Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, marți, validarea rezultatelor concursului pentru numirea ­procuro­rilor cu funcții de execuție din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, desfășurat în perioada 11 aprilie – 15 iunie 2019 și numirea în funcții de execuție în cadrul aceste secții a candidaților declarați admiși, conform propunerii comisiei de concurs, începând cu data de 21 octombrie 2019. Printre cei trei procurori care au promovat concursul se află și Nicolae-Adelin Mihăilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Adelin Mihăilă este procurorul care în 2007 (pe vremea când activa la DIICOT Buzău) a investigat dosar de trafic de droguri al unui tânăr, Alex Fabian Pătrașcu, obținând un an mai târziu condamnarea acestuia la 6 ani de închisoare cu executare. Sentința pronuntață de Tribunalul Buzău a fost confirmată de către Curtea de Apel Ploiești, Înalta Curte de Casație și Justiție ­res­pingând recursul lui Pătrașcu. Dosarul s-a bazat pe instigările unui polițist sub acoperire, la domiciliul inculpatului nefiind găsite stupefiante.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Statul român în 2017 la plata celor 2.400 de euro către Fabian Pătrașcu, instanța constatând încălcarea art. 6 alin. 1 din Conventia Europeană a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil. Pătrașcu solicitase daune morale în valoare de 400.000 de euro.

Secția de investigare a magistraților unde va activa Mihăilă nu are un șef validat de CSM și nici un ministru care să îl susțină, dar totuși nu sunt semne că urmează să dispară, deși liderii opoziției s-au exprimat în acest sens, în consens cu președintele Klaus Iohannis.

DISTRIBUIȚI
loading...