Colegiul Naţional „B. P. Hasdeu” este subiectul unor noi dezbateri în mass-media şi pe reţelele de socializare după ce, imediat după apariţia în spaţiul pu­blic a dezvăluirilor legate de profesorul de Informatică Şefan Gavrilă, pe piaţă a fost aruncat un nou subiect. Este vorba despre un elev de clasa a XI-a care este la un pas să fie exmatriculat după ce a postat un text jignitor la adresa profesoarei de desen pe un grup de socializare.

Adolescentul a distribuit un videoclip, vechi de mai bine de cinci ani, realizat când actuala profesoară de la ,,Hasdeu” făcea parte dintr-un trio de muzică etno – la care aceasta însă a renunţat în momentul în care a obţiunut titularizarea la prestigiosul colegiu buzoian -, însoţit de comentariul incriminat.  „Băieţi, eu zic să facem o mişcare şi să-i găsim profei de desen un băiat de care să se lipească! Colegiul B.P. Hasdeu este liceul în care este interzisă purtarea bărbii şi a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minţi ale sistemului de învăţământ, această struţo-cămila a artei care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena”, este comentariul elevului Andrei Voicu.

„Comentariul a fost ­pos­tat pe grupul Hasdeului, un grup al elevilor şi erau numai versuri ale doamnei profesor oarecum citate! Nu mi s-a spus ce reguli am încălcat şi mi-am cerut scuze pentru acest gest. Mi se pare o decizie nedreaptă şi părerea mea este că el (gestul, n.r.) nu a încălcat niciun punct din regulamentul şcolar al liceului”, a declarat, pentru televiziunile centrale, Andrei Voicu.

Reprezentanţii şcolii spun însă că gestul elevului a fost picătura care a umplut paharul, ­pro­punerea de exmatriculare venind atât de la profesori, cât şi de la părinţii unor elevi. „O anumită manifestare a comportamentului lui a lăsat de dorit în ceea ce priveşte relaţia sa cu şcoala. Din moment ce s-a ajuns să se discute, se presupune că este încălcat regulamentul şcolar. Altfel, nu aveam de ce să declanşăm această procedură”, a declarat Laurenţiu Ţepeluş, directorul adjunct al Colegiului.

Mama elevului a depus o plângere la Inspectoratul Şcolar prin care contestă decizia de exmatriculare. „Mama acestui elev a depus o petiţie la Inspectorat. Inspectorul va merge în zilele care urmează să verifice cele afirmate şi să discute cu conducerea şcolii. Este posibil că elevul să fi încălcat regulamentul intern şi atunci să vedem ce riscă pentru faptele lui”, a declarat Florina Stoian, inspector şcolar general IŞJ Buzău.

Ce spune conducerea Colegiului Naţional “B. P. Hasdeu”

Dat fiind că subiectul în cauză a fost întors pe toate feţele în mass-media şi mai ales pe reţelele de socializare, conducerea Colegiului Naţional “B. P. Hasdeu” a emis, marţi, un comunicat de presă în care explică  în detaliu situaţia respectivului elev.

Pentru înţelegerea corectă a situaţiei elevului Voicu A. Alexandru-Andrei, din clasa a XI-a G, Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, facem urmă­toarele precizări:

Voicu A. Alexandru-Andrei a absolvit clasa a IX-a (2016-2017) în Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Buzău. Media generală 8,00 (opt), la „Purtare” – media 9 (nouă).

A devenit elev al Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu” în urma transfe­rului (04.09.2017, respectiv 07.09.2017).

Pe parcursul anului şcolar 2017/2018 a acumulat 187 de absenţe, fapt pentru care media la „Purtare” a fost 9 (nouă). A fost corigent, în primul semestru. la un obiect. Media generală: 8,42.

Datorită absenţelor şi comportamentului, la şcoală şi la domiciliu, a primit consiliere de specialitate în cadrul colegiului.

Legătura cu familia a fost riguroasă: profesor-diriginte, conducerea colegiului.

În clasa a X-a, aşa cum scrie mama elevului, Doamna Voicu Elena-Gabriela, „(…) a intrat într-un anturaj în care se folosea băuturi alcoolice (am citat exact, s.n.). Nu a venit niciodată la liceu beat sau să vină în liceu cu băuturi alcoolice. Pentru a-mi salva fiul de acest viciu am cerut ajutor domnului director (…), ajutându-mă prin consiliere şi prin suprave­ghere mai atentă”.

