ocazie” de Nicolae Pogonaru, „Spovedania oaselor” de Mihaela Roxana Boboc, „Când Dumnezeu te mângâie” și „Amintiri de 10 lei” de Elena Toma și „Tristeți pontice” de Marian Ilie. După deschiderea festivității, care a aparținut Roxelanei Radu, s-a ținut un monent de reculegere în memoria marelui om și medic Valeriu Bistriceanu. O manifestare de peste două ore, cu o sală încărcată de spirite literare: Ovidiu Cameliu Petrescu, Mihai M. Macovei, Gina Zaharia, Teo Cabel, Dumitru Pană, Eugen Stoicescu, Girel Barbu (venit tocmai din creierul munților, din satul Pinu, Comuna Brăiești, Buzău), Dana Georgiana Bițeanu, Ion Aldeniu, Ștefan Dima, Ioan Nicolae Mușat, Sorin Burlacu, Roxana Mihaela Constantinescu, Dumitru K. Negoiță și mulți alții, ale căror nume nu mi le pot aminti acum. Îmi cer scuze. De asemenea, m-am bucurat și de solidaritatea colegilor mei din redacțiile revistelor „Caietele de la Țintești” și „Cartelul metaforelor”: Geta și Nistor Tănăsescu, Irina Mirică și Mihaela Gomoescu.

A fost o zi fabuloasă, dirijată, parcă, din ceruri, de unicul prof. dr. Valeriu Bistriceanu. Într-o sală frumoasă, în „Vila Albatros” a fostului prim-ministru Alexandru Marghiloman, a avut loc un festin literar de excepție. Autorii cărților lansate au făcut spectacol pur și simplu. Ilie Marian a recitat un poem dens, plin de substanță patriotică. Elena Toma a făcut spectacol inclusiv prin prezentarea vieții sale deosebite. Ascultându-i mărturiile, toate ducând către Calea Domnului, sala a amuțit. Nici dacă am fi regizat o astfel de manifestare nu cred că ar fi ieșit așa de firească. La rândul său, Nicolae Pogonaru, cel mai în vogă poet al momentului, a recitat un poem care, din câte am văzut în sală, a relaxat publicul. Îi mulțumesc și lui, pentru felul său unic de a fi, corect și cu discernământ. Mihaela Roxana Boboc a recitat un poem din cartea sa amintită mai sus și a vorbit despre poezie cu o naturalețe de invidiat. Un suflet frumos într-o carte frumoasă. M-a bucurat sincer prezența la manifestare și a mamei poetei, doamna Elena Mirică (care, pentru o eventuală istorie literară, e și mama colegei mele Irina Mirică).

Ar mai fi multe de spus. Am premiat niște copii excepționali! Marele Premiu a fost acordat unui poet despre care, sunt convins, vom mai auzi. Un tânăr frumos și talentat, Marius Răduță din Ploiești. Jurizarea a fost destul de dificilă, obiectivă atât cât s-a putut. Chiar dacă prof.dr. Valeriu Bistriceanu nu mai e printre noi, împreună cu Roxelana Radu, am hotărât să continuăm acest concurs până în ultima zi a vieții noastre. Medicul Bistriceanu a fost unul dintre cei mai iubiți doctori din Buzău. Și a făcut tratament literar culturii buzoiene. Cu tot sufletul. În urmă cu câteva săptămâni, cu acceptul soției sale, doamna dr. Anca Bistriceanu, acesta a fost declarat Cetățean de Onoare al Buzăului. E doar un început. Pentru tot binele făcut celorlalți, dl. doctor merită mult mai mult.

DISTRIBUIȚI
loading...