Zilele lui Ionel Tescaru la conducerea Companiei de Apă sunt numărate, a declarat pentru OPINIA primarul Constantin Toma, care spune că decizia de demitere a managerului general al operatorului judeţean de apă şi canalizare va fi luată în viitoarea şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor a acestei companii, care va fi convocată, cel mai probabil la începutul lunii viitoare, de către noul Consiliu de Administraţie.

Practic, paharul s-a umplut în urma gestului lui Tescaru de a cere membrilor Adunării Generale a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008”, respectiv primarilor unităţilor administrativ-teritoriale care beneficiază de serviciile Companiei de Apă, să oficializeze furnizarea de apă nepotabilă în anumite localităţi, lucru ce a demonstrat, încă o dată, modul defectuos în care Tescaru conduce operatorul judeţean de apă şi canalizare, dat fiind că acesta a cheltuit sume imense, unele din fonduri europene, pentru aşa-zise lucrări de modernizare a reţelelor, staţiilor de epurare şi a surselor de apă.

Primarul cere din nou demisia lui Neagu din fruntea Consiliului Judeţean

O victimă colaterală a scandalului ar putea fi preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, deţinător şi al funcţiei de preşedinte al Adunării Generale a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008”, care a organizat, marţi, un spectacol grotesc, de susţinere a directorului Ionel Tescaru tocmai cu sprijinul primarilor localităţilor în care Compania de Apă recunoaşte că furnizează apă neconformă. Cu acea ocazie, Neagu a luat în derâdere scrisoarea trimisă de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, tuturor membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008, în care atrăgea atenţia asupra a două aspecte grave ale activităţii managementului Companiei de Apă: vânzarea, către anumite unităţi administrativ-teritoriale de apă cu o calitate necorespunzătoare la preţ de apă potabilă şi ignorarea unor somaţii emise de către Direcţia de Sănătate ­Pu­blică prin care operatorul judeţean de apă şi canalizare era obligat să atragă atenţia populaţiei din anumite zone de ope­rare că apa furnizată nu este potabilă.

Mai mult, preşedintele Consiliului Judeţean a mimat că este supărat din cauza faptului că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008”, este mereu prins la mijloc în lupta dintre directorul Tescaru şi primarul Toma, luptă în care, dintotdeauna, s-a poziţionat în favoarea primului. „Din fericire, po­pulaţia din Buzău nu a fost otrăvită cu apă, aşa cum s-a dat de înţeles. Cetăţenii nu sunt într-un pericol iminent. M-am hotărât să nomina­lizez pe altcineva în ADI din partea Consiliului Judeţean. E o hotărâre pe care sunt pe cale să o iau pentru că m-am săturat să stau tot timpul într-un scandal care nu este al meu şi al instituţiei pe care o reprezint. Noi, prin persoana mea, am fost târâţi în scandaluri care nu erau ale noastre. Nu are ADI <Buzău 2008> şi nici Consiliul Judeţean nici o vină că bugetul companiei a fost votat la jumătatea anului, de exemplu. Consiliul Judeţean are alte probleme, nicidecum funcţionarea Companiei de Apă. Consi­liul de Administraţie trebuie să colaboreze cu conducerea Companiei de Apă, pentru că ei trebuie să funcţioneze împreună. Vreau să se facă un control amănunţit la toţi furnizorii de servicii către cetăţeni, indiferent că e Compania de Apă sau alţi furnizori de servicii”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

De cealaltă parte, primarul Toma spune că retragerea lui Neagu din funcţia de preşedinte ADI ,,Buzău 2008” nu este suficientă, ci acesta trebuie să demisioneze din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean: ,,Nu este o ­mis­tificare, apa este nepotabilă, otrăvită, o parte din populaţia judeţului Buzău plăteşte această apă otrăvită la preţ de apă bună. Mai mult decât atât, într-o parte dintre aceste localităţi au fost făcute investiţii din bani europeni, iar acele staţii de tratare a apei potabile nu funcţionează. Bineînţeles, domnul Petre Neagu, ca de obicei, este alături de prietenul lui cel mai bun, care se numeşte Ionel Tescaru, iar o mare parte dintre rudele domnului preşedinte Neagu sunt angajate la Compania de Apă, iar soţia domnului Tescaru este şefă de serviciu la Consiliul Judeţean. O mare parte dintre primarii localităţilor membre ADI au rude foarte apropiate la această companie. Pentru ei nu este interesant, important, că populaţia de acolo, oamenii de acolo, buzoienii de acolo sunt păcăliţi, primează numai interesul propriu (…) Să îşi dea demisia, inclusiv din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru că nu este în stare să facă faţă unei asemenea funcţii. Nu are patriotismul local de a ţine cu populaţia judeţului Buzău, nu numai cu familiia din care face parte alături de Tescaru şi câţiva acoliţi”, a spus Toma, marţi seara, la Campus TV.

