27 de ani
de presa libera
Sambata, Septembrie 23, 2017 04:59 AM
opinia-balcescu

Actualitate

Un grup de belgieni promovează, în Buzău, pe bicicletă, necesitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu

de Vali MARINESCU
Actualitate  |
12.09.2017, 00:00
48

   În perioada 13-21 septembrie 2017, 12 ciclişti belgieni vor străbate peste 1.000 km pentru a promova necesitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România şi pentru a colecta fonduri necesare furnizării acestor servicii în comunităţi rurale din ţara noastră.

   Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău este una dintre cele mai importante organizaţii înfiinţate de Belgia în România, având 14 ani de când furnizeză îngrijiri medico-sociale la domiciliu, deservind, în prezent, 29 de comune din cele 82 ale judeţului Buzău şi precum şi municipiul Buzău. De aceea, cicliştii au ales să îşi înceapă traseul din Buzău în data de 13 septembrie. Cicliştii îşi vor încheia drumul pe data de 21 septembrie în Bucureşti unde are loc conferinţa de final a proiectului, conferinţă găzduită de Parlamentul României. În cadrul Conferinţei vor fi discutate lecţiile învăţate pe parcursul proiectului, vor fi decantate măsurile organizatorice, juridice şi financiare ce pot fi luate la fiecare nivel - local, judeţean, naţional - pentru a facilita creşterea accesului bătrânilor la servicii de îngrijiri la domiciliu în România.

   România este pe ultimele locuri în Europa vizavi de serviciile de îngrijire pe termen lung acordate persoanelor de vârsta a treia. În urma unei evaluări a nevoilor de la nivelul comunităţilor sale, Fundaţia Româno-Belgiană The Open Network for Community Development (TON) a realizat, în 2014, un Plan Master de servicii socio-medicale, plan ce îşi propune dezvoltarea de servicii necesare populaţiei de la nivel rural. Serviciile de îngrijiri la domiciliu reprezintă o prioritate în acest Plan.

   În luna martie 2016 Fundatia TON, în parteneriat cu Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timiş (ADAMS), a început implementarea proiectului „Comunităţi Rurale Active în Furnizarea şi Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu – Creşterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din 5 comunităţi rurale“. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 20 de luni, este cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă şi are un buget total de 82.300 franci elveţieni. Grantul acordat este de 74.050 franci elveţieni, iar co-finanţarea asigurată de solicitant şi parteneri este în valoare de 8.250 franci elveţieni.

   Proiectul se desfăşoară la nivel naţional, respectiv în şase comunităţi rurale din cinci regiuni ale României: Nord-Est (Moldoviţa, jud. Suceava şi Hodora-Cotnari judeţul Iaşi), Vest (Armeniş, jud. Caraş-Severin), Nord-Vest (Batăr, jud. Bihor), Sud-Est (Dumitreşti, jud. Vrancea), Centru (Buneşti, jud. Braşov); de asemenea, proiectul are o importantă componentă de influenţare a politicilor publice în acest domeniu, dezvoltarea reţelei furnizorilor de servicii, creşterea informării decidenţilor politici asupra soluţiilor ,,cost eficace“ de a oferi servicii de calitate vârstnicilor.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

G4 cere ONU reformarea urgentă a Consiliului de Securitate
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:56 AM

Mai multe țări cer Organizației Națiunilor Unite să își reformeze Consiliul de Securitate. Subiectul, care revine periodic în dezbatere, a fost redeschis de așa-numitul grup G4 cu ocazia celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU, relatează AFP.

DOCUMENTAR: Zodia BALANȚEI (23 septembrie -22 octombrie)
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:39 AM

Se spune că cei născuți în zodia Balanței ori au o familie numeroasă, ori sunt niște singuratici. La data de 23 septembrie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în această zodie, a 7-a pe cercul zodiacal clasic european, care cuprinde 12 zodii. Se încheie pe 22 octombrie.

ZILE NAȚIONALE: Regatul Arabiei Saudite
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:36 AM

Regatul Arabiei Saudite, cel mai mare stat din Orientul Mijlociu, cu o suprafață de peste 2,1 milioane km pătrați, sărbătorește, la 23 septembrie, ziua națională - aniversarea constituirii Regatului Arabiei Saudite, în 1932, conform mae.ro.

CITATUL ZILEI
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:31 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 septembrie
Sambata, Septembrie 23, 2017 03:17 AM

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
22 Sep, 23:27 Foarte interesant
Spectaculos! a comentat pentru articolul Buzoianca Anca Neculăiasa a devenit din model, stewardesă!:
Articole platite. Cine Doamne iarta-ma mai e si duduia asta si ce a facut pentru comunitate? Sa fim seriosi!
22 Sep, 19:59 Mizerabil om !
secuiu a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
Asta l-a prostit pe Basescu, o data atunci cand a fost pus sa distruga org .jud. PMP, si acum cand incearca disperat sa treaca la PNL sau PSD.Atat de mizerabil este incat nici ciumatii rosii nu-l mai primesc in randul lor.
22 Sep, 15:26 adevarul
max bengosu' a comentat pentru articolul Mocanu: ,,Social-democraţii manipulează chiar şi vremea“:
din textul lui mocanu nu-ti sare-n ochi mai pixelule,n-am spus ca portocalii sau liberalii au fost mai breji,da' judetul ala doar de ciuma aia rosie a fost condus(boscodeala,vasile)
Google PageRank Checker