Rucsacuri de călătorie sunt acum o mulțime în magazine, lucru ce face alegerea celui potrivit pentru un client sau altul mai dificilă, nicidecum mai simplă.

Orice drumeție este egală cu o evadarea din cotidian, dar echipamentul inadecvat poate să diminueze această plăcere naturală, specific omenească, pe care uneori o așteptăm un an întreg.

Alegerea unui rucsac bun reprezintă o prioritate, pentru că este singurul mod ca la finalul zilei să nu ne văităm de dureri de spate, în loc să ne bucurăm de sejur.

Greșeala clasică este să-ți apreciezi greșit nevoile. Unii cumpără, de exemplu, un rucsac de peste 50 – 60 litri, conceput pentru alpinism în Himalaya, pentru a merge câteva zile pe an, vara, la Sinaia sau la Predeal sau.. numai câteva ore în pădure!

Întrebările prealabile cumpărării unui rucsac:

  • – Care e utilizarea principală ce o avea acest rucsac?
  • – Ce durată vor avea drumețiile făcute cu el?
  • – Va fi folosit iarna, vara sau în toate sezoanele?

Multi dintre turiști lasă cumpărarea rucsacului la final, chiar cu doar câteva zile înainte de plecare și atunci cumpără în mare grabă, ce găsesc. Eventual dintr-un supermarket, unde rucsacuri prost confecționate de firme no name (de regulă chinezești) stau înghesuite lângă rafturile cu ligheane de plastic, jucării pentru bebeluși și coifuri pentru zilele onomastice. Horror, nu-i așa?

Un rucsac bun se cumpără obligatoriu dintr-un magazin de articole sportive, pentru că doar acolo se găsesc produse originale, nu fake-uri de duzină.

Există multe criterii ce stau la baza achiziției corecte a unui rucsac de călătorie, iar greutatea lui când este gol, deși importantă, nu-i esențială.

Și totuși…

Care este greutatea optimă a unui rucsac de munte?

Majoritate rucsacurilor montane nu trec de 2 kg goale, deci nu vor avea niciodată o greutate apropiată de a unei valize sau a unui troler.

Regula de bază în drumeții este aceea de a nu căra mai mult de un sfert din greutatea corporală. dar aceasta este limita maximă, deci nu trebuie neapărat să o atingem. Cu cât mai ușor e rucsacul, cu atât mai bine!

În cazul rucsacurilor pentru copii, această greutate trebuie să fie și mai mică, de circa o zecime din numărul kilogramelor pe care aceștia le au.

Obiectele grele trebuie așezate cât mai aproape de spatele celui ce îl va transporta, cele medii ca greutate spre exterior.

Lucrurile ușoare se așează la bază rucsacului sau spre partea superioară (clapeta de închidere).

Obiectele cu forme neregulate sau ascuțite spre exterior (în partea din față rucsacului).

Întotdeauna centura se leagă în jurul taliei și trebuie a se evita ca să se poarte pe un singur umăr rucsacul de drumeție, pentru a evita pe cât posibil, dezechilibrarea și durerile de umăr sau de coloană cauzate din pricina unei poziții incorecte de deplasare.

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIȚI
loading...