Când tu, patriarhul României, îl faci „vrednic” pe unul ca Dragnea, când nu ai fost capabil să spui câteva vorbe de alinare unui popor care îşi plângea morţii din Colectiv, când te huiduia lumea în faţa pala­tului tău la fel cum îi huiduie pe toţi politrucii de prin alte palate, când în toată tragedia aceea, tu, preot, nu erai acolo să le aprinzi o lumânare celor care ardeau, celor care mureau, când tot tu, preot, spui despre credincioşii tăi că au meritat să moară pentru că erau nişte „satanişti care ascultau muzică rock”, când tu, Biserică, nu-ţi mai poţi spăla ruşinea după scandaluri cu homosexuali şi pedofili, când nu te mai saturi şi iei bani şi de pe vii, şi de pe morţi, când îţi sfidezi enoriaşii, care se zbat în sărăcie şi supărări, în timp ce tu, preot, îţi afişezi merţanul la poarta bisericii, când tu, preot, numeri voturi şi bani la braţ cu PSD, când tot tu, preot, huleşti oameni doar pentru că ei iubesc altfel, nu ai cum să ceri unui popor să te urmeze. Nu ai cum să pre­tinzi cuiva să creadă în moralitatea cu care defilezi. Să creadă în cuvântul tău.

Poate că puţină meditaţie asupra a ceea ce s-a întâmplat la acest referendum nu le-ar strica unor preoţi. Poate că ar trebui ca şefii Bisericii să îşi răspundă cinstit la întrebarea: unde au greşit ei? Şi poate că răspunsul ar trebui să înceapă cu un „ne cerem iertare!”, adresat unor oameni pe care i-au făcut, uneori, să sufere, pe care i-au dezamăgit, pe care i-au umilit. Poate, nu ştiu. Eu nu mă pricep la preoţie, nici la condus biserici. În privinţa asta, credinţa şi iubirea mea sunt doar pentru Dumnezeu.

Da, nu toţi preoţii sunt aşa cum am scris mai sus. Sunt unii extraordinari, care te inspiră, care îţi dau speranţă, care sunt acolo exact când ai nevoie de ei, care te ceartă părinteşte, care te învaţă şi care te fac mai bun. Am cunoscut astfel de preoţi, nu despre ei vorbesc. Dar inclusiv pentru ei, pentru aceşti preoţi cu har, partea aceea dură a Bisericii ar trebui să facă pasul înapoi. Apoi, să-şi ceară iertare şi să se îndrepte cu faţa spre Dumnezeu.

P.S.: Sper ca această Coaliţie pentru Familie, o combinaţie letală de ură, de propagandă rusească, de rugină politică, să ne lase cu totul după ziua de duminică.

DISTRIBUIȚI
loading...