Cultură

Un buzoian a realizat șareta culinară care străbate Franța pentru a promova gastronomia românească

Proiectul este semnat de arhitecții Mihai Dumitrache și Maria Decu

Două culturi, cea ro­mână și cea franceză, reprezentate simbolic prin intermediul unei șarete care străbate orașele Franței, având la bord chefi români de renume ce vor invita gurmanzii să guste din bucătăria tradițională românească. Șareta stili­zată a fost realizată de arhitectul buzoian Mihai Dumitrache și colega sa, arhitectul Maria Decu, și urmează să ajungă și în orașele din România pentru a delecta românii, de data aceasta cu preparate gastronomice ale bucătăriei franceze.

„Marea șaretă franco-română” a fost lansată la Paris pe 17 ianuarie și face parte din proiectul Sezonul Cultural România-Fran­ța, un proiect ce se desfășoară în Franța și România, în paralel cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Proiectul urmă­rește actualizarea imaginii și a percepției celor două popoare unul față de celălalt, precum și la întărirea legăturilor culturale (muzică, teatru, gastronomie etc.) și a cooperării dintre cele două țări. Sezonul Cultural România-Franța coincide cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al nașterii Româ­niei mo­derne, și respectiv sfârșitul primului Război Mondial.

„Ne-am ocupat atât de design, cât și de producție”

Pentru început, șareta culinară realizată de arhitectul buzoian și de colega sa a poposit în Paris, în fața unei clădiri culturale foarte noi, EP7, care este conectată din punct de vedere tehnologic – ceea ce se întâmplă în interiorul ei, se poate vedea pe fațada exterioară.

„Agenția de creație care s-a ocupat de partea românească a proiectului a intervievat, împreună cu echipa din Franța, mai multe echipe de arhitecți. Pe baza interviului și a portofoliului, ei au ales să lucreze cu noi și am avut de realizat o caravană culinară la bordul căreia să se poată găti. Proiectul a plecat de la o echipă de francezi din Marsilia care a mai făcut genul acesta de proiecte, pe care ei le numesc <la grande carriole>, dar de data aceasta noi ne-am ocupat atât de design, cât și de producție. Noi le-am prezentat două variante, ei au ales-o pe aceasta pentru că le-a plăcut foarte mult. Am realizat-o apoi în București, la un atelier de confecții metalice. Șareta a plecat în Paris și după o săptămână va pleca în Bordeaux, în Marsilia și alte câteva orașe, apoi din 18 aprilie, va veni în România, la festivaluri de jazz, de film și teatru”, a declarat pentru OPINIA Mihai Dumitrache.

Șiță și răchită, combinate cu un material inventat de fran­cezi

Cei doi arhitecți au ales să realizeze șareta culinară îmbinând elemente culturale specifice celor două țări.

„Ei nu ne-au dat o temă de proiectare pe parte de design, ci ne-au indicat doar partea funcțională a șaretei. Având în vedere că este vorba despre două culturi, francezul trebuie să vadă ceva din România, iar românul ceva din Franța, ne-am gândit la ceea ce îi fascinează pe francezi în cultura noastră: casele vechi, manufactura din zona rurală. De aceea, am ales să facem o șaretă cu un acoperiș din șiță de lemn, iar baza din răchită este împletită de un domn care a făcut totul hand-made. Partea culturii franceze am decis să o reprezentăm prin elemente moderne, structură metalică vopsită galben și îmbrăcată cu pânză albă. Tot frontul de lucru este realizat dintr-un material compozit, numit corian, un material dezvoltat chiar de o firmă franceză, numită DuPont, în 1964”, a mai declarat Mihai Dumitrache.

Unde poate fi văzută șareta culinară în România

Francezii au pri­mit schițele realizate de cei doi arhitecți români, dar au văzut șareta abia când aceasta a fost coborâtă din tir, în Franța, și au fost foarte încântați.

 

„La grande carriole” va ajunge în România pe 18 aprilie, la Spotlight Festival, la București, unde va sta până pe 21 aprilie, urmând ca în perioada 31 mai-2 iunie, să poposească   la Festivalul de Film TIFF de a Cluj. Apoi,  chefii vor servi preparatele bucă­tăriei franceze din șareta stilizată la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (14-16 iunie), Festivalul de Jazz de la București (5-7 iulie) și la Festivalul de Jazz de la Gărâna, Caraș-Severin (11-14 iunie).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker