27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:36 AM

Cultura

Un alt nume mare al plasticii româneşti pe simezele buzoiene / Personală Dumitru Macovei, la Galeriile „Ion Andreescu“

de Cristian IONESCU
Cultura  |
18.07.2017, 00:00
129

   Un alt nume mare al artei plastice româneşti contemporane expune la Buzău. Galeriile de Artă „Ion Andreescu“ găzduiesc, în această perioadă, expoziţia artistului plastic Dumitru Macovei, unul dintre cei mai importanţi artişti ai artei contemporane, exponent al generaţiei anilor ‘80.

   Tot anul acesta au mai expus la Buzău artişti renumiţi, precum Ştefan Pelmuş, Vasile Celmare şi Vasile Pop Negreşteanu.

   Dumitru Macovei s-a născut pe 31 august 1953, în comuna Solonţ, judeţul Bacău, a absolvit Şcoala de Artă Murală din cadrul Patriarhiei Române şi Universitatea de Arte „Luceafărul” Bucureşti, este membru al UAP Bacău. A deschis numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi în străinătate, fiind recompensat cu Premiul Naţional pentru Artă Sacră, acordat de UAP Bucureşti, Premiile UAP Bacău, fiind nominalizat la Bienala Naţională de Artă „Lascăr Viorel”. Lucrările lui Dumitru Macovei fac parte din colecţii particulare din Italia, Canada, SUA, Elveţia, Germania, Anglia, R.Moldova, Ucraina, Franţa.

   „Vorbim despre un nume în arta plastică românească, un artist care se ocupă în egală măsură de abstract şi realism, într-o notă personală. Dumitru Macovei foloseşte în special, în lucrările sale, pensula şi cuţitul de paletă, ca mijloace tehnice de expresie. Sunt bucuros că a acceptat invitaţia mea de a expune la noi, la Buzău. Iubitorii de artă au posibilitatea de a vedea la galeriile buzoiene 50 de lucrări, picturi, ulei pe pânză, executate într-o manieră realistă. Este vorba despre portrete, autoportrete, peisaje de la Balcic şi peisaje de munte din zonele din ţară. Este vorba despre o expoziţie de înaltă ţinută, a unui pictor foarte bine cotat”, a declarat preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) Buzău, Valeriu Şuşnea.

   Expoziţia lui Dumitru Macovei va fi deschisă publicului la Galeriile „Ion Andreescu” până pe 4 august.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea pictorului Ion Andreescu
Duminica, Octombrie 22, 2017 05:01 AM

Pictorul Ion Andreescu s-a născut la București, la 15/27 februarie 1850.

Baschet: Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă îl va invita președintele Trump
Duminica, Octombrie 22, 2017 04:01 AM

Fostul baschetbalist american Kobe Bryant "nu va merge" la Casa Albă dacă președintele SUA, Donald Trump, îl invită, a afirmat el sâmbătă, în timpul unei călătorii în Franța în legătură cu o operațiune de comunicare cu unul dintre sponsorii personali.

CITATUL ZILEI
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:30 AM

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:19 AM

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 octombrie
Duminica, Octombrie 22, 2017 03:03 AM

Este a 295-a zi a anului 2017.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
21 Oct, 00:13 Fara pile!
O.Ureche a comentat pentru articolul Concursul pentru şefia Bibliotecii Judeţene se reia, după ce ambilor candidaţi li s-au respins dosarele:
Oamenii cei mai priceputi,bine pregatiti si cu aptitudini certe trebuie sa ajunga in aceste functii!
20 Oct, 19:40 carte
nick a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari ! A fost unul din idolii tineretii mele. Din cauza unor probleme personale nu am putut participa la intalnirea de la Hasdeu. Cum pot procura 2 carti scrise de Penu. Cu multumiri !
20 Oct, 19:31 Intalnirea cu un sportiv de geniu!
Un admirator a comentat pentru articolul O legendă a handbalului s-a întors acasă / Eroii finalei de la Berlin, Cornel Penu şi Ştefan Birtalan, întâlnire emoţionantă cu publicul buzoian:
Felicitari pentru intreaga cariera, d-nule Penu! Imi pare rau ca nu am participat la intalnire! Mi-as fi dorit sa-l vad! Pacat insa de faptul ca terenurile de fotbal si baschet din curtea liceului Hasdeu, care odinioara erau pline, chiar si in zilele de vacanta sau weekend acum putrezesc in paragina!
Google PageRank Checker