Foarte multe absenţe au fost acumulate şi pe fondul acelui „viciu” semnalat de mama elevului, care a relatat în şcoală că se teme, îi este frică.

Conflictual fiind, a ­de­ranjat ora unei Doamne Profesor, stătea cu picioarele pe bancă etc. În Consiliul Profesorilor Clasei, Doamna Profesor a afirmat că a lăsat lucrurile aşa, pentru că îi este frică. Un părinte a declarat că nu poate spune mai multe pentru că se teme pentru fiica lui, colega elevului Voicu. În ora altei Doamne Profesor a intrat mai târziu, a trântit violent uşa spunând că aşa se comportă un elev cu nota 4 la purtare. Un alt Domn Profesor a semnalat comportamentul deplasat al elevului pe parcursul orelor. În Consiliul Profesorilor Clasei era încordat, cu pumnii strânşi ameninţător.

La ora de desen, situaţia este foarte bine cunoscută. Toate acestea s-au spus şi s-au consemnat în procesul verbal al Comisiei pentru aplicarea standardelor de comportament în Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”. S-au făcut propuneri de sancţionare. Consiliul profesoral va decide în prima şedinţă ordinară.

Adevărul va ieşi la suprafaţă. Onoarea meseriei ne obligă la un comentariu echilibrat.

15 COMENTARII

 1. Această discuție nu trebuia să iasă de pe porțile școlii. Nu pot să mă pronunț în legătură cu cazul deoarece nu-l știu din informațiile mele directe. Un plus de decență se impunea! Cunosc, din practica de o viață, mai multr cazuri similare, dar unul a pus vârf: s-a terminat cu demiterea întregii conduceri a școlii respective și sancționarea diriginelui și a profesorilor implicați. Cum s=a ajuns aici, e o poveste întreagă.Doar atît pot să vă spun: un avocat renumit a atacat mai întîi în instanță, neconstituționalitatea unor articole din regulamentul intern al școlii respective. Și ce a urmat , nu-mi place, cel puțin acum să povestesc.
  În cazul de față un șir de abateri repetate înseamnă ori o maladie (un sindrom nevrotic, etc.) netratată, caz în care avem de a face cu o exonerare de vină a individului iresponsabil–ar fi grav–,ori o insficientă acțiune educativă, probabil lipsită de conținut adecvat, din partea colectivului clasei. Nu am nici o cădere să apreciez măsura punitivă dar insist, cazul trebuia să rămână în interior. La 62 de ani de la absolvirea acestei școli mă simt afectat de discuții în pubilc ireverențioase la adresa ei.

 2. Asa sunt tratati copiii problema in Romania secolului 21? Ma indoiesc ca exmatricularea este o solutie care sa i indrepte comportametul copilului. Indiferent al cui e, e un copil si are nevoie , poate, de ponderare. Daca prestigiosul colegiu are ceva in plus fata de celelalte, acum e momentul sa demontreze. Ajutati acest copil si aceasta doamna profesoara. Asa cum doamna profesoara a meritat sansa de a-si scimba viata, la fel copilul merita sansa de a se integra in acest colectiv.

 3. Exmatriculat! Asemenea maimutoi nu are ce cauta la liceu. De când moda ca un limbric cu ochi să își bată joc de colegi, de liceu și de profesori? De aceea am ajuns unde am ajuns. Din cauza unor specimene ca asta. Are o groaza de absențe, face doar ce vor mușchii lui. Clar are o problemă!

 4. 1. Nu inteleg de ce nu exista un regulament unic al liceelor si face fiecare liceu ce vrea. Este clar ca in felul acesta se creeaza inegalitati intre elevi.
  2. Orice fapta a comis elevul impotriva regulamentului trebuie, evident, sanctionata punctual. Sa iti exprimi opinia in afara orelor de curs este o libertate Constitutionala care nu poate fi negata de nimeni, cu atat mai putin de regulamentul unui liceu. Este absolut scandalos ca un elev sa fie macar mustrat pentru asa ceva. S-au tampit la cap conducerea si profesorii de la Hasdeu?

