27 de ani
de presa libera
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:32 PM

Sanatate

Un milion de pacienți, beneficiari ai programelor naționale de sănătate în 2017

de Monica BĂNICĂ
Sanatate  |
03.04.2017, 00:00
349

   De la 1 aprilie au intrat în vigoare programele naționale de sănătate și normele tehnice de aplicare ale acestora pentru anii 2017 și 2018, având o serie de noutăți față de actul normativ care a funcționat până acum.

   Astfel, în cursul acestui an, vor beneficia de programele naționale de sănătate în total un milion de pacienți, iar pentru susținerea financiară a extinderii programelor bugetul Casei Naționale de Asigurări de Să­nătate (CNAS) pe 2017 este de peste 4,9 miliarde de lei și este prevăzută o creștere cu 24,14 la sută a sumelor alocate medicamentelor specifice.

   Printre nouăți se numără acordarea trimestrială, în cadrul Programului național pentru diabet zaharat, a până la 400 de teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins în program, iar recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c) va putea fi emisă și de către medicii de familie, nu numai de către diabetologi.

   În Programul pentru boli cardiovasculare se extinde tratarea malformațiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervențională la pacienții adulți. Bolnavii cuprinși în programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile vor beneficia de implanturi cohlea­re, de tip unilateral, bilateral, simultan sau secvențial, așa cum vor stabili medicii specialiști în funcție de specificul afecțiunii.

   În cadrul Programului de tratament pentru boli rare mai sunt incluse încă trei afecțiuni, respectiv fibroza pulmonară idiopatică, distrofia musculară Duchenne și angioedemul ereditar. De asemenea, Programul de tratament al hemofiliei și talasemiei a fost adaptat noului protocol terapetic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății și a fost extins pentru hemofilia dobândită.

   Totodată, în scopul creșterii accesibilității la tratament a bolnavilor beneficiari, în lista unităților sanitare care derulează cele 14 programe gestionate de CNAS se introduc 59 de unități noi, care au îndeplinit criteriile de evaluare corespunzătoare. Acestea vor derula în principal activități din programele de tratament pentru boli cardiovasculare, ortopedie, diabet și boli rare.

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Mureș: Membrii Ștafetei Invictus au ținut un moment de reculegere la mormântul unui ofițer ucis în Afganistan
Sambata, Octombrie 21, 2017 22:14 PM

Membrii Ștafetei Veteranilor Invictus 2017 de pe traseul galben, care au parcurs sâmbătă, în alergare și pe bicicletă, distanța de 55 de kilometri între Sighișoara și Târgu Mureș, au depus flori și au ținut un moment de reculegere la mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan.

Sibiu: Iosif Demian a obținut cu filmul "Baloane de curcubeu" premiul de excelență la Festivalul Astra Film
Sambata, Octombrie 21, 2017 21:26 PM

Cineastul român Iosif Demian, stabilit în Australia, a obținut sâmbătă seara premiul de excelență la Festivalul Astra Film, cu "Baloane de curcubeu", o creație cinematografică lansată după 35 de ani la festivalul de la Sibiu.

Simona Halep, despre Turneul Campioanelor - Fiecare meci va fi ca o finală
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:46 PM

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul unu mondial, a declarat, sâmbătă, la Singapore, că fiecare meci de la Turneul Campioanelor va fi ca o finală, potrivit site-ului WTA.

Protest în Piața Universității pentru legalizarea parteneriatului civil
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:43 PM

Asociația MozaiQ a organizat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, un protest pentru a cere legalizarea parteneriatului civil în România.

UPDATE Manifestație cu sute de mii de persoane la Barcelona, în frunte cu liderul catalan Carles Puigdemont (GALERIE FOTO)
Sambata, Octombrie 21, 2017 20:20 PM

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker