Se prefigurează un scandal monstru având în centru Compania de Apă, după ce directorul Ionel Tescaru a strecurat pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008” de marţi, un punct – la care nu a fost ataşat niciun fel de material – prin care încearcă să facă primarii din unităţile administrativ-teritoriale membre ADI părtaşi la o situaţie pe care operatorul judeţean de apă şi canalizare o ţine ascunsă de ani de zile: în multe localităţi, apa furnizată de companie nu corespunde nici pe departe standardelor de consum, sau, cu alte cuvinte, este nepotabilă. Aceasta în condiţiile în care, ani de-a rândul, Compania de Apă a mimat că face modernizări ale reţelelor de alimentare, ale staţiilor de pompare şi ale celor de epurare, toate aceste ,,investiţii” fiind ,,realizate” cu bani europeni.

Bineînţeles că această situaţie a rămas necunoscută până acum publicului larg din cauza unui şir de complicităţi, în legătură cu care primarul Constantin Toma a sesizat organele competente ale statului. De altfel, primarul municipiului Buzău a adresat o scrisoare deschisă tuturor primarilor unităţilor administrativ-te­ritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008” şi preşedintelui ADI, Petre Emanoil Neagu, prin care atrage atenţia şi asupra faptului că apa neconformă furnizată de Compania de Apă este facturată la preţ de apă potabilă, dar şi că Direcţia de Sănătate Publică a transmis de mult timp conducerii operatorul judeţean de apă şi canalizare noti­ficări privind obligaţia de a informa populaţia din localităţile în care se furnizează “apă brută” că aceasta nu este potabilă şi nu poate fi folosită pentru consum, iar conducerea Companiei de Apă nu le-a dat curs.

Prezentăm textul integral al scrisorii primarului Constantin Toma (intertitlurile aparţin redacţiei):

,,Ani de zile, Compania de Apă a făcut doar investiţii de <cârpeală>”

,,Stimaţi membri ADI,

Sunteţi din nou puşi în situaţia de a fi folosiţi ca şi scut de către conducerea Companiei de Apă SA Buzău, în încercarea acesteia de a ascunde lucruri extreme de grave!

În spatele punctului 2 din Convocatorul şedinţei de faţă, punct pentru care, după cum aţi observat, nu s-a pus la dispoziţie niciun material, se intenţionează ascunderea următoarei situaţii: timp de ani buni – în cazul unora dintre UAT-urile membre ADI timp de până la nouă ani -, sub lozinca principiului solidarităţii utilizatorilor, reflectat în strategia de tarifare unică pe întreaga arie de operare, populaţia din localităţile unde aţi fost aleşi plăteşte la tarif de apă potabilă o apă care în multe cazuri nu numai că nu este potabilă, ci este periculos să o foloseşti şi la spalărea mâinilor!

Din felul cum a fost formulat acest punct 2 chiar de către conducerea Companiei de Apă SA, care a cerut să fie introdus pe ordinea de zi  – <Aprobarea furnizării de către Operatorul Regional – Compania de Apă Buzău, de apă brută în unităţile administrativ teritoriale ale căror sisteme prezintă deficienţe grave în funcţionare (surse de apă necorespunzătoare)> – s-a intenţionat să fiţi făcuţi a crede că deficienţele grave de funcţionare se datorează unor fenomene stranii care au făcut ca dintr-o dată sursele de apă să fie necorespunzătoare! În realitate, conducerea Companiei de Apă SA – care în paranteză fie spus, pentru prima dată spune un adevăr, anume că există probleme grave de funcţionare – doreşte să ascundă faptul că, timp de ani de zile, a făcut doar investiţii de <cârpeală> şi nu investiţii serioase, menite a soluţiona problemele din teritoriu legate de calitatea apei şi a serviciului de alimentare cu apă. Mai mult decât atât, în unele situaţii au fost rea­lizate staţii de tratare plătite din fonduri europene, dar problema potabilităţii apei în localităţile respective a rămas, fiind necesare alte investiţii, pe care pe princi­piul solidarităţii – le plătim cu toţii!

Pentru fiecare UAT s-a întocmit la preluare câte un Plan de acţiuni prio­ritare, menit a soluţiona toate aspectele specifice, astfel încât la finalul perioadei de implementare a acţiunilor din plan, UAT-ul respectiv să beneficieze de apă potabilă, conformă cu cerinţele Legii 458/2002 a apei potabile, respectiv de un serviciu de calitate, aşa cum este definit de Legea 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare. Știţi cu siguranţă că sunt foarte puţine cazurile în care aceste Planuri de acţiuni prioritare s-au implementat! În general, acestea s-au tot lungit pe ani de zile, iar problemele au rămas nerezolvate.

Pentru multe dintre UAT-uri, autorizaţiile ­sa­nitare de funcţionare au fost, iar în unele cazuri încă sunt, însoţite de planuri de conformare. Ca şi în cazul Planurilor de acţiuni prioritare, măsurile din Planurile de conformare se tot amână sau chiar dispar pe parcurs, chiar dacă apa din zona ­res­pectivă este la fel de nepotabilă!    

Apă neconformă, facturată la preţ de apă potabilă    

Ce este însă important de spus este faptul că până la conformare cu cerinţele din cele două legi specificate mai sus apa este neconformă şi nu este corect să fie facturată la tariful de apă potabilă! Cadrul legislativ ar fi permis definirea până la conformare a unei categorii specifice de apă – apă brută, apă industrială, dife­rită de apa potabilă şi desigur cu preţ mult mai mic. Mai mult! Și alte companii de apă din ţară au un astfel de produs, diferit de apa potabilă.

Ce este şi mai grav este faptul că sunt localităţi pentru care DSP Buzău  a transmis acum luni de zile conducerii Companiei de Apă SA notificări privind obligaţia de a informa ­po­pulaţia din acele localităţi că apa nu este potabilă şi nu poate fi folosită pentru consum. Nici acestor solicitări conducerea Companiei de Apă nu a înţeles să le dea curs.

Menţionăm în plus că, în urma controlului efectuat de Corpul de Control al Primului Ministru, s-au constatat abateri deosebit de grave, consemnate în Nota de constatare nr. 1130/14.08.2018, inclusiv legate de preţul apei potabile către întreaga populaţie a judeţului Buzău .

Solicit Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă SA să ia măsura revocării directorului general Ionel Tescaru pentru abateri deosebit de grave în managementul acestei companii!

De asemenea solicit organelor în drept să se autosesizeze cu privire la eventualele încălcări ale legii penale în aceste ­pri­vinţe!

Toate documentele doveditoare le pot pune la dispoziţia atât a domnilor Primari membri ADI cât şi a organelor de cercetare penală”.

DISTRIBUIȚI
loading...

4 COMENTARII

  1. un individ greu de dat sta pe saci de banii de pe urma populatiei buzaului de ani de zile sta e batut in cuie un hot excroc cred ca are relatii undeva de nu a putut sa l dea jos

  2. Nu se poate scapa,la compania de apa sunt angajati podoaba lu’ neagu ,marele presedinte de consiliu
    si alte zeci de loaze pe banii prostilor,asa ca ….situatia va continua,altfel cum se explica lipsa de performanta a
    acestui libidinos si salariul astronomic vreo 30 000

  3. Chiar nu se poate scapa deloc de reptula asta libidinoasa de Tescaru? Aceasta molusca avida de bani si functie, a facut diar rau buzoienilor.

Comments are closed.