Toate tunurile pe Tescaru

Ultimele evoluţii din scandalul dintre Primărie şi gruparea de la Compania de Apă, reprezentată de Ionel Tescaru şi de Petre Emanoil Neagu, l-au determinat pe Constantin Toma să scoată artileria grea. El a dezvăluit, pentru OPINIA, faptul că Ionel Tescaru a angajat, pe funcţia de Consilier personal, pe un fost şef al Secţiei SRI Buzău, Nicolae Dincă. Primarul spune că acesta din urmă s-ar fi ofe­rit să pună umărul la dărâmarea şefului său, dar cu condiţia să primească, în schimbul acestui serviciu, funcţia de director adjunct al Companiei de Apă. Toma mai spune că Dincă ar fi ameninţat că, în caz contrar, „situaţia se va antagoniza”.

„Domnul Dincă Nicolae, consilier personal al lui Tescaru, mi-a solicitat o întâlnire în una din zile. L-am primit în biroul la Primărie, unde mi-a făcut o propunere, să-i zicem indecentă. Să fac la un fel şi să-l numesc director adjunct la Compania de Apă în locul doamnei Săvulescu. Dincă a mai emis o frază pe care am luat-o şi ca pe o ameninţare. M-a avertizat că dacă nu-l pun adjunct, situaţia se va antagoniza. Acum, eu ce să înţeleg prin asta ? Primul gând mă duce la ipoteza că gruparea mafiotă din jurul lui Tescaru va declanşa o campanie împotriva mea, menită să mă dea jos sau să nu mai iau un nou mandat. Îi anunţ că îmi voi duce crucea până la final. Chiar de-ar fi să mă aresteze, inventând tot felul de mizerii. Deşi, le va fi destul de greu, pentru că n-am luat nicio şpagă ca primar, am făcut totul legal, m-am ferit de orice situaţie dubioasă. Am muncit de dimineaţa până seara ca să mişc oraşul ăsta din loc, să-i fac pe buzoieni să trăiască un pic mai bine”, a spus Toma.

Declaraţia primarului Toma cu privire la angajările pe care directorul Companiei de Apă le face „cu direcţie”, pentru a-şi asigura sprijinul tuturor instituţiilor care s-ar putea arăta interesate de acţiunile dubioase în care este antrenat operatorul judeţean de apă şi canalizare, relevă câteva aspecte ale caracatiţei ţesute ani de-a rândul de Ionel Tescaru. Majoritatea primarilor din localităţile membre în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” au rude apropiate angajate în companie, fratele prim-procurorului adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Valerică Văsâi, este director economic al Companiei de Apă, iar, dacă este să ne oprim puţin la scandalul apei neconforme, trebuie să spunem că buletinele de analiză a apei emise de Direcţia de Sănătate Publică sunt semnate de dr. Elena Dorobanţu, medic primar igienist la Compartimentul de Evaluare a Factorilor de Risc, a cărei fiică, Laura Chircă, este angajată la Compania de Apă, la compartimentul care se ocupă şi cu obţinerea autorizaţiilor sanitare pentru apa de la robinet.
„Stau şi mă întreb, dacă după toate aceste lucruri, şi cu siguranţă că nu le-am aflat pe toate, Compania de Apă este o organizaţie paramilitară? Sau o firmă care ar trebui să le livreze buzoienilor apă curată şi la un preţ rezonabil?”, a spus Toma la Campus TV.

3 COMENTARII

  1. Ce este greu de inteles, pozitionarea unui numar de primari care sunt parte din Asociatia Intercomunitara ”Buzau 2008” respectiv reprezentanti cu drept de vot in Consiliul de Administratie al ”celebrei” companii de apa. Nu sunt necesari prea multi neuronii pentru contracanditati primarilor din aceste localitati, la alegerile locale viitoare, pentru ca gravele probleme legate de distribuire, calitate, pret de achizitie/metru cub, etc., sa fie o serioasa vulnerabilitate. Ramanand numai in zona simplista, schema prezentata de dl. Toma este credibila si arata cum in o tara europeana se poate crea un paienjenis de relationari personale, total in afara interesului public.

    • Acest Dinca, seamana cu Vantu, numai ca nu are o Vlas. El dar si Vantu, numarul acolo la „cipilica” nu-l au mai mare de 54-55. Creier mic , conceput ptr. frauda, afaceri , profit personal. Cam asta-i cu acest individ, alunecos si greu i-i va face fata d-ul Toma. Cu mustata sau fara, oricum este mai bine decat unul chelegos sau cu o tunsoare tampita unde este ras acolo unde chelegosul are cat de cat un pic de par. Aici la intersectii de drumuri, intamplarea a facut sa se adune tot felul de lifte si de caractere imposibile. Au atata voracitate si tupeu incat chiar au ajuns „stapani” , facand mult rau cetatenilor cu bun simt.

Comments are closed.