 5. Calin Bostan, esti prost informat sau platit de cei de la Hasdeu. Am copilul acolo si stiu relitatea. Acea profesoara de o calitate profesionala si morala scazuta, asa ca acel baiat nu avea nicio vina, mai ales ca a comentat pe un grup privat de pe facebook. Mai bine ai da dovada de profesionalism si ai cerceta prin ce metode se transfera elevii la aceasta institutie, dar probabil studiile la Spiru Haret nu-ti permit.

  • În 1987, când am început Facultatea de Mecanică la Universitatea Politehnică București nu se inventase „Spiru” și nicio altă facultate gen „păcănele”, unde probabil că ai învățat dumneata să faci copii care nu pricep ce se întâmplă în jurul lor.

 6. Eu nu sunt de acord cu cele scrise si comentate aici. Nu poti exmatricula un copil (nu ii poti distruge viitorul), pana nu analizezi si cele bune si cele rele (ca asa vrea dama de desen/ ce desen?). In articolul de mai sus sunt nominalizate fapte negative presupuse, fara proba ale elevului, cu implicare angelica a domnului director (Tepelus). Faptele pozitive nu sunt nominalizate… Cat despre transferurile dubioase de la alte licee, asta asa este. Sunt, se fac si cineva ia banuti (multi). Oare cine? Ia vezi tu ca ziarist Caline? Ziaristul trebuie sa faca investigatie si sa aiba informatia din trei surse… Nu sa-si dea cu parerea. Si poate domnul Tepelus, marcant membru PSD, o sa-ti explice cum angajeaza el pilele, rudele in posture de profesori, fara pregatire in domeniu si fara tangenta pedagogica la activ. Cunosc eu un caz. A predat vreo 2-3 ani la Hasdeu o materie nemaiauzita, iar acum e la Economic (Colegiul). Nu le mai canta in struna. Cand scrii despre un copil, gandeste-te la al tau. Sau scrii articolele astea tendentioase, in avantajul copilului tau? Ca osanalele de anul trecut cat kinderul tau a fost anul patru la Hasdeu, le-am vazut… Si ca sa inchei apoteotic… Doamna de desen ti se pare potrivita pentru postul de profesor la Hasdeu, dupa ce ai vazut clipul ala lasciv, pe stabilopozi cu chilotii la vedere? In cazul asta comparativ, elevul este moralmente superior doamnei de desen. Sincer.

  • Nu mă obosesc să răspund punctual unui ins care și-a luat ca ID numărul de clase absolvite. Vreau doar să spun că „kinderi” cu cap din plastic au produs mămica și tăticul dumitale; eu am copii.

 7. De ce nu se zice cand profesoara care afirma ca a pus picioarele pe masa l-a amenintat pe Voicu cu bataia inainte degeaba? A recurs la acest gest in urma amenintarii.

 8. Exmatriculat scurt.Liceul nu este obligatoriu.Cand vii la un liceu cu asa prestigiu,respecti niste reguli,nu esti in stare,valea.Parintii cu bani,l-au adus cu spaga la Hasdeu(e plin liceul de astfel de transferati cu bani,inclusiv de la Liceul Sportiv),ca deh,asa-i la moda,stie nu stie daca are bani trebuie transferat la acest liceu.Ce-o fi zis mamica lui,daca ajunge in Hasdeu,direct savant ajunge.Probabil plodul respectiv o fi baiatu mamii,vreun razgaiat cu bani,caruia parintii i-au permis si oferit orice si idiotul a zis ca-i merge si aici,ca el e smecher,uite ca nu-i merge.Trebuie dat un exemplu dur,ca si alti mascarici ca el ia aminte.EXMATRICULAT!

  • Mascarici esti dumneata, stimabile. Prestigiul nu inseamna ca poti incalca drepturile omului, in speta dreptul la libera exprimare. Ia-te de mana cu Stalin.

  • Ce mascarici? Stiamte domnule nici nu cunosti baiatul si arunci deja mizerii, De ce sa fie exmatriculat? Pentru o postare? Pai libertatea pe unde mai e? Dumneata cand te doare o masea nu incerci sa o tratezi? Aaa. o scoti direct.

Comments are closed.